Podcast

En nat i detentionen fik grød-iværksætter til at ændre spor

3.5.2023

af

Lasse Skjønning Andersen ligger på en brun lædersofa og kigger ind i kameraet.

Foto Mads Teglers

Da grødmogul Lasse Skjønning Andersen blev anholdt, traf han en livsændrende beslutning. En beslutning, der også endte som en karrierevej.

Det var ikke ligefrem den måde, Lasse Skjønning Andersens far havde regnet med, at hans søns 15-års fødselsdag skulle skydes i gang.

En tidlig novembermorgen blev han banket op af seks betjente, der havde kørt hans søn hjem i et salatfad, efter han havde tilbragt nogle timer i detentionen. Nu skulle teenageværelset ransages, og Lasse Skjønning Andersen kunne kun håbe, at det ikke ville ende med en bøde på flere hundrede tusinde kroner, fordi han var blevet taget på fersk gerning for at male graffiti.

”Jeg så nærmest hele livet gå i stykker og følte så meget skyld og skam over for min far, men også over for mig selv,” fortæller han i det nyeste afsnit af podcasten Masser af succes.

Sagen ødelagde ikke hans liv, og i dag har den nu 32-årige iværksætter mere end 200 ansatte under sig. Siden han åbnede verdens første grødbar i 2011, har han skrevet gastronomisk historie ved at revolutionere måden, vi ser på den velkendte spise.

Lasse Skjønning Andersens liv begynder egentlig forholdsvis almindeligt, men tager en alvorlig drejning, da den blot seksårige dreng mister sin mor og bliver ladt tilbage med sorgen, og de helt store spørgsmål om eksistens og mening med det hele.

Moderens død skulle vise sig at blive den første af en tiltagende bunke af udfordringer for ham. Hashrygning, graffiti og problemer i skolen og en mere eller mindre konstant følelse af ensomhed fulgte Lasse Skjønning Andersens liv, til han var en ung teenager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Job
Rytmisk musikkonservatorium

På det tidspunkt var Lasse Skjønning Andersen overvægtig. Han røg hash og var blevet erklæret uegnet til gymnasiet. Han havde aldrig kysset med en pige. Selv om han sagde noget andet. Og så havde han brugt næsten 10 år af sit liv på at lyve over for venner og nye bekendtskaber. Han tog aldrig nogen med hjem, fordi han ikke ville konfronteres med, at han ikke havde en mor.

Derfor står natten i den kolde celle i dag som et afgørende vendepunkt i Lasse Skjønning Andersens fortælling om sig selv. Det er her, natten til sin 15-års fødselsdag, at Lasse Skjønning Andersen må se i øjnene, at han er nået ud, hvor han ikke har lyst til at være. Og hvor han lægger an til at forandre sit liv helt radikalt. Få det bedre og leve sundt. Og hvad er sundt? Det er grød. Kogt på vand og uden salt.

”Nu skal jeg tage mig selv seriøst, og det første, jeg gjorde, var at tænke, at nu skal jeg spise sund mad. Og så begyndte jeg at spise grød hver dag,” siger Lasse Skjønning Andersen og fortsætter:

”Men sådan en finvalset havregryn kogt på vand uden salt og uden toppings, det er sgu ret kedeligt. Det er jo overlevelsesmad. Men det var den grød, jeg kendte, så det var det, jeg begyndte at tvangsfodre mig selv med,” fortæller han.

Lasse Skjønning Andersen lærte sig selv at lave grød. Og på et tidspunkt spurgte han en af sine venner, om de ikke skulle lave en grød-restaurant. 
fOTO mADS tEGLERS

På den måde blev grøden omdrejningspunktet for den forandring, han som blot 15-årig satte i gang i sit liv. Og heldigvis blev han hurtigt bedre til at lave grød.

”Denne her benzin af skam og skyld var driver nok til at gøre, at jeg tabte nogle kilo. Det gav noget selvtillid, og jeg fik en kæreste og begyndte at tage mig sammen i skolen,” siger Lasse Skjønning Andersen, der faktisk kom i gymnasiet. Samtidig spillede han musik og troede længe, det var her, hans fremtid lå. Men sådan gik det som bekendt ikke.

”På meget kort tid ændrede mit liv sig ret markant, og grøden blev en ret fast bestanddel for mig. Jeg turde jo ikke lade være med at spise grød. For tænk, hvis jeg nu igen ville blive en kriminel psykopat, ikke? Så grød blev et symbol for denne her turnaround i mit liv,” siger han.

 

ANNONCE

Faste tv-kokke?

I 2011 åbnede Lasse Skjønning Andersen Grød på Jægersborggade på Nørrebro i København sammen med en ven. Og det skulle vise sig at være lidt af en sensation.

”Inden vores første åbningsdag havde vi fået en mail fra Godmorgen Danmark, om vi havde lyst til at være faste kokke inde i programmet. De anede jo ikke, hvem vi var, og vi kunne jo knap nok lave mad. Altså, jeg kunne virkelig lave grød, men på det der amatøragtige niveau,” siger han.

Idéen til grødbaren havde han haft et stykke tid. Vennen havde arbejdet som manager i en bagerbutik nogle år, og derfor vidste han, hvordan et kasseapparat så ud, fortæller Lasse Skjønning Andersen. Ellers havde ingen af dem nogen erfaring med at starte en virksomhed.

”Jeg spurgte ham faktisk på hans fødselsdag, om han ville være med til at starte en grødbar. Der gik et par dage, så solgte han sit Rolex-ur, som han havde sparet op til i årevis, og sagde sit job op. Jeg hævede min børneopsparing, som jeg jo smukt nok havde arvet fra min mor, og så gik vi i gang,” siger han.

Resten er historie. I dag er Lasse Skjønning Andersen direktør for firmaet Grød, der i dag sælger grødprodukter i alverdens butikker og driver 10 grødbarer herhjemme.

Selv om Lasse Skjønning Andersen altså klarede forhindringerne, blev succesfuld iværksætter og i dag også har en kone og en lille søn, betyder det ikke, at han selv ser så entydigt på sin egen succes.

Han gør sig mange tanker om, hvordan han kan være en god chef for sine ansatte, og så prøver han at holde fast i, at hans personlige succes mest af alt handler om at være noget for sin familie og venner og dem, han elsker.

Men Lasse Skjønning Andersen ser stadig på én beslutning som den største succes i sit liv: Dengang han besluttede sig for at spise grød hver dag.

Du kan lytte til hele interviewet med Lasse Skjønning Andersen i podcasten Masser af Succes her. 

Lasse Skjønning Andersen prøver at få mere balance i sit liv, for Grøds hurtige ekspansion har presset den unge iværksætter, som kan mærke i kroppen, at han har arbejdet for hårdt de sidste år. 
fOTO mADS tEGLERS

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet