Brevkasse

Hvordan får jeg lang barselsorlov uden at spænde ben for min kæreste?

20.3.2023

af

Foto af en smilende far, der sidder med en sovende baby i armene

Foto: Anna Kraynova/Shutterstock

Ifølge min kontrakt har jeg ”kun” løn til at være på orlov i 12 uger. Hvordan får jeg mere barselsorlov, uden at det går for meget ud over min kærestes orlovsmuligheder?

Kære Djøf

Jeg bliver snart far og glæder mig til, at jeg skal på orlov med den lille. Flere af mine venner har allerede fået børn, og der har fædrene taget ret lang orlov. Men ifølge min kontrakt har jeg ”kun” løn i 12 uger. Hvordan får jeg en længere orlov, uden at det går for meget ud over min kærestes orlovsmuligheder?

 

Kære medlem

Tak for dit gode spørgsmål. Jeg plejer at sige til de kommende forældre, jeg rådgiver, at næsten alt kan lade sig gøre. Så drøm stort. Og husk, at lige netop denne tid aldrig kommer igen. Når det er sagt, er der naturligvis også visse begrænsninger.

Til en start kan jeg fortælle, at din orlov på ingen måde behøver at gå ud over din kærestes. Med de nye barselsregler har I nemlig hver især 24 uger med barselsdagpenge fra barnets fødsel. Vær opmærksom på, at for jer begge gælder, at 11 af disse uger er øremærket den enkelte forælder og skal være afholdt, inden jeres barn er et år. Ellers bortfalder de.

Af de 24 barselsdagpengeuger har langt de fleste et antal uger med fuld løn. Det skal fremgå af kontrakt, personalehåndbog eller overenskomst, og du har altså 12 uger. Husk, at ugerne med fuld løn ”spiser” af dine uger med barselsdagpenge, da arbejdsgiver betinger den fulde løn af, at de kan få barselsdagpengerefusion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

At du har 12 uger med løn, betyder imidlertid ikke, at du kun kan være væk fra arbejdet i 12 uger. Fra barnet er 10 uger, har I nemlig begge 32 ugers fraværsret, dvs. at I må være væk fra arbejdet i op til 32 uger. I kan endda også forlænge jeres fraværsret fra arbejdet med 8 eller 14 uger til i alt 40 eller 46 ugers fravær.

Det er denne fraværsret, du kan sætte i spil, når du/I skal planlægge jeres orlov. I dit tilfælde har du i hvert fald 20 ugers fraværsret tilbage, og alt andet lige har du også 12 uger med barselsdagpenge tilbage. 

Nu er det selvsagt sjovest at være på orlov med fuld løn, så overvej, om flere barselsuger med løn skal være et tema ved dine kommende årlige lønforhandlinger. Ikke som erstatning for en lønstigning, men som et supplement. Selv fire ekstra uger (eller flere) kan betyde meget for dig. Din arbejdsgiver kan fortsat få barselsdagpengerefusion – det er altså ikke hele lønudgiften, de skal have op af lommen. Måske kan du også kombinere orlov med noget ferie for at få en længere orlov.

Til sidst vil jeg sige, at det er min erfaring, at du nærmest kan aftale hvad som helst med din arbejdsgiver – bare arbejdsgiver i god tid ved, hvornår du er på orlov, og hvornår du er på arbejde.

Jeg håber, du har fået inspiration til at drømme stort. Hvis der også er opstået nye spørgsmål, så sus ind forbi Djøfs barselsberegner på djoef.dk/barsel eller ring til os på 33 95 97 00.

Med venlig hilsen
Dorte Gotthjælp Nielsen, chefkonsulent i Djøf

Godt at vide om barsel

  • Senest seks uger efter dit barn er født, skal du meddele din arbejdsgiver, hvordan du planlægger din orlov – ellers kan du fortabe rettigheder.
  • Du har ret til at udskyde fem uger, hvis du ikke bruger al din orlov i første omgang. Det kan også være fraværsugerne.
  • Du kan aftale at udskyde og afvikle orlov på mange måder med din arbejdsgiver. Mange arbejdsgivere er ”med på den værste” – bare de ved, hvornår du er på arbejde, og hvornår du holder orlov.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet