Universiteter

Trivselskrise blandt studerende: Nyt netværk vil finde løsninger

17.1.2023

af

Foto: Bibiphoto/Shutterstock

Foto: Bibiphoto/Shutterstock

Rigtig mange studerende mistrives. Derfor har Djøf etableret en alliance mellem universiteter, studerende og eksperter, der skal forsøge at gøre noget ved problemet.

Stress, ensomhed og forventningspres er en integreret del af hverdagen på studiet for mange studerende.  

Det viser Djøfs Studielivsundersøgelse fra 2022, hvor hver fjerde djøf-studerende svarer, at de i høj eller meget høj grad ser sig selv som stresset i hverdagen, mens knap hver anden i nogen grad er stresset i hverdagen.

De studerende peger især på tre årsager til, at de føler sig stressede: Et stort pres i forhold til eksamenssituationer, presset for at få de rette erfaringer på cv’et og et stort pres, der kommer fra deres egne forventninger til sig selv om at levere toppræsentationer.

Samtidig føler mere end hver fjerde studerende sig ensom på sit studie.

Det er problemer, som Djøf gerne vil komme til livs. Derfor er der for nylig oprettet et netværk kaldet Trivselsalliancen, hvor repræsentanter fra landets universiteter, studerende og eksperter er samlet med det formål at arbejde for, at trivslen blandt de universitetsstuderende bliver bedre.

”Der er lige nu en form for trivselskrise, men det nytter ikke noget, at vi kun taler om, at der er dårlig trivsel. Derfor vil vi med alliancen gå mere konstruktivt til værks, og vi vil bl.a. se på, om der er nogle steder, hvor de har knækket koden og lavet tiltag, der virker,” siger Johanne Hansen Baadsgaard, som er forperson for Djøf Studerende og medlem af Trivselsalliancen.

”Vi vil arbejde med konkrete løsningsforslag. Et eksempel er, at vi vil lave et såkaldt best-practice katalog, hvor vi samler gode erfaringer og indsatser, som universiteterne kan lade sig inspirere af og bruge i praksis,” siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Ankestyrelsen
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset

Et presset studieliv

Johanne Hansen Baadsgaard studerer selv Politik og Administration på Aalborg Universitet, og hun kan genkende, at studielivet på mange måder kan være presset. Det mærker hun også, når hun taler med andre studerende.

Ved siden af arbejdet i Trivselsalliancen har Johanne Hansen Baadsgaard sammen med repræsentanter fra Djøf besøgt en række universiteter for at tale med de studerende om trivsel.

”Det er meget forskelligt, hvad vi hører, men der er nogle generelle problematikker, som bl.a. handler om et enormt forventningspres. Vi studerende skal få gode karakterer, være på rent socialt og derudover have et godt studiejob. Det kan for nogle være enormt svært at rumme,” siger Johanne Hansen Baadsgaard.

"Selvfølgelig er det okay, at studiet er hårdt, og indimellem er man bare presset. Men det hjælper ingenting, at de studerende bliver ødelagt af det."

Johanne Hansen Baadsgaard, formand for Djøf Studerende

ANNONCE

Ud over de mere generelle problematikker oplever Johanne Hansen Baadsgaard, at flere studerende fremhæver lavpraktiske ting, som måske ikke synes store, men har en enorm indvirkning på de studerendes trivsel.

”Det kan fx være, hvornår man får sine eksamensdatoer, en større hjælp til at få læsegrupper og gruppearbejde til at fungere og mere gennemskuelighed i studieordningerne – herunder hvilke konsekvenser éns valg af fag har for éns uddannelsesprofil og videre karriere,” siger hun.

Intern konkurrence

Johanne Hansen Baadsgaard håber, at der blandt de studerende bliver skabt en større åbenhed, hvor det bliver normalt at tale om, hvordan man egentlig har det.

"Ræset efter at nå at leve op til alle forventningerne kan skabe rigtig dårlige studiemiljøer, da det kan skabe en intern konkurrence på studiet. Det er ikke et stort problem på alle studier, men det er det på nogle. Og det kan være svært at tale med sine medstuderende om, men det håber jeg kan ændres.”

Et af de studier, hvor der særligt er en hård intern konkurrence mellem de studerende, er jurastudiet. Studielivsundersøgelsen viser, at to ud af tre studerende på jura er enige i, at der er en hård intern konkurrence, mens kun 16 % mener det modsatte.

"Glade studerende er bedre studerende"

Johanne Hansen Baadsgaard både tror og håber på, at Trivselsalliancens arbejde kan være med til at skabe bedre trivsel for mange studerende, hvilket hun mener er altafgørende.

”Det er enormt vigtigt, at vi laver dette netværk nu og finder konkrete løsninger på, hvad der kan gøres. For vi risikerer, at der kommer en masse studerende, som enten brænder sammen undervejs i studiet eller senere hen. Det er meningen, at studiet skal være en god tid i éns liv.” 

”Selvfølgelig er det okay og helt normalt, at studiet er hårdt, og indimellem er man bare presset. Men det hjælper ingenting, at de studerende bliver ødelagt af det og ikke har været glade undervejs eller fået tid til at være sociale. Og så er glade studerende altså bare bedre studerende,” siger Johanne Hansen Baadsgaard. 

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet