Brevkasse

Chefen bremser min udvikling med skodopgaver

8.6.2022

af

Foto: Dotshock/Shutterstock

Foto: Dotshock/Shutterstock

"Jeg er begyndt at tvivle på, om jeg er på den rette hylde. Jeg er 27 år, cand.merc., og jeg har haft gode job undervejs i studierne. Nu arbejder jeg 60+ timer om ugen, får kun opgaver, der låser mig i min udvikling, og min leder tager ikke hånd om mig."

Efter knap ét år som graduate i et konsulenthus er jeg begyndt at tvivle på, om jeg er på den rette hylde. Jeg er 27 år, cand.merc., og jeg har haft gode job undervejs i studierne. Nu arbejder jeg 60+ timer om ugen, får kun tilbudt skodopgaver, hvor jeg er låst i min udvikling, og min leder tager ikke hånd om mig. Jeg er kort sagt presset, og jeg frygter, at min karriere går i smadder. Hvad gør jeg?

 

Kære medlem

Det, du oplever, er helt normalt. Du har forladt studielivet og er nu i jobstartsfasen. Din tvivl og dit ubehag fortæller dig, at du nu skal stoppe op og være nysgerrig på, hvad der gør dig godt i dit arbejdsliv. Her er nogle råd til, hvordan du selv kan tage hånd om din situation (når nu din leder fejler).

At du siger 'skodopgaver' er godt begyndt. Men det er som bekendt kun halvt fuldendt.

Du skal skridtet videre, og det kommer du ved at gøre tre ting:

Punkt 1: Du skal definere de opgaver, du er glad ved, og som du er god til. Bemærk 'glad ved' og 'god til' – altså kombinationen. Er dét fx analyse, at drive projekter, rapportering, kundekontakt, idéudvikling, undervisning, at skrive, at databehandle eller nogle helt andre ting?

Punkt 2: Dernæst skal du definere, hvilke opgaver du er glad ved, og som du tænker, du kan blive bedre til. Du er nu for alvor på vej til at tage hånd om din egen udvikling. Ikke din chef, ikke dine kolleger, ikke dine venner, men du skal definere, hvad du har lyst til at blive bedre til, fordi det giver mening for dig og for det, du vil med dit (arbejds)liv. Har du fx en drøm om en dag at blive selvstændig: Hvad skal du inden da udvikle på i din karriere, for at du kan realisere netop dét i fremtiden? Skal du være bedre til salg, til regnskab, til strategiske relationer, funding, go to market ... fordi det giver mening for dig og dine behov? Hvor og hvordan kan du finde de muligheder for at udvikle dig, der hvor du er i dag?

Og endelig punkt 3, som er det nemmeste, når du har gjort dit forarbejde godt: Handl! Med dine svar i hånden skal du nu finde ud af, om det er værd at blive, hvor du er, eller om du skal ændre på noget dér, hvor du er.

Kan du med ovenstående 'god-til' og 'glad-ved'-afklaring begynde at ane muligheder i konsulenthuset, hvor du er, skal du søge at få dem i spil for dig dér. Måske skal du prioritere din arbejdstid, pege på/nuppe de sager, der skal på dit bord, ændre, opsøge noget eller nogle mere end andet eller andre, investere din sparsomme ekstra tid relevant, tage den vigtige og ærlige snak med din chef/kolleger…

Er mulighederne uden for rækkevidde, skal du søge væk og bringe dig selv derhen, hvor de er. Godt for dig – og ærgerligt for din uopmærksomme chef.

Tjek i øvrigt Djøfs Trivselstest – dér finder du god inspiration til arbejdet med at justere balancerne i arbejdslivet.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Anne Petersen
sidste år
Hvis jeg var spørgeren, ville jeg være meget bekymret for, om jeg indgik i deres fremtidsplaner. Vedkommende har haft gode studiejobs og burde derfor ikke være helt grøn og skulle derfor kunne få mere udviklende opgaver på nuværende tidspunkt. Lønnen som graduate plejer ikke at være voldsomt høj, så måske bliver spørgeren udnyttet som billig arbejdskraft på rutineopgaver. Måske satser de på, at spørgeren selv siger op. Det er billigere, i modsætning til en fyring med 3 måneders opsigelse + den uro det kan skabe hos de øvrige ansatte. Men som sædvanen tro ved disse offentliggjorte spørgsmål og svar, virker det til, at DJØFs konsulenter lever i en parallelverden, hvor alle chefer er gode og fornuftige og man kan tale sig frem til en god løsning.
Stig Yding Sørensen
sidste år
60 timer om ugen er ikke ok, hvis det er hver eneste uge. Men tæl lige efter. Det lyder vildt. Der er andet i livet end at arbejde altid. Det gør kun robotter. Det kan være du har ret i, at du har et skod job. Din chef kan være en idiot - eller du har misforstået virksomhedens opgave. I mange erhverv er der en 2-3 årig oplæringsproces for nyuddannede akademikere, hvor man er i lære. Selv 12-tals studerende er sjældent 12-tals fuldbefarne medarbejdere. Fx har de fleste aflært evnen til at skrive forståligt. At være en dygtig studerende er højt værdsat på studiet, men ikke det samme som en dygtig medarbejder - og senere er det at være en dygtig medarbejder ikke det samme som at være en dygtig chef (ofte misforstået). Eksamensbeviset er adgangsbilletten til job og karriere - men for langt de fleste rækker den kun til bagerste række - og retten til at være med og lære. I et hvert arbejde en del rutine - og ja - det falder oftere til de yngre medarbejdere end til de mest erfarne. Med tasken fuld af 12-taller kan det være svært at forstå, at alt hvad man laver ikke er guldrandet i første hug. Men det er det sjældent. Vær vågen, interesseret, nysgerrig, produktiv, omhyggelig, hurtig, dygtig, løs opgaverne, vær glad - og vær en god kollega. Lær dit fag. Og få dig noget fritid og andre impulser end arbejde, arbejde, arbejde. Det giver respekt. Held og lykke med det.