Nyt job

Før fortalte Axel om kronjuvelerne. Nu arbejder han med skrald

19-04-2022
3 min.

I en årrække har Axel Harms været formidlingschef på Rosenborg Slot. Nu skal han fortælle gode historier om affald og en grønnere fremtid. Få hans fif til at skifte spor.

På papiret er det et noget specielt jobskifte, Axel Harms lige har gennemført: Fra skatkammer til skrald. Efter at have haft forskellige stillinger hos De Danske Kongers Kronologiske Samling – senest som formidlingschef på Rosenborg Slot, der bl.a. rummer de danske kronjuveler – er han begyndt hos I/S Vestforbrænding. Her er hans titel også formidlingschef, men temaerne er nogle helt andre.

”I ansættelsesforløbet blev jeg selvfølgelig også spurgt, hvilke tanker jeg havde gjort mig om det at have formidlet kostbare danske skatte og til skulle formidle skrald,” fortæller Axel Harms, der godt kunne forklare den røde tråd:

”Jeg har set i tusindvis af folk gå forbi de mest fantastiske skatte uden overhovedet at lægge mærke til dem eller kunne se en relevans i dem, medmindre der blev låst op for dem. Det er sådan set det samme, der sker, når folk går forbi skraldet i en skraldespand. Hvis jeg kan få dem til at forstå, hvilken sammenhæng det kan indgå i, er min mission lykkedes.”

Fra fortid til fremtid

Axel Harms indgik en fratrædelsesaftale med sin tidligere arbejdsgiver sidste sommer, men han har løn indtil denne sommer. Så han har givet sig god tid og er gået meget grundigt til værks i sin jobsøgning.

”Jeg har brugt tiden til at overveje, hvad der egentlig gør mig glad. Jeg er nået frem til, at ledelse og formidling betyder rigtig meget for mig – og så det at have en sag at brænde for.

Axel Harms har brugt 25 år i museumsverdenen og på kulturarven.

”I hele min karriere har sagen været dannelse og det at gøre folk bevidste om nutiden gennem fortiden. Nu har jeg fundet en ny sag, som for mig er spot on og giver så meget mening – for den handler om bæredygtighed, cirkulær økonomi og grøn omstilling. Og fokus er på fremtiden – dannelse via tanker om fremtiden.”

Han kommer til at lede formidlingscentret på Vestforbrændingen, som modtager 30.000 gæster hvert år – primært gymnasie- og skoleklasser i alle mulige aldre.

”Hvis man interesserer sig for teknologi, er det er fantastisk spændende sted at besøge, fordi det er helt banebrydende i forhold til bl.a. røgrensning og genanvendelse af affald. Og længere ude i fremtiden vil man også kunne se teknologier til fuldskala indfangning af CO2.”

70 timer på én ansøgning

Det krævede en del timer, før Axel Harms sendte sin ansøgning og sit CV til Vestforbrændingen.

”En af mine gode venner plejer at sige, at det tager 70 timer at skrive en god ansøgning – og den tanke abonnerer jeg på. Jeg har selv ansat mange gennem årene og har læst utroligt mange ansøgninger. Og man kan virkelig godt se, når en ansøgning er gennemarbejdet, og man oprigtigt gerne vil have jobbet.”

De mange første timer brugte han uden så meget som at skrive et ord.”Jeg brugte god tid på at kigge indad. Hvilke erfaringer og kompetencer har jeg, hvilke er direkte overførbare, og hvilke skal italesættes på en særlig måde for at kunne give mening i en helt anden branche?”

Axel Harms brugte også mange timer på research.

”Jeg var helt ude i periferien af mit netværk, og jeg læste en masse om skraldebranchen og Vestforbrændingen. Inden jeg havde skrevet min ansøgning færdig, ringede jeg til min kommende chef. Vi fik en spændende snak, og først derefter kunne jeg skrive min ansøgning færdig.”

Han fik som sagt jobbet.

”Selv om det kun er min chef, der kan svare på det, har jeg en idé om, at det overraskende i min baggrund var til min fordel, fordi jeg havde velunderbyggede idéer til, hvad jobbet også kan indeholde.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.