Brevkasse

Hjemmearbejde gør mig ensom på jobbet

15.11.2022

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

"På min arbejdsplads har vi ingen faste mødetider, hvor vi er samlet på kontoret. Men jeg savner kontakten til kollegerne og chefen. Jeg savner sparring, karriereudvikling og alt det sociale."

På min arbejdsplads er der stor frihed til, at vi arbejder hjemmefra, når blot vi sørger for at levere på vores opgaver. Vi har ingen faste mødetider, hvor vi er samlet på kontoret. Jeg er analytiker og forvalter en masse data, og det meste af det, vi laver, kan sagtens ordnes hjemmefra. Men jeg er den yngste på holdet, og jeg savner kontakten til kollegerne og chefen. Jeg savner sparring, karriereudvikling og alt det sociale, som fyldte meget på studiet. Samtidig er jeg superglad for jobbet og de megaspændende opgaver, der på alle måder giver mening for mig. Hvad gør jeg her?

Kære medlem

Det er godt, du er opmærksom på din situation. Den manglende kontakt, du oplever, er du nødt til at gøre noget ved. Jeg vil anbefale, du gør følgende:

Undersøg, om der er andre på holdet, der også gør sig tanker om det. Tal med dine kolleger og spørg nysgerrigt ind til, hvordan de oplever det. Vær åben over for deres svar. Det er forskelligt, hvordan vi oplever dette. Men du vil med garanti finde nogle, der også tænker deres om hjemmearbejdsformen. Tegner der sig et generelt billede (med forskellige perspektiver), kan du overveje at tage snakken op kollektivt.

Noget andet, du kan gøre er, at du prioriterer at række ud til dine kolleger. Brug dem mere, end du umiddelbart tænker at gøre. Spørg dem til råds, opsøg sparring i forhold til dine arbejdsopgaver, giv dem et 'social call'. Med andre ord: Tag initiativ til dialog, interaktion og personlig samtale. Tag også fat i dem, du normalt ikke tager fat i, både i og uden for din egen enhed.

Tal også med din chef om det – af flere grunde. For det første bliver hun opmærksom på, at dette er et issue. Måske er der ingen andre, der har taget fat i det før dig. Eller mangler hun blot din indsigt, for at hun bliver overbevist om, at der skal justeres? For det andet kan du og din chef finde alternative måder (du kan evt. forberede dem inden snakken), hvorpå du kan få opgaver, projekter og relationer i og uden for huset, der giver dig oplevelsen af mere momentum i karrieren. Og for det tredje får du mulighed for at finde ud af, hvor hun står i forhold til, hvordan hun (og huset generelt) tackler grænserne i det hybride arbejdsliv.

Din chefs syn og formåen på dette er definerende for, hvad du kan forvente at opnå.

Til sidst, men ikke mindst, så tag en masse sociale initiativer. Brug kontoret, opsøg (arbejdsmæssigt og socialt) dem, der er der. Arrangér events – fyraftensøl, fødselsdagsfejring, resultatfejring, fælles frokost, biograftur, motions-sessions er stadig ikke gået af mode.

Og husk at være mediebevidst. Skal du bruge telefon, mail, SoMe, walk & talk? Zoom kan også bruges til andet end effektive møder med tonsvis af slides i.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Lise Kok
6 mdr. siden
Jeg synes, det er godt der også kommer fokus på hvordan man opbygger relationer på et arbejdsmarked, hvor hjemmearbejde er blevet så udbredt. Mit indtryk efter flere hjemsendelser og nu meget frie forhold ift. hjemmearbejde er, at jeg får langt flere småting afklaret, og langt flere opgaver rykket ift. de steder hvor de kræver småting fra andre, når jeg er på arbejdpladsen. Det tager simpelthen for lang tid at sidde hjemme og forsøge at få fat i nogen pr. telefon eller vente på svar på mails i forhold til at smutte forbi deres skrivebord. I min optik betyder det, at man kender hinanden, også en del. Arbejdet er det grundlæggende, og mine kollegaer er ikke mine venner - men et minimum af kendskab til dem gør det lettere at spørge og finde gode løsninger. Som tillidsrepræsentant på en stor kommunal arbejdsplads kan jeg også se at de mest succesfulde onboarding forløb har været dem, hvor man meget bevidst har sikret de nye en god kontakt med deres kollegaer fra starten - og ikke bare som en 'du kan altid ringe til mig', men med faktisk tilstedeværelse. Det er ikke det samme som at være social for at være social, men et spørgsmål om at sikre nogle grundvilkår for at lære hinanden at kende med opgaven i centrum.
Marietta
6 mdr. siden
Jeg ELSKER hjemmearbejde. Jeg ELSKER faglig sparring. Jeg ELSKER, når min mine kollegaer ringe til mig for at snakke fagligt. Grib knoglen og ring - jeg er på arbejde: hjemmefra! Og hvis der er en idiot imellem kollegaerne, der ikke kan finde ud af det, så f..k dem!