Jobsøgning

4 tips til at forklare et hul i dit cv

31.5.2023

af

Foto af tre personer i samtale ved et bord

Foto: Djøf

Når du søger job som ledig, kan spørgsmålet ”hvorfor stoppede du?” måske give dig fugtige håndflader. Her får du konkrete råd til, hvordan du giver et godt svar.

At blive opsagt er sjældent sjovt. Til gengæld er det noget, mange oplever i løbet af et langt arbejdsliv. Og er du en af dem, skal du have et godt svar parat, når du sidder over for en potentiel ny arbejdsgiver.

”Der findes overordnet to typer årsager til opsigelser. De objektive årsager kræver sjældent mange ord med på vejen. Fx at din afdeling blev nedlagt, at virksomheden flyttede til en anden del af landet, eller at dårlig økonomi førte til fyringer. Og så er der de ikke-objektive årsager, som er lidt mere følsomme at forklare,” siger Jakob Sloth Petersen, der er chefkonsulent i Djøf og rådgiver medlemmer om deres karriere.

Her bliver det personligt, fordi du fx har været stressramt, fungerede dårligt med din chef eller blev fravalgt i en omstrukturering. Heldigvis fylder din opsigelse typisk mere for dig end for ansættelsesudvalget – men de vil selvfølgelig interessere sig for den.

”Så er det vigtigt at have en betryggende fortælling klar, der tager luften ud af eventuelle bekymringer og minimerer risikoen for, at din opsigelse bliver mere end et lille punkt ved jobsamtalen,” siger Jakob Sloth Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

1) Hold det kort

Din fortælling skal give et svar, som ikke åbner op for flere flanker og spørgsmål.

Kog fortællingen ned til fire sætninger med punktum imellem. Fx: ’Jeg blev ansat som udviklingskonsulent. Efterhånden kom jobbet til at indeholde en masse administrative opgaver. Det påvirkede min trivsel og motivation. Så vi blev enige om at skilles til alles bedste.’

En klassisk fejl er at sige for meget, særligt hvis du er nervøs. Hold det kort og klart.

"Selvfølgelig kan du komme ud for, at ansættelsesudvalget borer i din forklaring. Derfor bør du også altid have forberedt et svar, hvis du bliver spurgt om x, y eller z – som stadig holder sig inden for de fire principper her," anbefaler Jakob Sloth Petersen.

2) Fortæl sandheden, men …

Du må aldrig forklare din ledighed med en løgn. Løgnen vil følge dig i jobbet og kan komme til at fylde meget mentalt, fordi du er bange for at blive afsløret. Verden er lille, og måske er der nogen, der kender nogen, du kender.

”Men,” siger Jakob Sloth Petersen, ”det betyder ikke, at du skal give alle detaljer og nuancer. Den situation, der går forud for din fyring, involverer jo sjældent kun dig, men hænger sammen med noget organisatorisk. Derfor skal du tale om det systemiske og dermed flytte fokus fra dig og over på noget alment.” Fx: ’Jeg var i en afdeling med mange forandringer og stor personaleomsætning. Det pressede os alle sammen, så flere gik ned med stress, og det ramte også mig.’” 

ANNONCE

3) Tal aldrig negativt

Hold altid en god, professionel tone, når du taler om din tidligere chef og arbejdsplads. Uanset hvordan du har det indeni.

Hvis du taler negativt, smitter det af på hele rummet og jobsamtalen. Du kommer til at virke som en person, der eskalerer konflikter, og din kommende arbejdsgiver kan frygte, hvad du mon siger om dem efter et stykke tid.

”Det gælder om at finde nogle neutrale formuleringer. Hvis din udfordring fx var din chef, så sig ikke ’min chef terroriserede mig’, men ’min chef og jeg var to meget forskellige typer, og kemien mellem os var nok lidt anspændt.’ Det kan de fleste relatere til,” siger Jakob Sloth Petersen.

4) Husk den lykkelige slutning

Du er nu ude på den anden side af din opsigelse, og det er den vigtigste pointe i din fortælling.

”Gør din fortælling til en udviklingshistorie. Lidt ligesom helten i eventyrene, der skal så grueligt meget igennem, men vender stærkere hjem. Og oftest er det jo også sandt, at du gennem bruddet med din tidligere arbejdsplads er blevet klogere på dig selv, hvad du vil, dine grænser og din motivation. Og til jobsamtalen skal du så flette de refleksioner sammen med, hvad det nye job tilbyder – det skulle jo gerne være et rigtig godt match,” siger Jakob Sloth Petersen. 

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet