Karriere

"Det er vigtigt, at man tør sige højt, hvad man er ambitiøs omkring"

Portrætfoto af Josefine Movin

30.3.2023

af

For Josefine Movin er det et aktivt valg at parkere ydmygheden og owne sin succes. Hun vil gerne være partner i et stort advokatkontor. Men omverdenen har haft svært ved at forstå, at hendes ambitioner ikke har ændret sig, efter at hun blev mor.

Forestil dig et lille postkort, der viser en forside af magasinet The New Yorker. Det er fra 50’erne og viser en kvinde, der sidder og er fully dressed up i gallakjole og silkehandsker. Det er helt tydeligt, at hun nok skulle have været ude, men hun sidder og arbejder.

Postkortet tilhører senioradvokat Josefine Movin. Det har stået på hendes kontor hos Bruun & Hjejle, siden hun var fuldmægtig. I dag arbejder hun på nogle af de største sager, og hun slog for alvor sit navn fast, også uden for advokatbranchen, da hun var med til at lave en omfattende undersøgelse af Danske Banks hvidvaskskandale.

”Nogle gange er man nødt til at aflyse nogle planer, fordi man skal arbejde. Det håber jeg selvfølgelig ikke sker for nogen – specielt ikke fordi hun har en kanonflot kjole på,” siger Josefine Movin med et grin.

”Men jeg tror, det her med hårdt arbejde er vigtigt at have med. Det er noget, man skal have mod på, og det er noget tid, der skal prioriteres. Det er for mig den primære ingrediens til succes,” fortæller hun i Djøfs nye podcast, 'Masser af succes'.

Du kan lytte til podcasten her:

Hvidvaskskandalen i Danske Bank trak overskrifter over hele verden, og i lang tid dominerede sagen dagsordenen i medierne herhjemme.

For nogle kunne det virke som et drømmescenario at arbejde på en så kompleks sag, der fik massiv omtale. Men sådan tænkte Josefine Movin ikke på det.

”Vores egen interesse er sådan set ikke at komme på forsiden af noget som helst,” siger hun.

En advokatundersøgelse laver man helst i ro på sit kontor og afleverer den til sin klient eller den, som har bestilt den, når man er færdig.

”Så al sådan noget opmærksomhed er ikke noget, vi brænder for. Det er bare meget støj, ikke? Man vil bare gerne have lov at lave sit arbejde,” siger hun.

Hun har ikke siddet med en sag som Danske Bank-sagen før, hvor der blev afdækket så meget i medierne, mens forløbet rullede. Samtidig med at hun og hendes kolleger lavede advokatundersøgelsen, afdækkede en gruppe graverjournalister hos Berlingske, hvordan bankens estiske filial var blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner. Noget, som banken i 2022 fik en bøde på 3,5 mia. kr. for.

”Jeg får overhovedet ikke energi af, at noget får medieomtale. Men det er klart, at i den sag havde man jo en vis interesse for, om de (Berlingske, red.) fandt det samme som os. Og der var det efterfølgende en stor faglig bekræftelse, at vi var enige om, at vi havde afdækket det på en god og tilbundsgående måde,” siger hun.

Josefine Movin

Josefine Movin er senioradvokat hos Bruun & Hjejle.

Hun er 33 år og dimitterede som cand.jur. fra Københavns Universitet i 2015.

I 2023 blev Josefine Movin udvalgt til Berlingskes Talent 100-liste.

Svære mål og hårdt arbejde

Det har taget Josefine Movin nogle år at tage sin succes på sig. Det med at parkere ydmygheden og owne, at det går godt, er en øvelse, som har taget tid for den 33-årige senioradvokat.

Faktisk er et af de råd, hun ofte har givet til yngre jurister, netop det: I stedet for at bruge energi på at overveje, hvad andre tænker om én og ikke virke for fremadstormende, så brug den energi på at opnå de ting, du gerne vil. Derfor prøver hun selv at koncentrere sig om at måle sin egen succes i øjnene på dem, der betyder noget for hende.

”Jeg reagerer oftest med lettelse, og der vil jeg være helt ærlig. Jeg ville gerne være én, der var ude at fejre en succes helt vildt. Men der er jeg nok ikke så god til at stoppe op og dvæle ved sejren,” siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023

Uden at sammenligne sig selv med en elitesportsudøver, så er Josephine Movin også til en vis grad drevet af en frygt for at fejle.

”Det tror jeg ikke er specielt sundt. Jeg stræber efter at være én, der tror så meget på sig selv, at jeg bare ved, at jeg er god. I stedet for at gå rundt og være bange for at tabe en eller anden sag, som man har forberedt sig helt vildt til,” siger Josefine Movin.

Hun er der ikke helt endnu. Og hun har også prøvet at fejle. Alligevel er der noget, som har bidt sig fast i hende.

”Hvis man ikke har prøvet at fejle i sit arbejdsliv eller i det hele taget, har man ikke skubbet sig selv hårdt nok frem og taget nogle chancer,” siger hun.

Og der er ikke nogen hemmelige tricks fra Josefine Movin til at komme hurtigt fremad i sin karriere.

Hendes råd er meget simpelt: Hårdt arbejde.

”Ganske simpelt at sætte sig ned og give den en skalle,” siger hun.

Det er ikke ensbetydende med, at det er antallet af timer, der betyder noget. I Josefine Movins øjne er de succesfulde ikke dem, der sidder der fra kl. 8 til midnat. Det er dem, der arbejder rigtig hårdt, men som også kan finde ud af at tage det gode humør med på arbejde. Og også kan dedikere tid til fx ledelse, til at drive projekter frem, tænke kreativt og motivere andre.

”Det, jeg selv synes er rigtig svært, er også at kunne tænke kreativt, mens man laver alt det her hårde arbejde. For i de sager, som vi arbejder med, skal der altid tænkes ud af boksen. Det er ikke sådan nogle, man løser ved at slå op på side 5 i en eller anden studiebog,” siger hun.

For at kunne alt det samtidig skal man være et godt sted med sig selv, peger hun på. Også mentalt, så man kan motivere andre. For de sager, hun har, kan man ikke løse alene.

”Og alle de her ting sammen, det er rigtig svært. Så næste gang I ser sådan en topadvokat, må I gerne lige give hende et nik med hovedet,” siger Josefine Movin.

Foto: Mads Teglers

Lige så ambitiøs

Josefine Movin har altid været ret ambitiøs. Arbejdet har været sjovt, og hun har prioriteret det rigtig højt. Derfor kender hun også sine kolleger og chefer rigtig godt, fordi de bruger meget tid sammen.

Så det kom bag på hende, at hendes arbejdsmæssige omgivelser ikke automatisk vidste, at det at blive mor ikke ændrede på, hvor ambitiøs hun var med sit arbejde. Det var ikke kun hos kollegaer, men snarere fordi hele verden ser sådan på dig, når du er kvinde, fortæller hun.

”Jeg har nok ikke haft de store udfordringer med at komme frem. Men da jeg blev gravid og fik et barn, oplevede jeg for første gang ikke bare at kunne gøre det, jeg plejede.”

Det var, som om omgivelserne automatisk forventede, at hun nu ville skrue ned for arbejdspresset og ambitionerne for at kunne hente tidligt og være sammen med sin datter rigtig meget af tiden.

”Det gik jo op for mig, at hele verden så på mig, som om jeg lige om lidt ville melde ud, at mine prioriteter nu havde ændret sig.”

”Jeg følte mig enormt naiv over, at det kom bag på mig, og naivitet er ikke en ting, jeg lider meget af,” siger hun.

Hendes drivkraft og lyst til at dedikere sig til sine opgaver havde ikke ændret sig af at få et barn, og derfor blev hun nødt til at være meget klar i spyttet om, hvordan hun så på sit eget arbejdsliv.

"Så jeg blev nødt til at sige til alle, der gad høre på det, at jeg i øvrigt stadig er uændret ambitiøs," fortæller hun.

”Det tror jeg bare ikke, der er nogen mænd, der skal tænke over. Jeg tror, at det også som mand er helt fair at sige, at du har lyst til at lægge dit arbejdsliv om, når du får et barn. Men der er bare ikke nogen, der kigger på dig, som om dine ambitioner nu automatisk vil ændre sig,” siger Josefine Movin.

”Der kan man godt synes, at mænd er lidt mere privilegerede, fordi de trods alt selv i højere grad kan være med til at influere på, hvor meget barsel de har lyst til at tage,” siger hun.

Når Josefine Movin taler om sin barsel, kommer hun let til at sige, at hun ikke holdt så lang en barsel.

Men faktisk syntes hun selv, at den var ’kanonlang’. Når hun kommer til at tale om det, som om det var kort tid, er det andres holdninger, der taler. Og den slags vurderinger er hun ret opmærksom på at prøve at gøre sig fri af.

”Det er ikke sådan, jeg gerne ville præsentere det. For hvem er det, der siger, at fem måneder ikke er lang tid? Det er lang tid at holde fem måneders sommerferie, alt er jo relativt,” siger hun.

”Jeg er jo i forvejen meget sammen med min datter. Det er bare, fordi nogle andre fortæller mig, at de er endnu mere sammen med deres,” siger hun.

ANNONCE

Motorcykelkørekort og derudaf

Josefine Movin afleverer sin datter i vuggestuen hver morgen, og hun henter hende så godt som aldrig. Det klarer hendes mand og bedsteforældrene, som de får meget hjælp fra. Josefine Movin kunne godt lide at være på barsel, og hun kunne også godt lide at komme tilbage til arbejdet. Og når hun er der, går hun heller ikke rundt og ønsker, at hun var et andet sted. Selv om hun ofte bliver spurgt, om hun ikke savner sin datter.

”Jeg bliver spurgt rigtig tit – faktisk kun af kvindelige kolleger – om jeg så ikke savner min datter helt vildt. For hun er tit lagt i seng, når jeg kommer hjem. Og det har jeg faktisk ikke tænkt særlig meget over, så det tror jeg ikke, at jeg gør,” siger hun.

Josefine Movin kommer selv fra et hjem, hvor hendes forældre har arbejdet helt ’kanonmeget’. Det har inspireret hende, i forhold til hvordan hendes eget arbejdsliv ser ud nu. Også til hvordan man ikke skal gøre.

Moderen har motorcykelkørekort, blev børsmægler og kæmpede sig op og blev aktiechef i Nordea, fortæller Josefine Movin.

”Og hun elsker at gå på arbejde. Hun er bare sådan en no bullshit-type, der ikke i det daglige sådan lige går og tænker over, hvad andre nu tænker,” siger Josefine Movin.

”Min største skræk er, at min datter ikke har en mor, der viser, at du bare skal gøre, lige præcis hvad du har lyst til,” siger hun og tilføjer:

”Min mor har vist, at det kunne lykkes, også når man har familie.”

”Min drøm er at blive ved at være en god mor, hustru og ven. Og så er det at blive partner i Bruun & Hjejle. Det tør jeg godt sige højt. Det er meget modigt. Jeg tror, det er vigtigt, at man tør sige højt, hvad man er ambitiøs omkring,” siger Josefine Movin.

Lyt til hele interviewet her – eller der hvor du finder dine podcasts.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet