Guide

Du skal planlægge din ferie fra studiejobbet allerede nu

21.3.2023

af

Foto af ung mand i en strandstol på en sandstrand

Foto: Yulia Kiroyonak/Shutterstock

Det kan ofte være svært at tyde, hvad der står i din kontrakt som studentermedhjælper om, hvornår og hvor længe du kan holde ferie. Her får du 7 konkrete råd om, hvad du skal have styr på, for at du kan holde sommerferie fra dit studiejob.

Der står godt nok kun marts i kalenderen, og sommerferien kan virke uendeligt langt væk. Men faktisk er det ved at være oppe over, hvis du har sat næsen op efter at skulle holde et par ugers sommerferie.

Sidste år fik Djøfs Studenterrådgivning fx flere henvendelser fra studerende, som ikke var klar over, at ferie skal aftales med arbejdsgiveren, og det i sidste endte er arbejdsgiver, der fastsætter og godkender éns ferie. Så selv om du måske har haft planer om at skulle på Roskilde Festival siden sidste år, kommer du ikke af sted, medmindre din chef har sagt god for, at du er væk i den uge.

Der er meget, man skal holde sig før øje, når man skal holde ferie fra studiejobbet, og hvis ferieloven ikke ligger på rygraden, kan det være svært at gennemskue, hvad man egentlig skal have styr på.

Djøfbladet har spurgt Djøfs Studenterrådgivning, hvad du skal være opmærksom på, før du kan holde en velfortjent ferie.

Syv gode råd

1) Aftal i god tid med din chef, hvornår du ønsker at holde ferie. Du har nemlig ikke krav på at få fri i de perioder, som du gerne vil, hvis ikke det passer med virksomhedens drift.

2) Når aftalen om ferie er på plads, er det en god idé at få den på skrift. På den måde undgår du at stå i en situation, hvor der opstår usikkerhed om, hvad I har aftalt.

3) Vær opmærksom på, om du under din ferie får udbetalt løn fra din arbejdsgiver, eller om du selv skal anmode om feriegodtgørelse fra fx FerieKonto. Om du har ret til ferie med løn/feriegodtgørelse, afhænger af din kontrakt eller overenskomst.

4) Det er en god idé at følge med i, hvor mange dages betalt ferie du har optjent retten til. Du optjener 2,08 dages betalt ferie hver måned i hele ferieåret, som løber fra 1. september til 30. august. Er du ansat i hele ferieåret, har du derfor ret til at afholde fem ugers ferie med løn i ferieafholdelsesperioden. Tjek din lønseddel, eller hør din arbejdsgiver ad, hvor mange dages betalt ferie du har optjent.

5) Du kan forsøge at lave en aftale med din chef om, at du afholder noget af din ferie på forskud, hvis du ikke har nok betalte feriedage til at dække alle fem uger.

6) Vær opmærksom på, om du ud over de almindelige ferielovsdage har ret til ekstra ferie, fx særlige feriedage, feriefridage eller lignende. Dette fremgår af din kontrakt, personalehåndbog, overenskomst eller lignende.

7) Vær opmærksom på, at sygdom er en feriehindring. Du har derfor ikke pligt til at afholde din planlagte ferie, hvis du bliver syg. Der gælder dog forskellige regler for, hvad der sker med din ferie afhængig af, om du bliver syg før eller under din ferie.

Kommentarer

Mathilde Eggert Lauth
12 mdr. siden
Tak for en fin artikel! Kan man godt udskyde sin ferie til næste år? Så man ikke behøver holde noget ferie i 2023, men tilgengæld har 10 uger i 2024?