Bonus

Jobskifte kan koste dig mange tusind kroner

27-10-2022
4 min.
Det kan være endog rigtig dyrt at miste sin bonus. De privatansatte Djøf-medlemmer, der har bonus eller resultatløn som en del af deres kontrakter, får i snit udbetalt 97.000 kr. om året. Illustration: Upl/Shutterstock

Bonus og resultatløn kan ende som fugle på taget – især hvis du fratræder dit job. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, så godt du kan. Læs her hvordan.

Det er bare så ærgerligt, hvis du må vinke farvel til din bonus, samtidig med at du vinker farvel til din arbejdsplads. Det sker desværre.

Djøf har for nylig ført en sag for et medlem, der fik udbetalt nul kroner i bonus, da hun forlod virksomheden. Hun havde forventet at få omkring 100.000.

Der stod nemlig i hendes ansættelseskontrakt, at hun skulle have en bonusordning med både mål for virksomhedens omsætning og personlige mål. Problemet var bare, at hun aldrig havde fået en endelig bonusaftale, til trods for at hun havde rykket for den gentagne gange.

Da hun ikke kunne bevise, at der var indgået en endelig bonusaftale, konkluderede byretten, at hun ikke havde ret til bonus.

Ergo er der altså en risiko for, at du ikke får en øre i bonus, selv om det står i din kontrakt, at du har en bonusordning, siger Helene Rafn, lønforhandlingschef i Djøf.

Arbejdsgiver mister motivationen

Et andet medlem – en konsulent, der sagde op og skiftede til et andet konsulenthus – fik også pludselig en markant lavere bonus end tidligere år. Gennem en årrække havde han fået omkring 70.000 kr. i bonus, men da han havde sagt op, mente partneren pludselig, at han kun skulle have 20.000 kr.

Det er desværre et klassisk eksempel ifølge Helene Rafn.

”Bonus er jo noget, man giver som motivation og fastholdelse. Så det, vi ser, er, at så længe man er i jobbet, og tingene kører, får man nogle fine bonusafregninger. Arbejdsgiver ved jo godt, at hvis man har en forventning om en bonus på 50.000 kr., og man ’kun’ får 40.000, så bliver man sur, motivationen daler, og det kan endda være, at man søger væk.”

”Men i samme øjeblik, du vælger at sige op, eller du bliver afskediget, har arbejdsgiver ikke længere nogen motivation til at kaste penge efter dig. Og pludselig får du at vide, at du ikke har præsteret som tidligere.”

Hvilket lige præcis var det, konsulenten fik at vide. Det endte dog med, at han fik sine 70.000 kr., fordi Djøf gik ind i sagen.

Sådan undgår du det

Ofte er det altså ikke bare håndører, du går glip af, hvis du ikke får den forventede bonus udbetalt.

Næsten fire ud af ti privatansatte djøfere har bonus eller resultatløn som en del af deres lønpakke. De får gennemsnitligt udbetalt knap 97.000 kr. om året ifølge Djøfs seneste lønstatistik.

Du kan nok aldrig gardere dig fuldstændig mod, at den bonus, du får udbetalt, ikke når de højder, du havde regnet med, når du har sagt dit job op, eller du er blevet sagt op.

Men noget kan du gøre, siger Helene Rafn:

  • ”For det første er det altså ikke nok, at du er stillet en bonusordning i udsigt. Der skal også være nogle mål for, hvad der skal til, for at der bliver udløst en bonus. Og dem skal du have på skrift. Det er altså ikke alene arbejdsgivers ansvar, viser sagen med kvinden, som ikke fik en krone, fordi der ikke var nedfældet nogen mål. Det er også dit ansvar.”
  • ”Målene skal også jævnligt genforhandles, fordi verden omkring os forandrer sig. Og det kan være godt med et mix mellem individuelle mål og omsætningsmål for hele virksomheden. Hvis du som boligadvokat fx har debiteringsmål, i forhold til hvor mange hushandler du når, kan du være nok så dygtig, hvis boligmarkedet pludselig dykker. Men hvis du også bliver målt på, hvordan det går for hele virksomheden, er du mindre sårbar, hvis der stadig er gang i den i de øvrige afdelinger.”
  • ”Jo mere konkrete og objektive målene er, desto sværere er det også for arbejdsgiver ikke at honorere dig, hvis du har nået dine mål. Subjektive mål er baseret på skøn. Og i Djøf har vi set arbejdsgivere, der efter en opsigelse skønner, at et medlems præstationer er faldet markant.”
  • ”I det øjeblik du forlader virksomheden, er det en god idé at sige til din arbejdsgiver, at de lige skal huske på bonusafregningen og måske få opfrisket de resultater, du har nået. For hvis du fx siger op i februar, og der først er afregning ved årsskiftet, kan sådan en bonus gå hen og blive glemt. Du kan også foreslå, at I afregner med det samme, hvis det er muligt.”
En tommelfingerregel

Når det er sagt, er det jo helt op til den enkelte, hvor meget man vil gamble med sin bonus – både når det gælder typen af mål, og hvor stor en andel bonus udgør af din løn, siger Helene Rafn.”Vores tommelfingerregel er, at man holder sig inden for 20% af den samlede lønpakke. Men for nogle udgør bonus halvdelen af lønnen. Og det må man jo så gøre op med sig selv, om man tør, og om éns økonomi kan klare. Men det er bare sværere at gå ud og låne penge til hus, bil og båd, hvis éns faste indtægt er lav.”

Og så viser erfaringen altså, at jobskifte kan komme til at koste dig noget i tabt bonus.

”Jo flere fratrædelser man har, jo større er risikoen for, at man mister bonus hen over årene. Det kan i hvert fald være risky business, for det er typisk der, diskussionerne om størrelsen på bonus dukker op.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.