Yndlingsteori

Iværksætter: "De mest kedelige og tunge fag viste sig at være ekstremt givende"

02-08-2022
4 min.

Gennem studiet på CBS lærte Nima Tisdall at være kritisk tænkende. Det er noget, som hun i høj grad har kunnet bruge i udviklingen af sin virksomhed Blue Lobster, der bl.a. er fremhævet på The Obama Foundations hjemmeside. 

Foto: Privat

For iværksætteren Nima Tisdall var metodefagene på CBS både enormt tunge og til tider ret kedelige. Alligevel har netop de fag givet hende en særlig måde at tænke på, som hun i den grad trækker på i dag.

Da Nima Tisdall fra 2012 til 2019 var studerende på Copenhagen Business School (CBS), var det ikke ligefrem gennemgangen af kvalitative metoder, kvantitative metoder og videnskabsteori, der stod allerøverst på listen over yndlingsfag.

Men når Nima Tisdall i dag tænker over, hvad der rent fagligt har været mest inspirerende for hende på studiet, er det netop metodefagene, som hun fremhæver.

”For at være helt ærlig føltes det til tider ret kedeligt, og det var nogle enormt tunge fag. Men når jeg tænker tilbage på metodefagene, sætter jeg virkelig pris på det, fordi det gjorde, at jeg kom ud med et overordnet mindset og en forståelse af, hvordan man forholder sig kritisk til det, man står over for.”

”De mest kedelige og tunge fag viste sig at være ekstremt givende. Men det er ikke sådan, at man vågner op en dag og indser, at man er kritisk tænkende. Det er først noget, man bemærker, når man kigger tilbage,” siger hun.

Hun er i dag 28 år og stifter af Blue Lobster, som sælger bæredygtige fisk og skaldyr via en app. I 2021 var hun på Forbes liste over talenter under 30 år i Europa, mens hun er blevet fremhævet af Barack Obama på The Obama Foundations hjemmeside, hvor historien om hende og Blue Lobster er fortalt gennem 11 billeder.

Hun har en bachelor i Business Administration and Sociology og en kandidat i International Business and Politics fra CBS.

Undervejs i studiet havde Nima Tisdall ikke en klar fornemmelse af, at hun gennem metodefagene var ved at tilegne sig både relevante og stærke færdigheder. Derfor var det også først, da hun sad i sit første job og mødte folk med andre faglige baggrunde, at det gik op for hende, at hun faktisk havde tillært sig unik viden. 

”Jeg tog det på en måde som en selvfølge, at man skulle tænke kritisk, men det gik op for mig, at det ikke var alle, der gjorde det.”

Hvis man er på sit første semester, kan det være svært at se, at man nogensinde kommer til at bruge det

Det kritiske blik

Det var altså først, da Nima Tisdall kom ud i erhvervslivet, at fagene for alvor begyndte at give mening for hende. Derfor er hun klar over, at det kan virke uoverskueligt for de studerende, der lige nu sidder og tæsker sig igennem diverse metodefag.

”Hvis man er på sit første semester, kan det være svært at se, at man nogensinde kommer til at bruge det. Det er selvfølgelig heller ikke sikkert, at man kommer til det sådan 1:1, men det bygger ens kritisk tænkende færdigheder op, hvilket kan vise sig at være ekstremt brugbart.”

Særligt i udviklingen af sin virksomhed har hun helt konkret kunnet bruge den viden, som hun har tillært sig gennem studiet. Her arbejder hun med fiskeri- og restaurationsbranchen, som ifølge hende begge er lidt gammeldags, hvilket gjorde det udfordrende at introducere en app.

”I starten sagde omtrent alle fiskere, at de ikke gad en app. Men det var jo ikke rigtigt, fordi nu bruger de den alle sammen. Så det at kunne forstå, hvad det præcist var, de ikke ville have, og hvad de så gerne ville bruge, krævede, at man var kritisk over for det, som de fortalte til én. Jeg tror, jeg kunne tænke på den måde, fordi jeg netop har gennemgået den uddannelse, som jeg har,” fortæller hun.

Men det er ikke udelukkende metodefagene, der har sat sig fast hos Nima Tisdall. Generelt mærker hun, at diverse teorier fra studiet har givet hende en ballast til livet som iværksætter.

”Som iværksætter skal du navigere i en masse usikkerhed. Du kommer til at tage beslutninger om ting, hvor der er en masse ukendte. Men det at have noget teori i bagagen gør, at man føler sig mere tryg i det, der foregår omkring én, fordi du har læst om det i teorier og kan se nogle mønstre,” siger hun.

’Trust the process’

Derfor er Nima Tisdalls bedste råd til de studerende, der sidder og knokler med fag, som kan synes uoverskuelige, at de – med hendes ord – skal ’trust the process’.”Alle fag er ikke de fedeste, men man kommer nærmest altid ud på den anden side med nogle færdigheder, som man måske ikke engang vidste, at man var ved at opbygge.”

Samtidig opfordrer hun i den grad til, at de studerende forsøger at få erhvervserfaring undervejs i studiet. Hun mærker nemlig, at netop erhvervserfaringen er med til at sætte diverse teorier i perspektiv.

”På CBS er det meget virksomhedsorienteret, men jeg tror egentlig, det gælder for alle uddannelser. Det kan være, man lærer en teori og tænker ’ja, selvfølgelig er det sådan’, men så kommer man ud og opdager, at det er mere komplekst end som så. Det bliver i den grad klart for én, hvorfor man lærer alle teorierne,” fortæller hun og tilføjer:

”Samtidig er det alt andet lige lidt sjovere at gå til forelæsning, når man har set lidt af det, som det kan føre til.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.