Nyt job

Anne fik sit første direktørjob, mens hun var på barsel

31.1.2023

af

Portrætfoto af Anne Kamstrup med Lemvig Havn i baggrunden

PR-foto: Kystdirektoratet

Der er meget at lære for Anne Kamstrup som vicedirektør i Kystdirektoratet. Ikke mindst om de 7.300 kilometer kyststrækning, som hun nu har ansvaret for.

En kollega prikkede til Anne Kamstrup. Han havde set en stilling, han syntes lød som noget for hende: Et topjob som vicedirektør i Naturstyrelsen med ansvar for Kystdirektoratet i Lemvig.

Der var bare et lille men. Anne Kamstrup havde nærmest lige født og var på barsel. Hun klikkede sig ind på jobopslaget, men hun var i tvivl: Var det virkelig nu, hun skulle gå efter at blive vicedirektør?

”Jeg tror, jeg var usikker på, om jeg havde nok ledelseserfaring. Om jeg var nået dertil i mit lederliv, og om jeg var klar til det ansvar, der følger med en topledelsesstilling. Med titlen følger også andre forventninger til arbejdstid, og hvordan passer det ind i mit liv med to børn på henholdsvis to år og tre uger? Det er jo nogle overvejelser, jeg skal gøre mig.”

Med sønnen i favnen diskuterede hun frem og tilbage med sig selv – og sin mand.

Anne Kamstrup har haft lederdrømme, lige siden hun læste cand.merc. på Aalborg Universitet, hvor de lærte om organisationer og ledelse. Og hun har ikke ladet det blive ved ambitionerne. Hun blev kontorchef i Miljøstyrelsen i 2018, hvor hun var med til at udflytte styrelsen fra København til Odense, hvorefter hun blev en af tre økonomichefer i styrelsen i 2021.

Trods usikkerhed og dårlig timing søgte hun stillingen.

”Det, der afgjorde det for mig, var, at jeg kunne se mig selv i de egenskaber, der blev efterspurgt i opslaget. Så jeg tænkte, at det kunne jeg nok godt finde ud af – sagt på underspillet jysk,” griner hun.

Efter to samtaler, en caseopgave og diverse tests viste det sig, at ansættelsesudvalget i Naturstyrelsen var enige i hendes vurdering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Grønlands Handelsskole

Personlig ledelse

Anne Kamstrup har altid opsøgt ledelsesmuligheder. Hun kan godt lidt at have ansvar og turde tage det, når der skal træffes store som små beslutninger. Hun mindes sit første lederjob, hvor hun kom til at træffe valg uden helt at forklare baggrunden over for sine medarbejdere.

”En medarbejder prikkede mig på skulderen og sagde, at det måske gik lidt stærkt med de beslutninger. Ikke at de var forkerte, men der manglede nogle gange det lille ’fordi XYZ gør vi det her’. Det var en blind vinkel for mig som ny leder. Nu virker det helt indlysende for mig, at det er sådan, jeg agerer. Siden da har det været en vigtig del af mit lederskab.”

Ledelse er meget personligt for Anne Kamstrup, og for hende handler det i høj grad om at bringe sig selv i spil.

”Det handler meget om éns adfærd, og hvordan man fx møder folk eller kommunikerer en svær besked. På den måde er jeg også meget bevidst om mig selv, min rolle og ageren. Ledelse har også været en måde, hvor jeg kan sørge for, at alle er glade for at gå på arbejde og udvikle deres kompetencer.”

”Jeg bruger min tid mere effektivt på kontoret, fordi jeg har en bagkant.”

Man kunne tænke, at det krævede nogle ofre at nå til Anne Kamstrups ledelsesniveau som 37-årig. Men hun føler ikke selv, at hun har måttet betale en pris. Hvis hun havde skullet det, havde hun valgt noget andet.

”Hvis ikke jeg har tid til at gøre noget andet end arbejde, trives jeg ikke i det. Omvendt har jeg også en høj arbejdskapacitet, når først jeg går i gang. På den måde kan jeg godt blive fanget af det.”

Dengang hun boede på Østerbro i København, og arbejdet blot lå en cykeltur væk, havde hun en tendens til at blive hængende på jobbet.

”Jeg har brugt noget tid på at finde ud af, hvornår nok er nok. Fungerer hovedet, og arbejder man optimalt på 11., 12., og 13. time? Nej.”

I dag har hun slet ikke tid til at blive hængende, for det kræver lidt planlægning, hvis hun skal nå hjem, mens børnene er vågne. Kontoret i Lemvig ligger nemlig halvanden time fra hjemmet i Svejbæk ved Silkeborg.

”Jeg bruger min tid mere effektivt på kontoret, fordi jeg har en bagkant.”

De tre timer i bilen går heller ikke til spilde. Hun bruger fx tiden på at snakke med de tre kontorchefer, som refererer til hende. På den måde kan de lige få talt sammen, inden dagen rammer dem.

ANNONCE

Ambassadør for fagligheden

Som vicedirektør har Anne Kamstrup ikke alene fået ansvaret for omtrent 90 medarbejdere, men også de mere end 7.300 km kyststrækning, der er i Danmark.

Opgaverne i direktoratet er mange og forskelligartede, og derfor udstøder hun et ”åha”, når hun bliver spurgt om, hvad det egentlig er, hun skal beskæftige sig med.

”Vi har mange vigtige opgaver. Kystdirektoratets primære formål er at passe på de danske kyster. Kysten flytter sig hele tiden, og kysten bliver oversvømmet. Sådan er naturen, og det kan vi ikke forhindre. Hvis vi ingenting gjorde mod klimaforandringernes storme og ekstreme vejr, ville det få store konsekvenser.”

Der har været meget at lære for Anne Kamstrup, siden hun begyndte 1. december 2022. Hun trådte ind i jobbet uden den store kystfaglige forudsætning, for som hun selv siger, så er hun et eksempel på den klassiske djøf-embedsmand, der har haft sin primære opdragelse i et ministerium.

”Der er en helt særlig kystteknisk viden her i Lemvig, som ikke findes mange andre steder i Danmark. Da jeg var økonomichef, havde mine medarbejdere en faglighed, der i højere grad mindede om min egen. Her er det meget kystteknisk, så jeg lærer enormt meget om feltet. Samtidig er jeg ambassadør for det, så jeg skal også kunne formidle det.”

Hun fortæller, hvordan hun for nylig tog en spontan tur til Thyborøn for at komme dybere ind i en konkret sag.

”Det er det fede ved at ligge herude på vestkysten. Hvis der er noget, jeg gerne vil forstå rent kystteknisk, kan jeg tit bare køre derhen.”

Anne Kamstrup ved, at ting tager tid, og når det drejer sig om et tungt fagområde, kan det tage rigtig lang tid. Gennem sin karriere er hun gradvist blevet bedre til at håndtere den rastløse og ivrige fornemmelse, der bor i hende, men den er der stadig.

”I en politisk styret organisation er der indbygget en utålmodighed, som man skal arbejde med. Et utålmodigt anlagt menneske som mig kan hurtigt hoppe med på galejen om, at ting helst skulle være sket i går. Det har jeg arbejdet meget med,” forklarer hun og fortsætter:

”Det kan være fedt at levere noget hurtigt, men det kan man ikke altid, hvis det også skal være ordentligt – og det skal det, når man fx som jeg står i spidsen for kystbeskyttelsen af de danske kyster. Jeg kører meget efter min gamle chefs mantra: Aftalt kvalitet til aftalt tid. Så har man ligesom forventningsafstemt på forhånd.”

Anne Kamstrup

Cand.merc.aud. fra Aalborg Universitet

2022- Vicedirektør, Naturstyrelsen/ Kystdirektoratet

2021-22 Økonomichef, Miljøstyrelsen

2018-21 Kontorchef, Miljøstyrelsen – Cirkulær Økonomi og Affald

2016-18 Funktionsleder, Miljøstyrelsen, Cirkulær Økonomi og Affald

2015-16 Specialkonsulent, Miljø og Fødevareministeriets departement

2014-15 PA for adm. direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, København Kommune

2012-14 Økonom og direktionssekretær, Miljøstyrelsen

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet