Læs, lyt & se

13 inspirerende vejvisere til dit nye arbejdsliv

23.12.2022

af

De seneste år har rammerne omkring vores arbejde ændret sig så hurtigt, at det kan være svært at følge med. Djøfbladets faste anmelder, Søren Høgh Ipland, anbefaler her en stribe bøger, tv-serier og podcasts, der kan klæde dig på til 2023 på jobbet.

Ordet “omstillingsparathed” blev brugt første gang i 1991, kan man læse i Den Danske Ordbog. Det er altså ikke noget nyt, at arbejdslivet er svært at navigere i. Ikke desto mindre føler mange nok, at tingene har bevæget sig ekstra hurtigt i de seneste år.

Først kastede Covid-19 alting op i luften. Vi udviklede et had-kærlighedsforhold til hjemmearbejdet, og vi vænnede os til at se dorske ud på Zoom. Millioner af mennesker verden over opsagde deres jobs i håb om grønnere græs. Og mange steder voksede en arbejdskritisk bevægelse frem med krav om mere menneskelige, fleksible og ligestillede arbejdsforhold.

Men så vendte hverdagen tilbage. Ikke nok med det, så gik luften af verdensøkonomien efter et årtis jubeloptimistisk hockeystavsvækst. Med inflation og recessionsfrygt som bagtæppe hører vi nu om dårlige regnskaber og sparetider.

Ét er sikkert. Arbejdslivet er under forandring, business as usual er under pres – og det kalder på refleksion og nytænkning.

Derfor har jeg kurateret 13 bøger, podcasts og tv-serier, som kan ledsage dig på vejen mod dit nye og forbedrede arbejdsliv i 2023.

 

#1 Paul R. Daugherty & H. James Wilson: ’Human + Machine: Reimagining Work in the Age of AI’ (Harvard Business Review Press)

2022 var året, hvor verden for alvor fik øjnene op for kunstig intelligens. I vores stille sind havde vi nok håbet, at der trods alt ville gå lidt tid, før det var djøfernes tur til at blive erstattet. Men i årets løb har det vist sig, at den kunstige intelligens faktisk allerede kan skrive computerkode, nyhedsartikler, kontrakter, salgsmails, markedsføringsplaner og meget andet. Og den bliver hurtigt bedre. Det kalder på rettidig omhu fra journalister, jurister, revisorer — og alle mulige andre mennesker i tænkende og skrivende brancher.

Et godt sted at starte er hos de to Accenture-ledere Daugherty og Wilson, som undersøger, hvordan du og din virksomhed kan vende den kunstige intelligens fra trussel til superkraft.

 

#2 Lynda Gratton: ’Den hybride arbejdsplads’ (Djøf Forlag)

Indtil for nylig var det med arbejdslivet som med Henry Fords berømte Model T: “Den kan fås i enhver farve, så længe den er sort.” Lidt flextid her og et par hjemmearbejdsdage der, men ellers det samme gamle 9-til-16 for resten.

Så ramte Covid-19. Fra den ene dag til den anden smed vi bureaukratiet ud ad vinduet, og vi opdagede, at arbejdet faktisk kan designes på helt nye måder, som tager højde for de ansattes liv uden at ofre produktivitet. Den anerkendte ledelsesforsker Lynda Gratton har et bud på en tilgang, som ledere kan bruge til at gentænke arbejdslivet med. Hun serverer ingen nemme standardløsninger, men har i stedet et bud på en enkel proces, som alle kan kaste sig ud i. Det er nu, arbejdslivet skal laves om – inden de gamle vaner størkner igen.

 

#3 ’Re:Thinking’ (podcast, TED)

Professor Adam Grant er en dygtig organisationspsykolog, og så er han en af verdens mest populære ledelsestænkere. I sin seneste bog, ’Think Again’, argumenterede han for, at fremtidens arbejdsliv ikke handler om at vide, men om at kende sine begrænsninger, turde glemme og starte forfra.

Sidste år startede han selv forfra i en ny podcast, hvor han hver uge lader sig udfordre af et af verdens mest bemærkelsesværdige mennesker – for at opdage nye idéer og anderledes måder at tænke på. Den mangfoldigt sammensatte gæsteliste har han hentet på øverste hylde: nobelprismodtager Daniel Kahneman, skuespiller og iværksætter Reese Witherspoon, Microsofts CEO, Satya Nadella, og den slags folk. Inspirerende.

 

#4 Ruth Baumeister & Stephan Petermann: ’Back to the Office’ (nai010 publishers)

Efter et par år, hvor alt handlede om hjemmearbejde og Zoom-møder, er vi begyndt at se en slags modreaktion. For mens nogle holder fast i de hybride arbejdspladser, insisterer andre på det fysiske kontorliv med obligatorisk fremmøde og levende kvadratmeter. Og kontoret har da også sine styrker – i hvert fald når vi indretter det rigtigt.

’Back to the Office’ er noget så kuriøst som en elegant coffee table book om 50 ikoniske kontorer tegnet af arkitekter som Arne Jacobsen, Mies van der Rohe og Le Corbusier. Bogen skildrer smukt, hvordan vores kontorer aldrig bare har været kønne rammer for vores arbejde – der har altid ligget hensigt, menneskesyn og ideologi bag deres indretning. God inspiration til alle kontormus.

 

#5 ’Jeg hører, hvad du siger’ (podcast, Djøf)

Tidligere på året stemte Djøfbladets læsere om, hvilke vendinger I er allermest trætte af at høre på jobbet. Det blev til en liste med irriterende udtryk som ’rejse’, ’vi lægger skinnerne, mens vi kører’, ’agil’ og ’vækste’. Skal vi ikke aftale, at vi stopper med flosklerne, når vi ses på kontoret i det nye år?

Lettere sagt end gjort, for de trætte klichéer er selvfølgelig en afspejling af dybere og indviklede kontordynamikker. I podcasten ’Jeg hører, hvad du siger’ gør vært Matilde Anhøj et hæderligt forsøg på at gøre op med jargon og tomt sprog. I hvert afsnit inviterer hun et par eksperter i studiet for at finde ud af, hvad der ligger bag et af hadeudtrykkene, hvorfor det irriterer os – og hvad vi kan gøre for at slippe af med det.

 

#6 Dennis Nørmark: ’Tilbage til arbejdet’ (Gyldendal)

I 2018 rev filosof Anders Fogh Jensen og antropolog Dennis Nørmark tæppet væk under det, som de kaldte for ’pseudoarbejde’. I deres bog, som blev et hit herhjemme, forklarede de, hvordan vores arbejdsliv over de seneste 30 år er blevet fyldt med mere og mere meningsløst arbejde, som ikke bidrager med reel værdi. Tænk afrapporteringer, udviklingsmøder og den slags. Det er ikke bare dårligt for produktiviteten, men også for vores velvære og motivation.

I ’Tilbage til arbejdet’ arbejder Nørmark videre med temaet på en lidt mere selvhjælpsagtig måde. Her handler det om at finde værktøjer, som hjælper dig med at spotte og reducere pseudoarbejdet i din organisation. Kerneidéen er, at den sunde fornuft skal tilbage, og bureaukratiet skal smides på porten. Det gør man ikke fra den ene dag til den anden, men Nørmarks bog kan måske være dit første skridt.

 

#7 & #8 ’The Dropout’ & ’WeCrashed’ (tv-serier, Disney+ & Apple TV+)

I bagklogskabens lys virker det selvindlysende, at de seneste 10-15 år var en gigantisk boble. I over et årti har et historisk lavt rentemiljø stillet nærmest uendelige mængder risikovillig kapital til rådighed for alt lige fra kryptovalutaer til Pokémon-kort. Og startup-virksomheder.

Tag fx kontorfællesskabsgiganten WeWork, som faldt fra en værdiansættelse på over 300 mia. kroner til konkursens rand på blot seks uger. Eller blodprøvevirksomheden Theranos, som rejste knap fem mia. kroner fra investorer på baggrund af en ikke-eksisterende teknologi, og hvor direktør Elizabeth Holmes netop er blevet idømt 11 års fængsel.

De to boble-firmaers historie er mesterligt og morsomt skildret i tv-serierne ’WeCrashed’ og ’The Dropout’. Se dem som en markering af nye tider, hvor reelle resultater kommer til at veje tungere end ’skalérbarhed’ og anden varm luft.

 

#9 Lean Pejtersen: ’Her er der ingen, der græder om fredagen’ (Harpiye)

Her har vi at gøre med noget så særpræget som en “skønlitterær kollage bestående af andres beskrivelser af arbejde.” I sin debutbog har Pejtersen simpelthen indsamlet udsagn fra netfora, spørgeskemaundersøgelser, artikler og fra deltagerne på et seminar om arbejdsvilkår. Og så har han flettet det hele sammen til et lyrisk værk i et forsøg på at sætte ord på det moderne menneskes forhold til arbejdet.

Resultatet er en mangfoldig tekst om stress, meningsløshed, ligegyldige arbejdsopgaver, motivation og work-life-balance. Pejtersens tilgang er virkelig original, og det er en ret interessant måde at sætte gang i de empatiske muskler. Og dem får vi brug for, hvis fremtidens arbejde ikke bare skal være produktivt, men også menneskevenligt.

 

#10 ’Work Appropriate’ (podcast, Crooked Media)

Hvordan får jeg min chef til at stoppe med at kontakte mig uden for arbejdstiden? Hvordan leder man et team, hvor alle arbejder fra hjemmekontor? Hvordan overlever man på en arbejdsplads med elendig kultur?

Den amerikanske journalist Anne Helen Petersen – som bl.a. har skrevet gode bøger om hjemmearbejde og udbrændthed – har en podcast, hvor hun og skiftende gæsteværter svarer på jobrelatede spørgsmål fra lytterne. Som en slags ’Sara og Monopolet’, hvor alle dilemmaerne handler om arbejde og karriere. Brugbart og hyggeligt, hvis man er til den slags.

 

#11 Emi Yagi: ’Diary of a Void’ (Penguin)

Da frk. Shibata er den eneste kvinde på sit nye job — i et firma, der laver paprør — antager de andre, at hun jo så også må være ansvarlig for at holde arbejdspladsen pæn og ren. En dag får hun nok og fortæller sine kolleger, at hun ikke kan fjerne deres snavsede kopper, fordi hun er gravid og har kvalme. Bluffnummeret virker, og pludselig bliver hun behandlet med en helt anden respekt. Men det er jo desværre en løgn med en stakket frist, for hvad gør hun om ni måneder?

Det her er ægte japansk arbejderlitteratur for fans af bøger som ’Døgnkioskmennesket’. Situationen er komisk, men der ligger selvfølgelig en trist sandhed bag: At kvinder faktisk udfører langt mere af det usynlige arbejde, som får kontoret – og verden – til at hænge sammen. Ulønnet, vel at mærke.

 

#12 Marcus Buckingham: ’Love + Work’ (Harvard Business Review Press)

“Vælg et job, du elsker, og du behøver aldrig arbejde en dag i dit liv,” er et træls citat, som næsten kun kan stamme fra en person, der aldrig selv har haft et rigtigt job. Men der er alligevel noget om snakken, mener virksomhedskonsulent Marcus Buckingham. For hvis du i det mindste elsker aspekter af dit arbejde, er det meget lettere at være engageret, kreativ og produktiv.

Men problemet er at finde den rette hylde, for passion ligger et mystisk sted i smørhullet mellem evner og interesser. Og dét er svært at udpege, før man har prøvet det af. Vores uddannelsessystem og den klassiske karrierestige lægger desværre heller ikke op til en eksperimenterende tilgang. Så Buckingham analyserer og giver gode råd.

 

#13 ’Weird Work’ (podcast, Sam Baiter & Matthew Brown)

Har du nogensinde overvejet at blive pizza-konsulent, dødsannonceskribent eller professionel havfrue? Måske ikke, men det er der faktisk andre, der har. Det er ikke alle, der passer ind i hamsterhjulet.

Podcasten ’Weird Work’ er en hyldest til de mennesker, der er gået planken ud og har givet sig i kast med atypiske leveveje. Måske kan det give lidt blod på tanden, hvis du selv går og putter med en idé om at genstarte karrieren. Hvis de kan, kan du også. Podcasten udkommer lidt uregelmæssigt, men der findes et stort arkiv, som man kan gå på opdagelse i. Start fx med afsnittet om amerikaneren Jen, der lever af at være brudepige.

Søren Høgh Ipland er adm. direktør for medievirksomheden Føljeton. 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet