Praktik

Pernille er i Silicon Valley: "Det er som at blive dumpet ned midt i fremtiden"

11.5.2022

af

Privatfoto

Privatfoto

Som praktikant på Danmarks tech-ambassade i USA arbejder Pernille Skaarup med sine interesser i praksis. Og det står nu klart for hende, hvad hun vil i fremtiden.

I flere år har teknologi og cybersikkerhed været 24-årige Pernille Skaarups allerstørste interesse. Da hun i forbindelse med sit studie skulle søge en praktikplads, var der derfor heller ingen tvivl om, hvor hun allerhelst ville hen: Danmarks tech-ambassade i teknologiens hotspot, Silicon Valley.

Ønsket gik i opfyldelse, og derfor har Pernille Skaarup skiftet kandidatstudiet i statskundskab på Københavns Universitet (KU) ud med seks måneder som politisk praktikant på tech-ambassaden, der holder til tæt på virksomheder som Google og Meta (tidligere Facebook).

”I starten var det ret surrealistisk at skulle herover, fordi det er et lidt mytisk sted, som man har hørt så meget om. Men det er et virkelig inspirerende sted at være, og du er konstant omringet af nytænkning og fremtidens teknologier.”

”Fx var jeg for nylig til en konference om kunstig intelligens på Stanford University, hvor topforskere fremlagde deres visioner for fremtidens teknologi. Det er som at blive dumpet ned midt i fremtiden, fordi der er så kreativt og nytænkende et miljø,” fortæller Pernille Skaarup.

Første gang Pernille Skaarup fik øjnene op for tech og cyber, var på et sommerskolekursus hos London School of Economics. Her havde hun en forelæsning om digital aktivisme, og siden da er interessen kun taget til via fag på studiet og forskellige studiejobs inden for tech-området, cybersikkerhed og digitalisering.

”Nu føler jeg, at praktikopholdet er en form for kulmination, fordi det ligger så fint i tråd med en interesse, jeg har haft i mange år.”

Jeg får et indblik i, hvordan man tager beslutninger – og at det måske ikke er så simpelt, som det nogle gange bliver gjort i en lærebog

Europas stemme

Pernille Skaarups arbejdsopgaver spænder bredt og er også præget af, hvad der står øverst på den politiske dagsorden. Det er Ruslands invasion af Ukraine et godt eksempel på.

”Det satte selvfølgelig gang i en masse på cybersikkerhedsdagsordenen på grund af den desinformation, der begyndte at blive spredt fra russisk side.”

”Det blev tydeligt, at Danmark i en eller anden grad sidder herovre og repræsenterer den europæiske stemme, fordi vi står så stærkt på tech-dagsordenen med vores kontor her. Så lige pludselig var der en kæmpe interesse fra folk, som gerne ville vide, hvad Europa tænkte om situationen,” fortæller hun.

Derudover er meget af Pernille Skaarups første tid gået med at arrangere et årligt event, hvor tech- og cyberambassadører fra hele verden samles i Silicon Valley. Her var hun med til at planlægge indholdet til forskellige paneldebatter.

”Der var bl.a. et oplæg om fremtidens kvanteteknologi og supercomputere, som skal være med at drive al kunstig intelligens i fremtiden,” fortæller hun.

”Efter eventet er jeg også begyndt at lave mere dybdegående analysearbejde, hvor jeg laver research på forskellige trends inden for nye teknologier, og hvor jeg er med til at forberede ambassadens møder med bl.a. techvirksomheder og andre aktører herovre.” 

Pernille Skaarup besøgte tech-firmaet Metas hovedkvarter sammen med en gruppe kolleger samt ambassadører og generalkonsuler fra 16 forskellige lande.
Mødet med en tech-gigant

Og netop sådanne møder med tech-virksomhederne har Pernille Skaarup ad flere omgange været med til i sin tid hos techambassaden. Hun beskriver, at noget af det mest spændende, som hun hidtil har oplevet, var, da hun som en del af en stor gruppe internationale diplomater besøgte Metas hovedkvarter.

”Facebook har været en del af de flestes hverdag i et årti, så det var ret surrealistisk at sidde i et rum med de mennesker, der arbejder bag kulissen, og høre om, hvordan de arbejder med at forbedre og udvikle deres platform. Det var vildt at høre om deres refleksioner og overvære samtalen mellem deres repræsentanter og ambassadørerne. Jeg fik på en måde et unikt indblik i maskinrummet, som jeg ikke kan få ved at have et kursus på KU,” fortæller hun.

Helt generelt mærker Pernille Skaarup, at hun får nye perspektiver på alt det, som hun har lært gennem sin tid på studiet.

”Jeg får et indblik i, hvordan man tager beslutninger – og at det måske ikke er så simpelt, som det nogle gange bliver gjort i en lærebog. Gennem praktikopholdet har jeg fået en helt anden forståelse for det praksisnære, hvilket er super-lærerigt,” siger hun.

Muligt springbræt

Praktikken har gjort det endnu tydeligere for Pernille Skaarup, at teknologi og techpolitik er noget, hun virkelig brænder for.

”At være herovre giver mig en indsigt i, hvordan et liv her kunne se ud, og jeg har kun fået mere blod på tanden, mens jeg har været her. Jeg er meget hooked på tanken om at skabe en karriere inden for dette felt, og der kan praktikopholdet måske bruges som et springbræt.”

Praktikken har altså givet Pernille Skaarup et klarere billede af, hvad hun vil i fremtiden, og hun gør i sin tid på tech-ambassaden alt, hvad hun kan for både at suge viden til sig, men også i høj grad reflektere over sin egen læring.

”Vi får jo ikke løn, men i stedet får vi nogle helt unikke oplevelser, erfaringer og læringer. For mig har det derfor været vigtigt at være bevidst om, hvad jeg vil have ud af praktikopholdet, og også kommunikere det aktivt, så man er sikker på, man lærer det, man gerne vil.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet