Brevkassen

Skal jeg fortælle, hvad jeg tjener?

30-08-2022
2 min.

Der er desværre mange steder, hvor lønsnakken stadig er hemmelig. Men det er til alles fordel at have gennemsigtighed om lønnen.

Jeg har skiftet job og er landet midt i en strid mellem chefen og de andre medarbejdere. Mine kolleger vil have åbenhed om, hvad vi alle sammen tjener, hvilket chefen blankt afviser. Hun har endda understreget over for mig, at her i firmaet er løn en hemmelighed. Hvad skal jeg mene og gøre?

Kære medlem

I Djøf anbefaler vi, at man deler sine lønoplysninger med kollegerne, fordi I alle vil drage fordel af det.

Præcis som du oplever i dit nye job, er der imidlertid stadig rigtig mange arbejdspladser, hvor der ikke er åbenhed om lønnen. Her er nogle af de begrundelser, jeg oftest møder: 

”Min arbejdsgiver siger, at min løn er hemmelig.”

Det er et af grundprincipperne i ligelønsloven, at du skal kunne dele dine lønoplysninger med kollegaerne. Løngennemsigtighed er nemlig et vigtigt redskab til at komme lønforskelle mellem mænd og kvinder til livs. Din arbejdsgiver må derfor ikke pålægge dig tavshed om løn. 

”Løn er en privatsag.”

Løn er formentlig et tabu, fordi vi bruger lønnen som målestok for vores værdi og succes i livet. Men hvorfor det? Er løn ikke blot en værdifastsættelse af vores kvalifikationer i det aktuelle job? Hvis vi kunne løsrive vores løn fra vores opfattelse af succes, ville vi måske ikke have så svært ved at tale om lønnen med andre.

Vi går desværre arbejdsgiverens ærinde, hvis vi ikke oplyser om hinandens løn. Det er jo en ulige kamp, at din leder sidder på den ene side og kender alle lønningerne, og du ikke ved, hvad dine kollegaer tjener. Hvad nu hvis din leder siger, at du er dén, der tjener mest? Du vil have svært ved at udfordre det argument uden viden om dine kollegaers løn. 

”Jeg er bange for, at vi får en masse murren i krogene, hvis vi ved, hvad hinanden tjener.”

Min erfaring er, at det først giver murren i krogene, når der ikke er gennemsigtighed. Det er i den situation, at folk bruger en masse energi på at gå og spekulere over, hvad de andre nu får i løn.Hvis du ved, at en kollega, der laver omtrent det samme som dig, får mere i løn, har du en oplagt mulighed for at gå til chefen og finde ud af, hvad du skal gøre for at komme op og tjene det samme som kollegaen. Din arbejdsgiver skal pludselig til at argumentere for, hvad der skal til, for at du også kan opnå samme løn.

Når der er åbenhed om løn, bliver den enes lønstigning typisk også til den andens lønstigning, for så ved man jo, hvad der udløste stigningen, og hvad man kan arbejde sig henimod.

Derfor skal du dele din løn med kollegaerne

Djøf opfordrer dig til at dele lønoplysninger med dine kollegaer, fordi:

  • Det skaber gennemsigtighed i lønniveau.
  • Det skaber gennemsigtighed i kriterierne for lønforhøjelse, hvis I også deler begrundelserne for lønforhøjelserne.
  • Ledelsen vil i højere grad skulle argumentere for, at du får netop denne løn.
  • Du/dine kollegaer vil kunne bruge lønniveauet som løftestang til egen løn.

Med venlig hilsen
Julie Christiansen, chefkonsulent i Djøf
 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.