Brevkasse

Hjemmearbejde gør mig ensom på jobbet

15-11-2022
2 min.

"På min arbejdsplads har vi ingen faste mødetider, hvor vi er samlet på kontoret. Men jeg savner kontakten til kollegerne og chefen. Jeg savner sparring, karriereudvikling og alt det sociale."

På min arbejdsplads er der stor frihed til, at vi arbejder hjemmefra, når blot vi sørger for at levere på vores opgaver. Vi har ingen faste mødetider, hvor vi er samlet på kontoret. Jeg er analytiker og forvalter en masse data, og det meste af det, vi laver, kan sagtens ordnes hjemmefra. Men jeg er den yngste på holdet, og jeg savner kontakten til kollegerne og chefen. Jeg savner sparring, karriereudvikling og alt det sociale, som fyldte meget på studiet. Samtidig er jeg superglad for jobbet og de megaspændende opgaver, der på alle måder giver mening for mig. Hvad gør jeg her?

Kære medlem

Det er godt, du er opmærksom på din situation. Den manglende kontakt, du oplever, er du nødt til at gøre noget ved. Jeg vil anbefale, du gør følgende:

Undersøg, om der er andre på holdet, der også gør sig tanker om det. Tal med dine kolleger og spørg nysgerrigt ind til, hvordan de oplever det. Vær åben over for deres svar. Det er forskelligt, hvordan vi oplever dette. Men du vil med garanti finde nogle, der også tænker deres om hjemmearbejdsformen. Tegner der sig et generelt billede (med forskellige perspektiver), kan du overveje at tage snakken op kollektivt.

Noget andet, du kan gøre er, at du prioriterer at række ud til dine kolleger. Brug dem mere, end du umiddelbart tænker at gøre. Spørg dem til råds, opsøg sparring i forhold til dine arbejdsopgaver, giv dem et 'social call'. Med andre ord: Tag initiativ til dialog, interaktion og personlig samtale. Tag også fat i dem, du normalt ikke tager fat i, både i og uden for din egen enhed.

Tal også med din chef om det – af flere grunde. For det første bliver hun opmærksom på, at dette er et issue. Måske er der ingen andre, der har taget fat i det før dig. Eller mangler hun blot din indsigt, for at hun bliver overbevist om, at der skal justeres? For det andet kan du og din chef finde alternative måder (du kan evt. forberede dem inden snakken), hvorpå du kan få opgaver, projekter og relationer i og uden for huset, der giver dig oplevelsen af mere momentum i karrieren. Og for det tredje får du mulighed for at finde ud af, hvor hun står i forhold til, hvordan hun (og huset generelt) tackler grænserne i det hybride arbejdsliv.

Din chefs syn og formåen på dette er definerende for, hvad du kan forvente at opnå.Til sidst, men ikke mindst, så tag en masse sociale initiativer. Brug kontoret, opsøg (arbejdsmæssigt og socialt) dem, der er der. Arrangér events – fyraftensøl, fødselsdagsfejring, resultatfejring, fælles frokost, biograftur, motions-sessions er stadig ikke gået af mode.

Og husk at være mediebevidst. Skal du bruge telefon, mail, SoMe, walk & talk? Zoom kan også bruges til andet end effektive møder med tonsvis af slides i.

Med venlig hilsen
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Kommentarer

Lise Kok

21.11.2022 kl. 14.30

Jeg synes, det er godt der også kommer fokus på hvordan man opbygger relationer på et arbejdsmarked, hvor hjemmearbejde er blevet så udbredt.
Mit indtryk efter flere hjemsendelser og nu meget frie forhold ift. hjemmearbejde er, at jeg får langt flere småting afklaret, og langt flere opgaver rykket ift. de steder hvor de kræver småting fra andre, når jeg er på arbejdpladsen. Det tager simpelthen for lang tid at sidde hjemme og forsøge at få fat i nogen pr. telefon eller vente på svar på mails i forhold til at smutte forbi deres skrivebord.
I min optik betyder det, at man kender hinanden, også en del. Arbejdet er det grundlæggende, og mine kollegaer er ikke mine venner - men et minimum af kendskab til dem gør det lettere at spørge og finde gode løsninger.
Som tillidsrepræsentant på en stor kommunal arbejdsplads kan jeg også se at de mest succesfulde onboarding forløb har været dem, hvor man meget bevidst har sikret de nye en god kontakt med deres kollegaer fra starten - og ikke bare som en 'du kan altid ringe til mig', men med faktisk tilstedeværelse.
Det er ikke det samme som at være social for at være social, men et spørgsmål om at sikre nogle grundvilkår for at lære hinanden at kende med opgaven i centrum.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marietta

18.11.2022 kl. 15.41

Jeg ELSKER hjemmearbejde. Jeg ELSKER faglig sparring.

Jeg ELSKER, når min mine kollegaer ringe til mig for at snakke fagligt. Grib knoglen og ring - jeg er på arbejde: hjemmefra!

Og hvis der er en idiot imellem kollegaerne, der ikke kan finde ud af det, så f..k dem!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Forbliver helst anonymt

18.11.2022 kl. 10.11

"Alt det sociale, der har fyldt så meget på studiet".

Måske hjælper det med en erkendelse af, at studie og arbejde ikke er det samme. Langt fra.

Det er ud fra mit synspunkt vigtigt at adskille relationer på arbejdspladsen fra relationer til studiekammerater og venner.

Dine kollegaer er ikke pr. definition dine venner, ej er det din sociale omgangskreds. Det er dine kollegaer, som du skal arbejde sammen. Læg mærke på "skal" og "arbejde".

Jeg synes det er på høj tid at gøre op med den forestilling, at man skal have et godt privat-socialt forhold til sine kollegaer. Man kan sagtens arbejde sammen uden at man skal fortælle hinanden om sit private liv, sin ægtefælles sygdomsforløb, sine børns skolegang, el. lign.

Og for dem der tror, at ens kollegaer også sagtens kan være gode venner, så må jeg desværre også her sige at det ikke er sandt. Når du en dag bliver fyret, så ophører de sociale relationer fra en dag til den anden. Ja, okay, nogle tager så initiativet og mødes udenfor arbejdsregi, hvor man så sidder et sted og lader som om man har været private venner hele tiden, men indser, at man nok i realiteten først lige er i begyndelsen af at skabe et reelt venskabligt forhold.

Nej, sociale relationer er slet ikke nødvendigt for at arbejde. Det er bare en dansk forestilling, som man har skabt for at folk ikke gør oprør mod deres arbejdsgivere. "Kom på arbejde. Her er dine venner!"

Jeg synes man burde i stedet fokusere på arbejdet. Gør et godt stykke arbejde, få hjælp fra andre. Spørg dem ikke om hjælp, men kræv det. Det er din gode ret, for du skal da også hjælpe andre, hvis de skulle have brug for hjælp i deres arbejde. Det er det at arbejde sammen.

Man kan i stedet også prøve at se de positive aspekter ved hjemmearbejde, og investere lidt mere tid og energi i familien og hjemmet.

Hvis du føler, at du ikke har de værktøj til at udføre dit arbejde, så få din chef til at give dig værktøjene. Sparring? Lad chefen sætte sparringsmøder op. Uformelle snakke? Fint, lad chefen sætte noget op i arbejdstiden. Ja... I ARBEJDSTIDEN!!! Du har jo ikke valgt de folk, som bliver dine kollegaer, så derfor skal det heller ikke foregå i din fritid, at du skal skabe gode relationer til de folk, du skal samarbejde med.

Vi burde tage vores eget liv tilbage i vores egne hænder, og ikke underkaste os moderne former for slaveri, pakket ind som "arbejdshygge", "arbejdsglæde" og "venner fra arbejde". Jeg er personligt direkte modstander af at lave venner på arbejde og at deltage i sociale arrangementer. Og jeg har det fint, og kan se på mit familieliv, at det gavner gevaldigt af det, lige som mit stressniveau. Det er som om jeg føler, at jeg er blevet frigjort. Og alt startede med en arbejdsplads for mange år siden, hvor jeg ikke gad være. Siden da, har jeg taget afstand fra arbejdet og holdt det i skak... jeg skal allerede bruge 1/3 af mit voksenliv på arbejde. De andre 2/3 fordeles ligeligt mellem søvn og mit ægte, virkelige liv. MIT liv. Det skal ingen tage fra mig. Hverken overarbejde, julefrokoster, arbejds"venner", el. lign.

Hvis man føler, man er ensom på arbejde, eller at man ikke har gode sociale relationer, så 1. prøv at arbejde i dit arbejdstid, og 2. prøv at skabe kontakt til de folk, du kaldte venner, inden du kom til den arbejdsplads, du er hos nu.

Chef: "Kommer du til sommerfesten?"
Svar: "Nej, chef, jeg har familie og venner og kæreste/ægtefælle og husdyr og (børne-)børn og hobbyer og interesser og opgaver i hjemmet (og evt haven) og har fire millioner, tre hundred to og halvfems tusind, seks hundred syv og halv fjerds andre ting i mit private liv som kommer før at skulle tilbage på arbejde, selvom jeg har fri, kun for at sikre at jeg får det lidt sjovt når jeg skal tilbage på job.

Nej, Danmark. Nej, Djøf. Nej, Chef. Jeg tager mit liv tilbage.

Og hurra for usynkron hjemmearbejde!

2 kommentarer
14

Anonym

18.11.2022 kl. 17.24

Lige mine ord

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marietta

18.11.2022 kl. 15.45

Som man siger i det Britiske parlament: hørt!

Jeg vil have mit privatliv tilbage!

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.