Brevkasse

Kan min gamle arbejdsplads bestemme, hvor jeg må arbejde?

8.3.2023

af

Jeg er blevet opsagt med tre måneders varsel og blevet fritstillet. Min arbejdsgiver har nu indskærpet, at jeg ikke må få job hos firmaets konkurrenter. Kan det virkelig passe?

Kære Djøf

Jeg er blevet opsagt med tre måneders varsel. Jeg er blevet fritstillet i hele perioden, hvilket jeg er rigtig glad for, da jeg gerne vil have et nyt arbejde hurtigst muligt. Min arbejdsgiver har nu indskærpet over for mig, at jeg ikke må få job hos firmaets konkurrenter. Kan det virkelig passe? Jeg har ingen konkurrenceklausul i min kontrakt.

Kære medlem

Tak for dit spørgsmål.

Det er vigtigt at sondre mellem de begrænsninger, der følger af en konkurrenceklausul, og dem, der følger af den almindelige loyalitetsforpligtelse, du har over for din arbejdsgiver. Førstnævnte gælder i en tidsbegrænset periode, efter at du er fratrådt, og kun hvis det konkret er aftalt mellem arbejdsgiveren og dig som arbejdstager. Loyalitetsforpligtelsen gælder i hele den periode, du er ansat, uanset om det er aftalt med eller fremhævet over for dig.

At du er fritstillet fra tjeneste, betyder ikke, at din loyalitetspligt ophører. Du modtager fortsat din vanlige løn og betragtes stadig som ansat i virksomheden, og derfor består loyalitetspligten.

Forpligtelsen indebærer bl.a., at du ikke må drive eller tage ansættelse i en konkurrerende virksomhed i opsigelsesperioden. Får du tilbudt ansættelse hos en konkurrent, må du enten kontraopsige din stilling med dit eget opsigelsesvarsel og fratræde, før du tiltræder det nye job, eller vente med at tiltræde det nye job, til din opsigelsesperiode er udløbet. Ønsker din ’nye’ arbejdsgiver, at du tiltræder hurtigst muligt, kan du forhøre dig hos din ’gamle’ arbejdsgiver, om vedkommende vil løse dig fra ansættelsesforholdet på et tidligere tidspunkt, end dit eget opsigelsesvarsel giver mulighed for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024

Bemærk, at du i alle tre scenarier fortaber muligheden for at tjene dobbelt løn. Det forholder sig nemlig sådan, at hvis du får et nyt job i de første tre måneder af fritstillingsperioden, kan du tjene dobbelt løn, idet du får løn fra både din gamle og din nye arbejdsgiver. Dette forudsætter, at der ikke er tale om konkurrerende virksomheder.

Ønsker du at fortsætte inden for samme branche – fx fordi det er dér, din interesse ligger, eller dér, du kan forhandle dig til de bedste løn- og ansættelsesvilkår – vil du som regel ikke kunne få glæde af retten til dobbelt løn. I det tilfælde kan du undersøge, om din gamle arbejdsgiver er villig til at udarbejde en udtømmende liste over de konkurrenter, du ikke må tage ansættelse hos i perioden, eller en positivliste over de konkurrenter, du gerne må tage ansættelse hos, uden at det påvirker din lønret – hvis altså ikke arbejdsgiver helt vil ophæve loyalitetspligten.

Lykkes det dig at få aftalt det ene, det andet eller det tredje, er der chance for, at fritstillingen også kan blive en økonomisk fordel for dig!

Med venlig hilsen
Lola Choupay Herenger, chefkonsulent i Djøf

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet