Pas på

Dit første job kan give et kæmpe SU-smæk

30-05-2022
2 min.
Krav om SU-tilbagebetaling kan gøre et alvorligt indhug i den første månedsløn. Illustration: Upl/Shutterstock

Hvis du får et job, lige når du afleverer specialet, kan det give en uventet økonomisk lussing.

Som nyuddannet kan du risikere at få ørerne i SU-maskinen, når du går fra at være studerende til at have et fuldtidsjob. For en stund kan du have nemlig to indtægter samtidig i form af SU og løn, hvormed du tjener langt over det månedlige SU-fribeløb på 13.876 kr.

Problemet opstår, hvis du begynder i job, straks efter at du afleverer dit speciale. Rent teknisk er du nemlig stadig indmeldt på din uddannelse, mens du venter på at få bedømmelsen af dit speciale, og derfor er du stadig berettiget til SU.

Med andre ord: Hvis du afleverer specialet 31. maj og starter i job 1. juni, har du ret til SU i juni, fordi du stadig ikke har fået karakteren for specialet – og samtidig får du løn for juni. Dermed kan du ende i en økonomisk klemme ved at tjene for meget, så du senere skal betale penge tilbage.

Vil du undgå at havne i sådan en kattepine, vil det derfor være hensigtsmæssigt at starte i job en måned senere efter afsluttet uddannelse – netop for at have en tidsmæssig buffer, indtil bedømmelsen kommer.

Men det kan jo godt være svært at sige til en potentiel ny arbejdsgiver, der gerne vil ansætte dig så snart som overhovedet muligt. I så fald gælder det om at få frameldt SU, så hurtigt du kan.

Djøfs studenterrådgivning har ikke tal på, hvor mange henvendelser der kommer om problemstillingen, men det er noget, som ligger studerende på sinde.

”Vi hører af og til om det. Problemet er, at de studerende tjener for meget, selvom indtægten er kommet, efter at de er færdige med at studere,” forklarer Lotte Jepsen, der er chef for studenterrådgivningen. Hun understreger, at Djøf ikke rådgiver om SU og derfor typisk henviser til at søge råd hos SU-kontoret.

På den politiske dagsorden

I maj blev problemstillingen bragt op i Folketinget. Ulla Tørnæs (V) spurgte uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), hvad hans holdning er til, at en gruppe studerende bliver straffet i SU-systemet, når de hurtigt kommer i job efter endt uddannelse.

I et skriftligt svar tilkendegiver ministeren, at han på ingen måde mener, at de studerende fik med pisken.  

”… jeg synes slet ikke, at det er en rimelig betragtning at se det at komme hurtigt i job efter afsluttet uddannelse som en straf,” skriver han bl.a. i svaret

Jesper Petersen lægger især vægt på, at den studerende trods alt får løn fra et fuldtidsarbejde samtidig med modtagelsen af SU, så det er kun rimeligt at tilbagebetale de penge, der tjenes ud over fribeløbet.

Han fremhæver også, at den studerende kan fravælge SU i enkelte måneder for at ramme det rette fribeløb på årsplan, så han eller hun ikke havner i SU-fælden. Med andre ord gælder det om at være opmærksom på sin årsopgørelse og få justeret den til.

Som studerende kan det imidlertid være vanskeligt at forudse, præcis hvornår et muligt fuldtidsjob kan komme på tale. Og bliver du fx tilbudt et job i midten af dén måned, hvor du afleverer speciale, kan du måske ikke nå at framelde din SU.

Ender du i den situation, er der ikke andet at gøre end at huske at lægge penge til side, hvis der kommer et SU-smæk senere på året. 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.