Prestige

Liste: Her vil djøf-studerende helst arbejde

21.6.2022

af

Foto: Jack Frog/Shutterstock

Foto: Jack Frog/Shutterstock

Store, prominente arbejdsgivere er de mest attraktive for jura- og økonomistuderende. Det viser en ny analyse.

Hvor vil du helst arbejde, når du er færdiguddannet? Er det hos A.P. Møller – Mærsk, LEGO, Udenrigsministeriet eller noget helt fjerde?

Og hvad er egentlig vigtigt for dig, når det kommer til drømmejobbet? Er det en høj løn, gode ledelsesmuligheder, eller er det vigtigt med inklusion og diversitet på arbejdspladsen?

Rådgivningsfirmaet Universum, der har specialiseret sig i arbejdsgiverbranding, udarbejder hvert år en analyse af universitetsstuderendes foretrukne arbejdspladser. Og årets liste er nu klar.

Over 12.600 studerende er blevet spurgt, og tendensen for de jura- og økonomistuderende er tydelig: De kendte og store firmaer er stadig et kæmpe hit.

Direktøren for Universum i Danmark, Jesper Dansholm, har en mulig forklaring på, hvorfor de store arbejdsgivere har så godt fat i de unge og år efter år topper listerne. 

”For at være en attraktiv arbejdsgiver skal man så at sige være top of mind hos de studerende. Her er de store spillere dygtige til at brande sig selv. Derudover efterspørger en del studerende høj grundløn og styrkelse af cv'et, hvilket de store er garant for,” siger hna.

På Aalborg Universitet sidder arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard. Han vil ikke udtale sig specifikt om den enkelte arbejdsgiver. Men han kan dog godt knytte en generel kommentar til de unges præferencer.

”Det er simpelthen de arbejdsgivere, som de studerende kender bedst til. Det er succesfulde arbejdsgivere med et godt renommé, og her kan de studerende godt se sig selv arbejde. Karrieremulighederne er i top, og der er en attraktiv løn," siger Thomas Bredgaard.

Løn vejer tungere end før

Deltagerne i undersøgelsen er også blevet bedt om at rangordne, hvad de finder vigtigst ved et job. Det kan være alt lige fra ledelsesmuligheder, udfordrende arbejdsopgaver, konkurrencedygtig grundløn til inklusion og diversitet på arbejdspladsen.

Ud fra Universums analyse tegner der sig et generelt billede af, at de nuværende studerende fokuserer mere på 'hårde' værdier som styrkelse af CV, ledelsesmuligheder samt konkurrencedygtig grundløn. Værdier som at have et meningsfyldt job og udfordrende arbejdsopgaver er trådt mere i baggrunden. Jesper Dansholm fortæller, at for 10 år siden var de 'blødere' værdier i toppen af de studerendes rangliste.

 ”Generation Z, som bliver færdiguddannede nu, er vokset op med finanskrise, klimakrise – og for nylig også en corona-pandemi. De tror mindre på sikkerhedsnettet her i Danmark, hvorfor det er vigtigt at have noget på kistebunden til dårligere tider," siger Jesper Dansholm og tilføjer:

"De vil have styring over eget liv i denne uforudsigelige verden, hvilket en høj indkomst kan være med til at muliggøre."

Arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard har ikke forsket i netop denne gruppe, men han tror, at de unges præferencer om høj løn og karrieremuligheder hos de anerkendte arbejdsgivere vil fortsætte et godt stykke ud i fremtiden.

”Jeg tror, tendensen vil fortsætte, da det er 'sikre' arbejdsgivere for de studerende,” siger han og påpeger, at det er svært for mindre og nye virksomheder at arbejde sig helt til tops på listen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet