Nyuddannet

Derfor skal du begynde tidligt med at søge dit første job

05-10-2022
3 min.
Det kan tage lidt tid at få skærpet sine ansøgninger og sit CV nok, til at du kommer til jobsamtaler. Derfor kan det give god mening at begynde jobsøgningen allerede før eller under specialeskrivningen. Illustration: Vectorium/Shutterstock

Hvis du gerne vil have et job, så snart du har afleveret dit speciale, er det en god idé at begynde jobsøgningen mindst tre måneder i forvejen. Det viser nye tal fra Djøf.

Som kandidatstuderende kan tanken om snart at skulle ud på arbejdsmarkedet være spændende, men også overvældende. Det betyder nemlig, at jobsøgningen skal i gang, og det kan for nogle være svært at overskue, samtidig med at kandidaten skal gøres færdig.

Hvis du gerne vil have et job hurtigt, kan det dog være en god idé at starte jobsøgningen, i god tid inden kandidat-titlen er i hus. Jo før du begynder at søge aktivt, desto før får du job. Det viser nye tal fra Djøf.

Helt konkret viser tallene, at blandt dem, der begyndte søgningen mindst tre måneder før dimissionen, havde 36% fået et job, inden eller når de var færdige. Til sammenligning havde blot 13% af dem, der begyndte at søge 0 til 3 måneder før dimissionen, et job på plads, da de afsluttede studiet.

Det giver god mening for Mette Knudsen, der er rådgivningschef i Djøf.

”Hvis man vil være på den sikre side, er det altid en god idé at starte før. Men hvor tidligt man skal starte, afhænger af konjunkturerne og beskæftigelsen i samfundet generelt.”

”I sommer kom en masse kandidater ud på et rigtig godt arbejdsmarked, og så længe arbejdsmarkedet ser sådan ud, skal man ikke gå og slå sig selv i hovedet over, hvornår man skal begynde jobsøgningen. Men det tricky er, at man ikke ved, om eller hvornår det vender,” siger hun.

Hvornår skal jeg søge?

Mette Knudsen fortæller, at Djøfs rådgivere ofte er i kontakt med studerende, der ønsker sparring i forhold til, hvornår de skal begynde deres jobsøgning.

”Hvis du er rigtig presset over dit speciale eller andet, skal du vurdere med dig selv, om du samlet set vil gøre det sværere, hvis du putter endnu mere ovenpå, eller om det vil give ro i maven at gå i gang med søgningen. Hvis du har overskud, vil mit råd være at gå i gang cirka et halvt år før.”

Det stemmer altså med resultaterne i Djøfs undersøgelse.

Det er dog ikke alle, der ønsker at starte i et job direkte efter endt studie. Nogle ønsker et lille pusterum. Alligevel kan det stadig betale sig at begynde søgningen, mens studiet er i gang.

Tallene viser nemlig, at blandt dem, der begyndte at søge job inden dimissionen, landede ca. 40% deres første job 1 til 2 måneder efter afslutningen af uddannelsen. Til sammenligning havde blot 11% af dem, der først begyndte at søge efter dimissionen, fået job 1 til 2 måneder efter kandidatgraden.

Det er ikke unormalt, at man ikke har et job, så snart man er færdig på studiet

Rådgivningschef i Djøf Mette Knudsen
”En træningsproces” 

Men selv om tallene viser, at det kan betale sig at begynde jobsøgningen tidligt, er der ingen grund til at stresse. For generelt får dimittenderne fra djøf-uddannelserne hurtigt et job. Den gennemsnitlige periode mellem dimittenddato og start i første job er ifølge den nye Djøf-undersøgelse 2,9 måneder, hvilket er lavere end tidligere.

Tallene viser også, at 68% af dem, der først begyndte at søge, efter de var dimitteret, havde fået et job senest efter et halvt år.

Ifølge Mette Knudsen er der heller ingen grund til panik. Alligevel mener hun, at det kan være godt givet ud at begynde jobsøgningen, mens du stadig er studerende.”Det er ikke nødvendigvis den første ansøgning, du får jobbet på. Derfor skal du se jobsøgningen som en form for træningsproces, hvor du stille og roligt bliver bedre til at skrive ansøgninger, gå til jobsamtaler osv.”

Samtidig er det ifølge Mette Knudsen rigtig vigtigt ikke at sætte for høje forventninger til sig selv.

”Det er ikke unormalt, at man ikke har et job, så snart man er færdig på studiet. I studiemiljøer breder succeshistorierne sig ofte rigtig hurtigt. Flere hører om dem, der bliver headhuntet vildt tidligt, og det sker selvfølgelig for nogle, men det er ikke det normale, så det skal man ikke lade sig presse af.”

Hvis jobsøgningsprocessen stadig virker uoverskuelig, kan det være en idé at starte i det små, fortæller Mette Knudsen

”Du kan starte med at opdatere din LinkedIn og connecte med alle dem, som du nogensinde har arbejdet med. Samtidig kan du begynde at fortælle folk, at du leder efter noget og stille og roligt begynde at læse forskellige jobopslag.”

”Hele den proces vil nemlig også gøre dig klogere på, hvad du egentlig gerne vil. Det er også derfor, det er en øvebane, fordi du bliver mere klar over, hvad du egentlig selv synes er spændende at beskæftige dig med, hvilket i bund og grund er det vigtigste.”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.