Guide

Sådan får du første job, selv om du savner erhvervserfaring

8.3.2023

af

Tegning af en jobsamtale, hvor en arbejdsgiver studerer et CV, mens ansøgeren sidder på den anden side af bordet

Illustration: Alphavector/Shutterstock

Når du som nyuddannet skal finde job, kan du nemt opleve, at du ikke har erfaring med opgaverne i de stillinger, du søger. Djøfbladet har samlet gode råd til, hvordan du alligevel kan skrive en ansøgning, der gør dig interessant for arbejdsgiveren.

Selv om mere end hver anden på djøf-uddannelserne har et studierelevant job under studierne, kan det føles nedslående at læse jobopslag i jagten på det første arbejde efter uddannelsen. For ofte matcher erfaringerne fra studiejobbet ikke helt med de arbejdsopgaver, som bliver nævnt i jobannoncerne.

Ifølge Bella Lea Buono, som er chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter, er det dog vigtigt ikke at lade sig afskrække fra at søge et job, selv om du ikke har den store erfaring inden for området, og selv om du ikke kan sætte kryds ved alle de ting, virksomheden efterspørger.

”Først er det vigtigt at slå fast, at det er helt normalt, at det først er på overbygningen, at man får et relevant studiejob, så der ikke opstår unødvendig stress. Du kan sagtens blive til noget, selv om du ikke har haft et studierelevant job gennem hele din uddannelse.”

”Derudover er det vigtigt at huske, at et jobopslag er en ønskeliste, og hvis der bare er et par af tingene, som du tænker, at du kan byde ind på, skal du altid søge. Det kan nemlig være, du har nogle andre spændende kvalifikationer.”

”En arbejdsgiver ved godt, at du som nyuddannet ikke er verdensmester.”

Bella Lea Buono, chefkonsulent i Djøf

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset

Drag paralleller

Ifølge Bella Lea Buono er det selvfølgelig på flere måder et plus, hvis du har erfaring inden for den konkrete branche eller med de konkrete opgaver. Men det er langtfra altafgørende, for du kan have fået de rette kvalifikationer til jobbet på mange andre måder.

”Ofte ved arbejdsgiveren godt, at du ikke nødvendigvis har erfaring på området, fordi du er nyuddannet. Derfor er det vigtigt at kigge på det, der kaldes for overførbare kompetencer, som er kompetencer, der måske ikke lige er 1:1 inden for området, men som du har brugt i en anden sammenhæng og gør dig i stand til at løfte opgaverne i jobbet,” fortæller Bella Lea Buono.  

Det vigtige er at kunne tænke i paralleller og sætte kompetencerne i spil på den rette måde.

”Et eksempel er, at du søger et job som rådgiver. Det kan godt være, du ikke har erfaring med det konkrete job, men til gengæld har du en masse erfaring fra dit frivillige arbejde som træner på et sportshold. Her har du lært at kommunikere og navigere i forhold til forskellige målgrupper, og det er derfor en klar parallel, du kan drage til det rådgiverjob, du søger.”

”Du skal ikke undersælge dig selv, og det gør du, hvis du skriver, hvad du ikke kan. Det skal du holde dig langt væk fra.”

Bella Lea Buono, chefkonsulent i Djøf

Konkrete eksempler

Generelt handler det ifølge Bella Lea Buono om at lave en grundig analyse af jobopslaget ved at se på, hvad arbejdsgiveren har brug for, og derefter skrive ind, hvordan det kan matche med det, du bringer med dig. I den sammenhæng er det en god idé at komme med konkrete eksempler, for ifølge Bella Lea Buono er beviser på dine kompetencer noget, der sælger rigtig godt, og derfor skal de med i ansøgningen.

Eksemplerne behøver ikke komme fra et studiejob. Erfaringer fra idræt kan fx være en relevant erfaring at trække på.

”Det kan være, du skal indgå i et projektteam, og så giver det god mening at fremhæve, at sporten har lært dig at indgå i et samarbejde, nå nogle mål sammen med andre og skabe resultater. Her vil det give mening at fremhæve de konkrete resultater og vejen dertil.”

Også arbejde, der ikke flugter med din studiebaggrund – eksempelvis et caféjob – kan være værd at fremhæve.

”På caféen kan det være, du hurtigt fik lukkevagter, og det viser, du tager ansvar og sørger for, der er styr på det hele.”

Selve din studietid kan også bruges.

”På studiet kan det være, du altid var den i gruppen, der organiserede, lavede tidsplaner og sørgede for at tjekke delmål af i projekterne. Det er nogle kompetencer, du kan bruge, hvis du fx søger et job som projektleder.”

ANNONCE

Et salgsbrev

Alligevel kan der opstå tvivl, om man nu er god nok til jobbet, og hvad man reelt kan tillade sig at skrive ind som kompetencer i cv’et og ansøgningen.

”Hvis du fx har arbejdet med et program på studiet, vil det give mening at skrive, at du har kendskab til det frem for at skrive, at du er ekspert, medmindre du selvfølgelig er det. En arbejdsgiver ved godt, at du som nyuddannet ikke er verdensmester.”

”Men bare dét, at du har skrevet, at du har kendskab til programmet, gør, at du højst sandsynligt er bedre stillet end én, der aldrig har stiftet bekendtskab med det.”

Derfor skal du ifølge Bella Lea Buono nævne alt det, du enten kan eller har kendskab til, hvis det er relevant for jobbet. Hun understreger nemlig, at det er vigtigt at huske på, at en ansøgning og et cv på mange måder er et salgsbrev, hvor du markedsfører dig selv, og derfor skal du heller aldrig skrive ind, hvad du ikke kan.

”Du skal ikke undersælge dig selv, og det gør du, hvis du skriver de ting ind, som du ikke kan. Så det skal du holde dig langt væk fra. Der er ikke nogen, der køber et produkt, medmindre de kan se, at det gavner én. Det er det samme med arbejdsgiveren.”

”Derfor skal du lægge vægt på de ting, du kan, og så skal du igen huske, at jobopslaget er en ønskeliste for virksomheden. Arbejdsgiveren får sjældent en medarbejder, der ser præcis sådan ud. Så hvis du bare kan nogle af tingene, skal du tage fat i dem og håbe på, du kommer til en samtale. Til samtalen kan de så spørge ind, og så er det helt fair at sige, at der er noget, du ikke har beskæftiget dig med endnu, men at du kan lære det. Du skal bare ikke skrive det i ansøgningen, for det sælger ikke godt.”

Få flere tips til jobsøgning som nyuddannet

På Djøfs hjemmeside kan du finde en stribe gode råd til, hvordan du beskriver, hvad du kan – og hvordan du analyserer dig frem til de styrker, der kan adskille dig fra andre ansøgere.

Læs hele guiden her.

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet