Kåring

Her er årets bedste leder

18.5.2023

af

Foto af Rune Pedersen, vinder af Djøfs lederpris, sammen med Anne Bach Waagstein, formand for Djøf Privat

PR-foto: Nikolai Linares/Djøf

Rune Petersen er netop kåret som årets leder af Djøf Privat, fordi han lykkes med at kombinere trivsel og bæredygtighed med gode resultater. Vi har spurgt ham, hvordan han gør.

Rune Petersen kan godt lide at lære nyt. Det udgør en central del af hans arbejde som leder. 

”Jeg følger princippet om learning by doing. Man skal ud og opleve det. Jeg tror ikke på, at man kan læse sig til alt. Jeg tror ikke på, at man kan sidde og styre alt inde fra kontoret.”

Den tilgang har han gennem de seneste syv år brugt i forskellige direktørposter i ejendomsfirmaet Pelican Self Storage. De samme tanker har også guidet ham i hans tidligere ansættelser og under uddannelsen til cand.merc. i finansiering.

Rune Petersen bliver snart 40 år, og han er netop blevet kåret som vinder af dette års Djøfs Lederpris. Den tildeles et ekstraordinært ledertalent i den private sektor, der både kan levere resultater og sørge for god personaleledelse. Juryen fremhæver hans evne til at prioritere trivsel og kombinere vækst med bæredygtighed og social ansvarlighed.

Djøfbladet møder Rune Petersen bag pelikanlogoet i kontorbygningen i Pelican Self Storages hovedkvarter i Virum nord for København. Ved siden af ligger virksomhedens kæmpemæssige lagerhal. På lange, tæppebelagte gange gemmer 852 rektangulære lagerrum sig bag lysegrønne, aflåste rulleporte. I rummene kan privatpersoner og små virksomheder få opbevaret ejendele i overvågede omgivelser mod betaling.

Pelican Self Storage er i løbet af en kort årrække skudt op med 35 lagerbygninger i hovedstadsområderne i Danmark, Sverige og Finland. Der er et mål om at nå op på 60 ejendomme i 2027.

Rune Petersen har som Chief Investment & Innovation Officer hovedansvaret for at virkeliggøre vækststrategien, som han selv har været med til at lave, og drive innovationen.

”Jeg er meget ambitiøs. Jeg kan godt lide at være med til at flytte virksomheden. Som virksomhed skal vi hele tiden forandre os, for hvis vi står stille for længe, kører konkurrenterne fra os. Det er en stor drivkraft for mig at skabe en positiv forandring sammen med andre,” siger Rune Petersen.

Han har besøgt alle de nuværende opbevaringscentre for at få en fornemmelse af lokalområdet, bygningerne og medarbejdernes observationer. De input tager han med sig, når han inspicerer nye, mulige lokaliteter. Blandt faktorerne er befolkningstæthed, vækstmuligheder samt synlighed fra hovedfærdselsårer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Analytisk generalist

Rune Petersen voksede op i Grenå med forældre, som var grebet af handel. Moderen var salgsassistent, og faderen var sælger og desuden så optaget af aktiehandel, at han fulgte kursudsvingene på tekst-tv. Da Rune fyldte 18 og fik adgang til børneopsparingen, købte han straks sin første aktie.

Opvæksten var medvirkende til, at han fik interesse for erhvervsøkonomi og søgte ind på Aarhus School of Business. Her læste han videre på finansdelen på overbygningen på universitetet, hvilket gav ham gode analytiske redskaber, men han indså også, at han ikke ønskede at ende i en bank.

Efter uddannelsen havde Rune Petersen ansættelse i flere år i konsulentfirmaer, først Ernst & Young med ansvar for fusioner og opkøb og derpå Qvartz med fokus på projekter. Han erfarede med tiden, at han hellere ville være generalist end specialist. Han oplevede, at han gerne ville følge en udvikling over længere tid.

Han øjnede muligheder for en bredere tilgang i Pelican Self Storage, da en headhunter kontaktede ham om et lederjob. Allerede i studietiden snusede han til ledergerningen i et konsulentfirma drevet af studerende og fandt det spændende. Og hos Qvartz fik han noget medarbejderansvar og kunne lide det.

”Jeg kan godt lide, at politikerne stiller krav om CO2-aftryk til bygherrer, for så skal alle ned gennem værdikæden tilpasse sig,”

Rune Petersen, Chief Investment & Innovation Officer, Pelican Self Storage

Mere og mere ansvar

Siden han kom til Pelican Self Storage i 2016, har han haft skiftende direktørposter, som i etaper har givet ham mere ansvar. De første år skulle han løfte omsætningen og gennemførte forbedringer af salg, markedsføring og prissætning. Han kunne her drage fordel af værktøjer fra konsulentjobbene. Bl.a. indførte han en prissætning baseret på kunstig intelligens, som var hentet fra en specialist i USA.

Da vækst atter blev et element i Pelican Self Storages strategi, fik Rune Petersen til opgave at lede investeringer i nye opbevaringscentre. Med tiden fulgte også ansvaret for byggeri. Nu skulle han ikke alene finde stedet, få projektet godkendt af myndighederne og opnå byggetilladelse sammen med sine medarbejdere – han skulle også overvåge byggeriet med støtte af ingeniører og andre fagfolk.

”Der har hele tiden været nyt for mig at vokse ind i. Men jeg er nysgerrig,” siger han og nævner, at han var ude at hente inspiration dagen forinden på en konference om ejendomsteknologi.

Rune Petersens nuværende stilling omfatter desuden innovation, herunder must-win battles om digitalisering og bæredygtighed, som således er løftet op på ledelsesniveau. Han noterer, at opførelse og drift af bygninger er en betydelig global klimafaktor.

”I Pelican Self Storage har vi reduceret varme- og energiforbrug gennem energieffektivisering, vi udnytter geotermisk varme på flere anlæg, og vi tester solvarme- og solcelleanlæg på tagene. Det bliver formentlig også aktuelt for os at tage stilling til byggematerialer,” fortæller han.

”Jeg kan godt lide, at politikerne stiller krav om CO2-aftryk til bygherrer, for så skal alle ned gennem værdikæden tilpasse sig,” siger han.

Rune Petersens ansvar for innovation betyder, at han skal finde nye forretningsområder. Og lige nu han ved at udvikle et format med bygninger, som er henvendt til små erhvervsvirksomheder, der har brug for mere plads til opbevaring end rummene på maksimalt 30 kvadratmeter i de eksisterende bygninger.

ANNONCE

Tæt på medarbejderne

Direktionen i Pelican Self Storage rummer tre direktører ud over Rune Petersen selv. Han har fem medarbejdere i sit eget team, og han har desuden relationer til de øvrige omkring 100 ansatte i virksomheden.

”Vi sparrer meget i teamet. Jeg kan godt lide at være tæt på mine medarbejdere. Nogle taler jeg med én-til-én, andre taler jeg med på afdelingsmøder. Jeg har valgt at gøre det lidt forskelligt, fordi vi som mennesker har forskellige præferencer,” siger han.

Feedback tillægger Rune Petersen stor betydning. Han forsøger at indarbejde det i sin praksis, og det går begge veje.

”Hvis jeg mærker, at noget ikke er, som det skal være, tager jeg det op med det samme. Jeg vil hellere involvere mig og prøve at finde en løsning. Det er et stærkt ledelsesredskab – at finde løsninger og komme videre,” siger han og nævner som eksempel, hvordan han sammen med en medarbejder tog fat på en faktureringsprocedure, som var kørt fast, hvilket havde frustreret den pågældende, fordi det gik ud over hans leverandører.

”Vi er en virksomhed, som skal skabe resultater, og hvor der altid er travlt. Men jeg tror, at det gør en afgørende forskel, hvis ledelsen sætter klare mål fra start, så alle kender retningen. Derved kan en medarbejder se sit eget bidrag til helheden. Det er også vigtigt for mig at sikre, at folk hele tiden er med, og at de generelt har det sjovt med at gå på arbejde,” siger han.

”Jeg er enormt positiv som person, og det forsøger jeg at få til at smitte af på andre. Jeg vil gerne vise tillid og give ansvar, for det fører til empowerment. Jeg vil hellere opholde mig ved succeserne end fejlene. Vi løber risici af hensynet til afkastet. Derfor vil der ske fejl. Så skal vi blot huske at gøre det på en anden måde næste gang,” siger han og fremhæver betydningen af at fejre succeser. Eksempelvis var teamet forleden på restaurant til frokost for at fejre et opkøb.

Rune Petersen har gode relationer til en bred kreds af ansatte, fordi han har haft skiftende ansvarsområder gennem årene.

”Jeg tager snakken med dem, når jeg er ude. Det lønner sig at investere tid i den slags. Vi kan ikke komme igennem med noget uden at bruge hinanden,” siger han.

Plads til familie og fysisk aktivitet

Rune Petersen betegner sig selv som en meget reflekterende leder. Det er en styrke, men det kan også til tider være en belastning, hvis han tager dilemmaer med hjem.

”For mig er det vigtigt at have noget ved siden af. Jeg tror simpelthen, at man som leder har brug for at koble af i fritiden. Når det er weekend, lukker jeg ned, og så er jeg sammen med familien,” siger han.

Rune Petersen er gift og bor sammen med sin kone og tre børn på Frederiksberg ved København. Han er desuden ivrig motionscyklist og skal på tur med gutterne senere samme eftermiddag. Det giver ham større velvære i forhold til kravene på arbejdet at være i god fysisk form.

En begrundelse ved tildelingen af Djøfs Lederpris er også, at modtageren har potentiale til at blive en af fremtidens toneangivende ledere. Så hvad tænker Rune Petersen om sin fremtid?

”Jeg har bevidst søgt at opnå bred erfaring både her i Pelican Self Storage og i tidligere job. På et senere tidspunkt vil jeg da gerne have et øget ansvar. Jeg kunne godt forestille mig at blive administrerende direktør i en mindre eller mellemstor virksomhed,” siger Rune Petersen.

Derfor får Rune Petersen lederprisen

Juryen, der har kåret Rune Petersen som årets leder, skriver bl.a. i sin begrundelse:

"Rune vinder prisen, fordi han har vist sig som en leder, der kan skabe resultater og samtidig have fokus på et godt arbejdsmiljø, hvor trivsel er høj prioriteret. Han lægger vægt på at være visionær og skabe vækst med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion.

I ESG-dagsordenen vægter han E højt og har sammen med medarbejderne løftet bæredygtighed helt op på ledelsesniveauet og inkluderet det som en af deres must-win-battles i strategien. Det har allerede sikret, at de har lavet markante besparelser på varmen og strømmen.

I det daglige arbejder han både med fokus på den konkrete drift, men han jonglerer også hjemmevant med den politiske dagsorden vedrørende miljømæssig bæredygtighed indenfor byggeriet."

Læs mere om lederprisen på Djøfs hjemmeside.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet