Brevkasse

Min unge chef spænder ben for mig

25-10-2022
2 min.

"Jeg har en meget ung chef. Hvis jeg stiller spørgsmål, han ikke kan svare på, bliver han irriteret. Når jeg har brug for at sparre med ham, får jeg intet ud af det. Jeg føler, han står i vejen for min trivsel og udvikling. Hvad stiller jeg op?"

Kære Djøf 
Jeg er 56 år og har en meget ung chef. Han er topfokuseret på vores mål og strategier, men forsømmer at tjekke ind på 'vejene' derhen. Hvis jeg fx stiller spørgsmål, han ikke kan svare på, bliver han irriteret og fraværende. Når jeg har brug for at sparre med ham om prioriteringer og opgaver, får jeg intet ud af det. Jeg føler, han står i vejen for min trivsel og udvikling. Hvad stiller jeg op?


Kære medlem
Jeg forstår din frustration. Og det er helt rimeligt at forvente, at éns chef også evner at lede proces, relation og samarbejde. Noget tyder dog på, at din unge chef endnu ikke er nået dertil. Og det slider på chef/medarbejderrelationen. Her er, hvad du kan gøre, så du kan genvinde din arbejdsglæde, samtidig med at du fortsat udvikler din karriere:

Forvent lidt mindre af din chef. Enhver start er svær. Tænk blot på, da du begyndte i dit første job: Stejl læringskurve, nye mennesker, ny kultur og udfordrende opgaver. Sådan er det også at lande i første lederjob for din chef.

Nu hvor du ved, at han i al sin uerfarenhed ikke evner kunsten at samtale med sine medarbejdere på deres præmisser, kan du gøre dit til, at han lærer det. Din erfaring og indsigt kan gavne ham og jeres relation. I stedet for at forvente af ham, at han forstår dit behov (han har tydeligvis fokus på andre ting), så sig det klart til ham, når muligheden byder sig.

Fx sådan her: ”Hey chef, jeg forstår, du har brug for, at vi får lukket den sag til den og den tid. Men inden jeg kan nå i mål med dét, har jeg brug for at sparre med dig eller måske en anden om A, B og C. Jeg har fuld forståelse for, at du ikke kan vide det hele – det er jo i princippet mit ansvar, det her – men ikke desto mindre mangler jeg info om disse forhold. Kan vi tale om det?”

Med den tilgang anerkender du hans behov, og det gør ham tryg. Og du gør fagligt, relevant og eksplicit opmærksom på dine behov, og du kobler dem til opgaven (det gør ham dobbelt tryg). Sidst, men ikke mindst, så tilbyder du ham at drøfte alternative løsninger med ham: ”Måske er der andre i huset, du kan sparre med.” Du giver ham med andre ord muligheden for at være den beslutningsdygtige chef.Denne tilgang kræver lidt ekstra af dig i form af forberedelse og nysgerrighed. Dine møder med ham skal du forberede (hvad er dine konkrete behov, hvad er hans). Når han bliver irritabel, så gør ham opmærksom på det (for irritable chefer er gift for en organisation) og vær nysgerrig på, hvilke behov der ligger bag hans irritabilitet.

Og nej, dette er ikke dit job. Enig. Din chef og husets ledelse har ansvaret. Det kan du formentlig ikke gøre så meget ved. Men du kan gøre dit til på dit niveau at udvikle din og jeres fælles relation. Det er god karriereudvikling, som kommer dig selv, dine kolleger og din chef til gavn.  

Med venlig hilsen 
Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv 

Kommentarer

Elizabeth

31.10.2022 kl. 02.20

Efter at have prøvet det, er der kun én løsning: begynd at skrive ansøgninger for at finde et nyt job - jo før jo bedre. Uerfarne chefer har desværre ofte et alt for stort ego (det er en af årsagerne til, at de blev chefer uden at have kvalifikationerne) til at lytte og lære, - især i forhold til ældre medarbejdere. Så forslaget fra DJØF-konsulenten er godt, men desværre løser det sjældent problemet og så er risikoen for, at medarbejderen og ikke den unge chef, får sparket.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Johan

30.10.2022 kl. 09.46

Ung som meget erfaren leder, skal man kunne lede mennesker - resultaterne kommer af sig selv, hvis man kan lede mennesker.
Giv personen feedback og hvis der ikke er nogen udvikling er ens arbejdsliv for kort til at have sådan en leder.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Martin

28.10.2022 kl. 13.51

Jeps, for vedkommende der har stillet spørgsmålet er selvfølgelig uden ansvar.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Pernille

28.10.2022 kl. 08.57

Kender det alt for godt. Kendskab til sit område og erfaring er i dag mere en hindring end en fordel, når der besættes lederstillinger i centraladministrationen. Så trist.

0 kommentarer
2
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Thomas

28.10.2022 kl. 08.28

I en tid, hvor de fleste efterhånden har forstået, at man ikke må tale generaliserende og nedsættende om folks køn, høje alder, seksualitet, etnicitet, handicaps osv. så er det da godt, at det stadig er helt legitimt at skyde på ungdommen…

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lene

28.10.2022 kl. 08.10

Jeg har også selv haft en chef noget yngre end mig, og det var hans første lederrolle - han var et rart menneske, indtil han skulle være "leder", det var han slet ikke klædt på til og var mildest talt elendig, og da jeg påpegede det til en MUS med øverste leder, blev jeg afskediget efterfølgende - uden begrundelse.

1 kommentar
2

Hanne

28.10.2022 kl. 08.53

Jeg kender én, som har oplevet det samme - totalt uacceptabelt - og netop på baggrund af en leder, som ikke tog de planlagte/lovede samtaler med medarbejdere

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Ole

28.10.2022 kl. 07.58

Sikke noget sludder.
Det vrimler med ALT for unge chefer, som skaber er ubehageligt arbejdsmiljø, fordi de er så fokuserede på dem selv. Det er er tydeligt at de første curlingbørn nu er kommet på banen. Selv har jeg skiftet job/firma pga dette. Fik også fortalt at vekommende ikke er egnet som chef.

0 kommentarer
7
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.