Debat

Beløn de bedste embedsmænd for at tage til Bruxelles

10-06-2022
2 min.
"De store årgange af danske embedsmænd, der kom til Bruxelles i 1970’erne, er gået på pension, og vi har en seriøs udfordring med at rekruttere nye," skriver Morten Helveg Petersen (RV). Foto: Artens/Shutterstock

I dag risikerer dygtige danske embedsfolk at afspore deres karrieremuligheder ved at arbejde i EU-systemet. Det er uholdbart, skriver europaparlamentariker Morten Helveg Petersen og foreslår en løsning.

Der skal laves en aggressiv plan for, hvordan vi rekrutterer dygtige danske embedsmænd til Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet.
Og det skal belønnes, at dygtige danske embedsmænd tager til Bruxelles og slås for danske, grønne interesser.

Det er bestemt ikke tilfældet i dag, hvor det at være væk fra ministerier, departementer og styrelser på Slotsholmen eller Asiatisk Plads ikke ligefrem kvalificerer til forfremmelse. Tværtimod kan det at være væk fra ministeriet og i stedet arbejde i EU-Kommissionen eller Europa-Parlamentet være en udfordring, da anciennitet i så fald ikke tæller med, når man tager til Bruxelles.

Embedsmændene risikerer med andre ord i dag at stikke en kæp i hjulet for deres egne karrieremuligheder ved at rejse ud.

Det er uholdbart. Oplagt er det til gengæld, at ancienniteten i Bruxelles som minimum skal tælles med. Måske burde en ansættelse i embedsværket i Bruxelles endda tælle dobbelt som et ekstra incitament. Det kunne være et af midlerne til, at flere af de dygtigste embedsmænd lader sig friste til at bruge kræfterne i Danmarks og i klimaets tjeneste i EU-Kommissionen og/eller i Europa-Parlamentet.

De store årgange af danske embedsmænd, der kom til Bruxelles i 1970’erne, er gået på pension, og vi har en seriøs udfordring med at rekruttere nye.

Det gælder også med hensyn til at udpege såkaldte nationale eksperter, der bistår EU-Kommissionen i dens lovforberedende arbejde.

Når EU-Kommissionen udarbejder lovforslag, er den i høj grad afhængig af eksperter fra medlemslandenes regeringer. Jo mere vi fra dansk side kan gøre vores indflydelse gældende allerede hér, desto bedre. Det er der mange andre lande, der udnytter langt mere strategisk, end vi gør.

Men vi er meget danske. Det gælder det sproglige, hvor jeg oplever at få henvendelser fra danske lobbyister, der virker uforstående over, at arbejdssproget selvfølgelig er nødt til at være engelsk, hvis vi skal være hurtige på bolden. Men der synes at gælde et credo om, at man som medlem af Europa-Parlamentet skal eksportere et lille stykke af Danmark til Bruxelles, hvilket kan være sympatisk nok, men ikke giver hurtig nok reaktionstid, hvis der skal opnås indflydelse.Vi er for håndsky og for ’pæne’ i Danmark. Danske embedsmænd er i verdensklasse og opdraget til, at der skal være vandtætte skotter mellem administrationen og virksomhederne. Men vi kunne gå så meget længere, end vi gør i dag, i den gråzone. Jeg møder ustandseligt eksempler på, hvordan andre, typisk større, lande i langt højere grad samtænker indsatserne og prioriteringerne. Hvorfor gør vi ikke det i Danmark?

Jeg synes, det ligger lige til højrebenet.

Morten Helveg Petersen er medlem af Europa-Parlamentet for Det Radikale Venstre. Hans bog ’I Bruxelles kan ingen høre dig skrige’ udkommer 13. juni. 

Kommentarer

Mette

16.06.2022 kl. 23.58

Med mindre man har ambition om en livslang karriere i EU-systemet, kan EU ansættelse sjældent betale sig (modsat en velbetalt udsendelse af den danske stat som attache eller national ekspert). Landsskatterettens afgørelse fra 2020 (20-0024630): Samlet EU ansættelse under 10 år er ikke attraktivt skattemæssigt. NB! EU-kontrakter, hvor man er direkt ansat af EU, er åremål på 1-3-5 år.

https://skat.dk/skat.aspx?oid=2297519

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rikke Petersen

10.06.2022 kl. 17.43

I første omgang er det vel HR-afdelingerne, der skal til at se potentialet i en medarbejder med international erfaring.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Gjedssø Bertelsen

10.06.2022 kl. 11.14

Behøver det være belønning? Kunne det ikke være et krav med EU - eller anden international - erfaring?

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.