Brevkasse

5 ting du skal overveje, når du søger et internt chefjob

10-04-2022
2 min.

"Jeg overvejer at søge en lederstilling i det firma, jeg i dag er ansat i. Jeg føler, jeg har ekstra meget på spil som intern kandidat. Hvordan skal jeg gribe det an?"

Jeg overvejer at søge en lederstilling i det firma, jeg i dag er ansat i. Stillingen er som skrevet til mig og det, jeg kan. Den bliver slået op eksternt i næste måned. Og jeg har besluttet mig for at springe ud i det. Jeg føler, jeg har ekstra meget på spil som intern kandidat. Kan I give et råd til, hvordan jeg skal gribe det an?Kære medlem

Der er fem ting, du skal være særlig opmærksom på, når du er intern ansøger:

1) Hvilken betydning vil det få for din nuværende afdeling, hvis de mister dig til anden side? Og kan du gøre noget for at afbøde eventuelle forretningsmæssige risici og negative konsekvenser? Du kan fx pege i retning af konkrete løsninger på det, du efterlader dig, hvis stillingen skulle blive din. Hjælp med andre ord din virksomhed til at hjælpe dig med dine ambitioner.

2) Der vil være en forventning om, at du som intern ansøger har indsigt og viden, der stiller dig stærkere end de eksterne kandidater. Hvad er det konkret, der gør, du står stærkere? Selv om det måske er indlysende, skal du alligevel være dig pinligt og konkret bevidst om, hvilke styrker du som intern ansøger bringer ind i den nye stilling: Faglighed, produktkendskab, goodwill, netværk, andet?

3) Er der en praksis i huset for interne karriereveje, så undersøg også det. Måske har andre gjort det, du er på vej til. Så drag nytte af husets erfaringer på området.

4) Vær også opmærksom på din timing af dialogen med dine vigtige interessenter:

a) Bevar en god relation til din nuværende chef – så hvornår skal du tale med hende om det? Vurdér, hvordan (og hvornår) hun bedst hører om dit kandidatur.
b) Kan/skal du høre din kommende chef ad om relevansen af dit kandidatur som det første? Eller skal hun overraskes med din ansøgning?

5) Og endelig skal du tage stilling til, hvordan et afslag vil ’ramme’ dig. Det spørgsmål får du formentlig også til jobsamtalen: ”Hvad sker der med dig, hvis vi ikke går videre med dig?” Nogle bliver ramt hårdt og har svært ved at acceptere det. Andre ryster afslaget af sig og glæder sig over, at de ’vovede pelsen’ og nu er blevet lidt klogere på sig selv og organisationen. Du genkender formentlig lidt af begge dele. Så når spørgsmålet dukker op under selve jobsamtalen, så dyrk og italesæt sidstnævnte. Men vær også ærlig og lad dem forstå, at det naturligvis vil skuffe dig (men når du lige har sovet på det, så er du videre) – der er jo en grund til, du har søgt.

Lad dermed dit kandidatur fremstå som et konkret ønske fra dig om mere ansvar og udvikling. Modigt, konstruktivt og ambitiøst har du budt dig til. Enhver arbejdsgiver vil i det lys værdsætte og forstå dit initiativ positivt.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Kommentarer

Hanne

15.04.2022 kl. 07.44

En vigtig pointe er vel også at være opmærksom på, at kollegaerne vil se på dig i et andet lys. Hvis du bliver leder for nogen som tidligere var dine kolleger, kommer der som oftest en distance fordi man ikke længere er en del af den gruppe. Nogen vil støtte og bakke op, andre vil udfordre dig.

0 kommentarer
10
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.