Lønforhandling

Det siger du, når chefen siger nej til lønstigning

17.5.2023

af

Illustration af to personer, der diskuterer

Illustration: Zenzen/Shutterstock

Hvis din løn skal følge med inflationen, skal du højst sandsynligt selv få forhandlet lønstigninger hjem – også selv om du er på en overenskomst. Her er nogle tips til, hvordan du møder chefens modargumenter til lønforhandlingen.

Hvis du skal have en lønsamtale med chefen inden længe, er du langtfra alene. I den kommende tid er der rigtig mange Djøf-medlemmer, der skal til den type forhandlinger. Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis de fortsatte prisstigninger ikke skal udhule deres købekraft.

Og netop inflationen er en af forklaringerne på, at det er lykkedes at lande aftaler om ganske flotte lønstigninger på omkring 10% de næste to år ved de overenskomstforhandlinger, der over de seneste uger er faldet på plads på en en række private djøf-arbejdspladser.

Er du ansat i en overenskomstdækket virksomhed, er det nu tid til, at du selv tager plads ved forhandlingsbordet. En del af de 10% skal du nemlig på egen hånd få chefen overbevist om, at du skal have føjet til på lønsedlen.

For selv om overenskomsten omfatter din arbejdplads, er du ikke garanteret at få hele den aftalte lønstigning. I stedet skal du i langt de fleste tilfælde selv forhandle dig frem til en del af lønstigningerne.

Og er du ikke dækket af en overenskomst, skal du selvfølgelig også på banen, hvis du vil have et lønhop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Sådan fungerer det typisk på det private arbejdsmarked, fortæller René Óli Rasmussen, chefkonsulent i Djøf.

”Den økonomiske ramme, der er aftalt i mange overenskomster, er en pulje penge, som arbejdsgiver har forpligtet sig til at bruge. Men hvordan en stor del af den ramme bliver fordelt blandt medarbejderne, bliver typisk aftalt ved individuel forhandling.”

Så du bør tage snakken med din chef. For hvis ikke du selv kommer til forhandlingsbordet, kan du risikere, at andre løber med de fleste af lønmidlerne, siger René Óli Rasmussen.

”Og selv om det er flotte overenskomstresultater, er der også meget at indhente. Rigtig mange har jo oplevet reallønsnedgang det seneste år på grund af den høje inflation.”

Så klæd dig godt på, før du tager forhandlingen med din chef, lyder rådet fra René Óli Rasmussen.

”Du skal ikke bruge inflationen som et selvstændigt argument for en lønstigning. Begrund i stedet dit lønkrav med de resultater, du har skabt, din performance i det hele taget, og brug Djøfs lønberegner til at se, hvor du ligger i forhold til andre. Brug det som et argument, hvis du ligger lavt.”

ANNONCE

Men selv om du har forberedt dig godt, vil du formentlig også møde modargumenter fra din chef.

En forhandling er en forhandling, så her udpeger René Óli Rasmussen nogle af de typiske afvisninger fra ledere – og giver nogle fif til, hvad du så kan svare:


  • Du får allerede en lønstigning på 2% som resultat af overenskomstforhandlingerne. Og du får også ekstra i pension, så jeg kan ikke give dig mere...

    "Ja, det er rigtigt, at der er aftalt en generel lønstigning, men det er jo også aftalt, at det er med det udgangspunkt, at der også skal ske en yderligere individuel lønregulering."

  • Jeg har kun en ramme på 3% til alle medarbejdere i teamet...

    "Det seneste år har jeg påtaget mig ansvaret for xx og vist yy resultater, og derfor er det ikke tilfredsstillende. 3% er jo et gennemsnit, så der kan godt gives mere til nogle."

  • Jeg har valgt, at lønmidlerne skal gå til de medarbejdere i afdelingen, som ligger lavest…

    "Ekstra lønmidler til nye ansatte og nyuddannede har du vel allerede anmodet om hos din overordnede, så det ikke får indvirkning for erfarne medarbejdere?"

  • Du fik mere end de andre sidste gang. Derfor er der andre, som skal have denne gang…

    "Jeg er desværre ikke klar over, hvad du giver til mine kollegaer, men sidste år performede jeg over niveau – det har jeg også gjort i år."

    "Hvis jeg slet ikke får noget, sætter du mig jo ned i løn på grund af inflation."

  • Din løn stemmer overens med din rolle og dit ansvar…

    "Det seneste år har jeg påtaget mig ansvaret for xx og vist yy resultat, og derfor er det ikke tilfredsstillende ikke at blive reguleret."

    "Det seneste år har jeg præsteret x, y, og x. Det vil virkelig give ekstra motivation, hvis det også bliver afspejlet i lønnen."

  • Din løn er på niveau med markedslønnen…

    "Det er ikke helt det billede, jeg ser, når jeg kigger i Djøfs lønstatistik. Vil du ikke vise mig de data eller tal, du tager udgangspunkt i?"

    "Hvad skal der helt konkret til, for at jeg kan få en lønstigning?"

  • Din løn er langt over benchmark…

    "Det er ikke helt det billede, jeg ser, når jeg kigger i Djøfs lønstatistik. Vil du ikke vise mig de data eller tal, du tager udgangspunkt i?"

    "Hvis det skyldes, at jeg har nået et ’lønloft’ i forhold til min stilling, vil jeg gerne drøfte muligheden for at blive placeret i en tungere stilling. Hvilket også passer med, at jeg har fået større ansvar, og at der bliver stillet større krav til mig."

  • Du er ansat i efteråret 2022, og din løn er forhandlet dér…

    "Det er rigtigt nok, men hvad kan vi så gøre, for at der ikke skal gå helt frem til foråret 2024, før vi taler om min løn igen?"

Kommentarer

Jep
sidste år
Der er chefer der forgylder samme medarbejdere år efter år fordi de er venner i det private. Så ligemeget ens indsats kommer man ikke op. Man kan være nok så dygtig men det ændre ikke på at chefen har sin favoritter.