Praktik

I Uganda giver det, Zanubia har lært på studiet, pludselig mening

4.5.2022

af

Foto: Privat

Foto: Privat

På den danske ambassade får Zanubia Mohamed en masse erfaring, mens hun lærer om et land og en befolkning, som hun ikke vidste meget om, før hun tog af sted.

Flere studerende kan nok genkende det at sidde til en forelæsning eller læse sig gennem pensum og have en følelse af, at der er utrolig langt fra teorierne til virkeligheden. Det har 25-årige Zanubia Mohamed oplevet under sit kandidatstudie i international sikkerhed og folkeret på Syddansk Universitet – også selv om undervisningen egentlig i høj grad handler om, hvad der sker i forskellige lande.

”På studiet kan tingene nogle gange virke ret firkantede, men når du kommer ud og får lov til at arbejde med de metoder, som du lærer på studiet, i praksis, gør det, at man pludselig kan se en kobling mellem det teoretiske og det praktiske. Det er noget helt andet at komme ud i felten og se, hvordan det konkrete land i praksis egentlig arbejder med fx menneskerettigheder,” fortæller hun.

Fra januar og seks måneder frem er Zanubia Mohamed i den grad kommet ud i virkeligheden. Hun befinder sig nemlig midt i Ugandas hovedstad, Kampala, hvor hun er i praktik på den danske ambassade i afdelingen Politics and Governance.

”I mit team arbejdes der med demokrati, god regeringsførelse og menneskerettigheder – i forhold til ligestilling og LGBTI+-rettigheder, men også meget andet. Lige nu arbejder jeg også meget med flygtningeområdet. Uganda har en progressiv flygtningepolitik og er det største værtsland for flygtninge i Afrika,” forklarer hun.

”I næste måned skal jeg på feltarbejde oppe i det nordlige Uganda, hvor jeg får lov til at se, hvordan nogle af projekterne, som Danmark støtter, egentlig udmønter sig i praksis,” fortæller Zanubia Mohamed.  

Hun har selv afrikanske rødder og har i lang tid haft en særlig interesse for Afrika. Derfor føler hun, at ambassadearbejdet i Kampala er et perfekt match for hende.

”Det er et sted, hvor jeg kan arbejde inden for mine interesseområder. Og mine kolleger er fantastiske. De går meget op i, at vi praktikanter får lov til at prøve en masse og virkelig være med og have indflydelse,” siger hun. 

Udvekslingsophold i Nairobi

Zanubia Mohameds interesse for Afrika blev gennem tiden på studiet skærpet. Undervejs i sin bachelor havde hun nemlig et udvekslingsophold på University of Nairobi i Kenya.

”Under opholdet fik jeg lov til at rejse rundt i Afrika i forbindelse med noget feltarbejde, jeg skulle lave til min bachelor. Det gik op for mig, hvor mange muligheder der er, og hvor mange ting der sker i Afrika. Det var bare vildt fascinerende, og det gjorde, at jeg fik en lyst til at komme tilbage.”

Derfor blev Zanubia Mohamed ekstremt glad, da hun fik besked om, at hun kunne komme i praktik på den danske ambassade i Kampala. Her får hun i den grad mulighed for at arbejde med det, hun har lært gennem sin tid på studiet.

”Det er en rigtig god erfaring. Jeg føler, at jeg kan sige, at jeg forstår det, jeg har lært, bedre nu. Jeg kan også se nogle af de udfordringer, der kan være, når man skal arbejde med nogle teorier i praksis. Du lærer at tænke lidt ud af boksen,” fortæller hun.

Jeg vidste ikke særlig meget om Uganda, inden jeg tog af sted, så meget af den første tid gik med at blive klogere på landet, og hvordan man arbejder her

Udfordrende start

Zanubia Mohamed mærker, at hun hver dag bliver udfordret og forbedrer sine kompetencer. Hun er efterhånden ved at finde sig til rette på ambassaden, men særligt i starten var det en smule udfordrende.

”Jeg vidste ikke særlig meget om Uganda, inden jeg tog af sted, så meget af den første tid gik med at blive klogere på landet, og hvordan man arbejder her. Men når man så endelig får de ting på plads, går det ret smooth,” fortæller hun.

”Men i starten var det lidt stressende, og min medpraktikant og jeg følte, at der var meget, vi ikke vidste. I den første uge sad vi fx med til møder, hvor der blev brugt vildt mange forkortelser, og derfor var det svært for os at følge med. Men det er helt normalt, og man finder ud af det hen ad vejen.” 

For Zanubia Mohamed er det også første gang, at hun har et fuldtidsjob. Fra mandag til torsdag er arbejdstiden 8-16, mens den om fredagen er 8-13. På mange måder minder arbejdskulturen om den danske, fortæller Zanubia Mohamed. Men særligt de ugandiske kolleger mærker en forskel.

”De taler om, at der er en god work-life-balance, og det er noget anderledes, end hvad de måske er vant til fra andre jobs.” 

En anderledes ungdom 

Når Zanubia Mohamed ikke arbejder, forsøger hun sammen med sine medpraktikanter og kolleger at komme ud af hovedstaden. På den måde kan de nemlig virkelig opleve, hvordan landet er. Samtidig forsøger de at komme ud og møde de lokale, og her har Zanubia Mohamed bl.a. lært noget nyt i mødet med de ugandiske unge.

”I Danmark har vi et sikkerhedsnet, som de ikke har her. Så det sætter tingene lidt i perspektiv. Her er unge, som kan være godt uddannede, men flere af dem har af forskellige årsager ikke muligheden for at bruge deres uddannelse. Og så må de finde andre måder at tjene penge på, hvor nogle måske sælger æg eller vasker sko.”

”Men de finder en løsning på tingene, og de er vildt entreprenøriske, hvilket jeg ikke nødvendigvis havde lært, hvis ikke jeg havde været her. De er meget ambitiøse og finder på alle mulige projekter. Så jeg ser virkelig også, hvordan unge i Uganda lever,” siger hun.

Guld værd

Zanubia Mohamed føler sig beæret over, at hun i den grad får et indblik i et land, som hun ikke vidste meget om før. Hun mærker, at hun udvikler sig både personligt og fagligt, og hun fortryder på ingen måde, at hun valgte at tage i praktik.

Derfor er hendes gode råd til andre, der overvejer et praktikophold, at komme af sted, så snart det er muligt.

”Den erfaring, man får, er virkelig guld værd, og jeg synes, det er en nødvendig erfaring for at forstå, hvad det egentlig er, man lærer på sit studie. Du lærer virkelig, hvordan andre lever, og du får en masse nye kompetencer. Samtidig får du et netværk, som kan være brugbart, når du skal ud på arbejdsmarkedet.”

”Så alle de idéer, som man måske kan have: Har jeg nu råd? Har jeg gode nok karakterer? Har jeg erfaring nok? De tanker tror jeg, man skal smide lidt væk, fordi det kan være, at man er det perfekte match for en arbejdsplads. Det er virkelig det værd, selv med alt det arbejde, der er, inden man skal af sted,” understreger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet