Flere fridage?

Sådan tager I snakken om en 4-dages-arbejdsuge

18.4.2023

af

Illustration af ung kvinde, der arbejder på en bærbar computer.

Illustration mentalmind/Shutterstock

Fire ud af fem akademikere ønsker en kortere arbejdsuge. Men det er stadig de færreste, der får den mulighed. Hvordan kan I gribe det helt konkret an ude på arbejdspladsen? Få nogle gode råd her.

Drømmen om at få en firedages-arbejdsuge har for alvor cementeret sig hos mange.

Jakob Sloth Petersen, chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv, møder oftere og oftere ønsket, når han har karrieresamtaler med Djøf-medlemmer.

”Jeg talte for nylig med en jurist, der havde sagt sit job op og søgte efter et nyt, hvor han ikke skulle være 100% i hamsterhjulet. Der bliver nærmest ikke slået nogle deltidsjob op, så vi talte om firedages-arbejdsuge som en mulighed.”

Men selvom om der hele tiden kommer nye arbejdspladser til, hvor arbejdsugen er på fire dage, er det stadig langt de færreste. Det forventer Jakob Sloth Petersen dog kommer til at ændre sig.

”Der er så stort et pres nedefra, at jeg tror, at antallet af virksomheder, der tilbyder kortere arbejdsuger, vil stige, uanset om de piver eller synger på ledelsesgangene. Det er ikke en eller anden modedille.”

En nyere undersøgelse fra Djøf viser da også, at fire ud af fem akademikere går med ønsket om en firedages-arbejdsuge. Og måske ikke overraskende fortrækker de fleste en model, hvor der bliver skåret i arbejdstiden, men ikke i lønnen.

Svært at trænge igennem nedefra

Måned for måned kommer der da også flere virksomheder til, som tilbyder netop det, fortæller Pernille Garde Abildgaard. Hun har haft flere lederstillinger på både offentlige og private.

Men siden 2016 har hun beskæftiget sig med firedages-arbejdsuger. Det var dengang, hvor software-virksomheden IIH Nordic lancerede idéen om en kortere arbejdsuge for deres medarbejdere. For hun kan nemlig også godt se fidusen ved at have et arbejdsliv, der levner tid til refleksion og hvile.

Hun har skrevet flere bøger om emnet og har en ny på vej.

Pernille Garde Abildgaard følger primært dem, der gerne vil tilbyde en firedages-uge med nedsat tid, men til samme løn. Ifølge hende er der lige nu godt 60 virksomheder i Danmark, der har den model.

Fra sine følgere på LinkedIn ved hun, at rigtig mange kigger i retning af den slags virksomheder, når de sætter jagten ind på et nyt job. For det er sjældent, at ønsket om en firedages-arbejdsuge bliver en realitet på deres nuværende arbejdsplads.

Sandheden er nemlig, at der er en langt større sandsynlighed for at få lov at skære arbejdsugen ned med en dag, hvis forslaget stammer fra ledelsen.

”Jeg har i flere omgange spurgt mine 4.000 følgere på LinkedIn, hvad der forhindrer firedages-arbejdsuger? Er det, fordi de ikke har lyst, eller er det på grund af arbejdsgiveren? De har lyst, men de tør måske ikke rigtig sige det højt – idéen kommer i hvert fald stort set altid fra arbejdsgiveren.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Et redskab til at rekruttere og fastholde

Når arbejdsgiverne begynder at lufte tanken om en kortere arbejdsuge, oplever hun, at de næsten altid gør det ud fra samme overvejelser.

”I 80% af tilfældene handler det om rekruttering og fastholdelse – typisk i virksomheder med massiv vækst eller i brancher, hvor det er svært at finde arbejdskraft. Jeg rådgiver fx en del green tech-virksomheder,” fortæller Pernille Garde Abildgaard.

Hun rådgiver og guider også arbejdspladser gennem processen, som gerne vil tage springet og skære en arbejdsdag væk om ugen.

”Alene i den her uge har jeg konverteret to virksomheder fra en femdages-arbejdsuge til en firedages-uge,” fortæller hun.

Seks skridt

Men at indføre en firedages-uge er ikke noget, man bare kan gøre fra den ene dag til den anden. siger Pernille Garde Abildgaard. Det er og skal være en proces at skære arbejdsugen ned.

Derfor har hun udpeget følgende seks trin, som hun anbefaler, at virksomheden skridt for skridt gennemgår:

1) Hvorfor vil I have en firedages-arbejdsuge? ”Hvilket problem skal det løse? I langt de fleste tilfælde er svaret rekruttering og fastholdelse.”

2) Hvilken model passer til jer? ”Skal I holde mandag fri? Fleksibelt fri? Skal i arbejde 37 timer, 34 timer eller 30 timer om ugen?”

3) Hvordan vil I gribe det an? ”Hvilke værktøjer skal I tage i brug, og hvilke tiltag skal der til for at få det til at lykkes? Her er det afgørende at inddrage medarbejderne, for det er stort set altid dem, der kommer med de bedste idéer til at effektivisere. For kontorarbejde og administration er det dog relativt nemt at spare tid alene ved at kigge på møder og mailhåndtering. Prøv det af. Noget virker måske ikke, som I forventede – måske skal I finde andre metoder.”

4) Hvornår og hvordan? ”Hvad er tidsplanen? Det er sjældent optimalt at gå fra fem til fire dage på en gang. Start evt. med at holde to fredage fri om måneden. Hvordan sikrer I forankringen? Hvordan sikrer I jer at holde fast, når I forandrer jeres arbejdsmetoder?”

5) Hvem skal tages i ed? ”Bestyrelsen, samarbejdspartnere, tillidsfolk eller udvalgte kunder?”

6) Hvordan måler I, om det er en succes? ”Er jeres mål fx at være Danmarks bedste arbejdsplads? Og er I blevet det? Er jeres mål at øge trivslen til xxx? Og gjorde I det? Er det at fastholde medarbejdere? Kom I i mål med det?”

Ofte vil nogle af ovennævnte punkter behøve et genbesøg – og måske endda flere, siger Pernille Garde Abildgaard. Måske viser det sig, at det bedste er, at alle holder fri samme dag frem for skiftende dage. Måske er I gået for hurtigt frem og skal tilbage til kun at holde en dag fri om måneden og trappe op igen derfra. Det kan også være, at der skal nogle andre effektiviseringsmetoder til.

ANNONCE

Kimet ned af studerende

Pernille Garde Abildgaard praktiserer selv firedages-arbejdsugen. Sådan da. Hun er selvstændig, så hun indretter sig efter kunderne. Det betyder, at hendes ’fridag’ ikke ligger fast.

”Men min tommelfingerregel er, at jeg ’er ude på gulvet’ tre dage om ugen. Så har jeg en dag til alt muligt – administration, forberedelse og Teams-møder. Og så har jeg en dag til restitution, refleksion og afslapning.”

Men hun er også nødt til at sige nej i højere grad end tidligere.

”Jeg bliver simpelthen kimet ned af studerende, der vil vide noget om firedages-arbejdsuge og have hjælp til at finde cases. Det er helt vildt. Det er både CBS’ere og fra Københavns Universitet, fra Aarhus, Syddansk og Aalborg Universitet. Og fra forskellige linjer. Det er hele vejen rundt. De er selv meget bevidste om, at de ikke skal ud og arbejde i hamsterhjulet.”

Kommentarer

Lone Rasmussen
sidste år
Det er vigtigt i forbindelse med drøftelse og beslutning om at indføre en 4-dages arbejdsuge, at det bliver en frivillig aftale der indgås. Der er stadig medarbejdere, der meget gerne vil fortsætte med at kunne møde ind på deres arbejdsplads 5 dage om ugen. Flere har, når vi drøfter 4-dages arbejdsuge her på arbejdspladsen, fortalt, at de ikke kan se sig ud af at skulle arbejde flere timer på en arbejdsdag. Vi har netop af SDU fået lavet en spørgeskemaundersøgelse på min arbejdsplads, hvor 25 procent slet ikke ønsker nogen former for hjemmearbejde.