Kapsejlads

Studerende har trænet øldrikning og roning i månedsvis

26-04-2022
2 min.
Politologisk Forening stiller op med (fra venstre) Mai Braae Anthonsen, Jacob Johansson, Nicolai Holm, Valdemar Christensen, Jonatan Bahat og (liggende) Jonas Mylin Christensen.

For første gang efter pandemien er den traditionsrige kapsejlads i Aarhus tilbage for fuld styrke. Jonas Mylin Christensen og resten af Politologisk Forening har lagt mange kræfter i at genvinde håneretten efter otte års trofæ-tørke.

Fredag 29. april går det løs igen i Aarhus: Efter en corona-aflysning i 2020 og nul tilskuere i 2021 er kapsejladsen i Universitetsparken endelig tilbage.

I år er der ingen restriktioner, så op til 30.000 tilskuere kan på ny feste og heppe på de 12 foreninger, der kæmper om det prestigefyldte Det Gyldne Bækken-trofæ ved det, arrangørerne selv betegner som Nordeuropas største studenterarrangement.

For fællesskabet

Politologisk Forening repræsenterer statskundskab og samfundsfag på Aarhus Universitet, og holdet, der skal dyste i sejladsen, har en god fornemmelse.

”Målsætningen er at gå hele vejen. Der vil være kæmpe fest, hvis vi vinder, og Det Gyldne Bækken-trofæet vil pynte til vores fredagsbarer,” siger Jonas Mylin Christensen, der læser samfundsfag og er med på holdet.

Politologisk Forening har ikke vundet siden 2014, så der er stor tørst efter succes og den interne håneret på universitetet – men uden at det kammer over i decideret hetz.

”Håneretten skal være med måde, for vi ved godt, hvor meget tid og arbejde de andre foreninger også har lagt i det. Nogle gange bliver kapsejladsen desuden afgjort på små personlige fejl, og man skal ikke gå efter manden – men bolden – for at bruge en fodbold-metafor. For mig vil en sejr betyde mere for fællesskabsfølelsen internt i foreningen end at kunne hovere over andre studerende i et år,” forklarer Jonas Mylin Christensen. 

Skarp træning

Jonas Mylin Christensens rolle er bådvender, så han skal ikke i søen som de fem sejlere på holdet. Samspillet mellem sejler og bådvender er dog alfa og omega for resultatet.

Det er noget af det, Politologisk Forening-holdet har haft fokus på siden 17. februar, hvor deltagerne blev udtaget. Men det har også handlet om at åbne svælget.

”I starten trænede vi tre-fire gange om ugen af to timers varighed, hvor fokus var på at snurre rundt og drikke øl. Efter at søen åbnede 1. marts, har vi intensiveret træningsmængden, så det er hver dag, at der bliver sejlet,” forklarer Jonas Mylin Christensen. 

Snapshot fra en af Politologisk Forening-holdets mange træninger i Universitetsparkens sø.
Snapshot fra en af Politologisk Forening-holdets mange træninger i Universitetsparkens sø.
Mentale forberedelser

Noget, man ikke rigtig kan træne sig til, er at få styr på nervøsiteten, når Kapsejladsen løber af stablen foran 30.000 tilskuere. Frygten for at fejle, falde i vandet og blive gjort til grin foran så mange mennesker er til stede. Omvendt vil den elektriske stemning også kunne spore én ind til at præstere endnu bedre. Et ganske ambivalent element, hvis man spørger Politologisk Forenings bådvender.”På selve dagen handler det om at finde det rette spændingsniveau – ved at gejle hinanden op, men også dulme nerverne ved at sige, at det nok skal gå. Det gælder i og for sig om bare at nyde det. En fyldt universitetspark er ekstra nervepirrende, men også endnu en motivationsfaktor,” siger Jonas Mylin Christensen.

Kapsejladsen løber af stablen fredag d. 29. april fra kl. 13.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.