Blakket ry

Djøfere skraber bunden i ny image-måling

26-10-2022
4 min.
Det er fornuftigt med et kritisk blik på dem, der sidder på kontorerne i velfærdsstaten. Men 100% kritik hele tiden er et problem, siger KU-professor Asmus Leth Olsen, der forsker i den administrative klasses image. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Alle andre faggrupper får flere point end djøferne for deres bidrag til velfærdsstaten i ny undersøgelse. Det er ikke rar læsning, hvis vi ønsker en velfungerende offentlig sektor, siger forskeren bag. For vil dygtige djøfere så arbejde der i fremtiden?

Hvem bidrager mindst positivt til velfærdsstaten ud af 11 professioner? Det gør statskundskaberne. Det siger mere end 2.000 repræsentativt udvalgte danskere i en ny undersøgelse.

Økonomer og jurister går det lidt bedre for. Men de ligger under kontorassistenterne, og ovenover ligger borgernære professioner som lærere, pædagoger og sygeplejersker som dem, der bidrager mest positivt.

Hvis de samme 2.000 danskere skulle fordele 1.000 hypotetiske nyansættelser i velfærdsstaten? Så skulle nul stillinger gå til djøfere.

Asmus Leth Olsen, professor MSO i eksperimental offentlig forvaltning på Københavns Universitet, står bag denne endnu ikke offentliggjorde undersøgelse. Han har lavet den som et forstudie for at blive lidt klogere, inden han søger penge til et forskningsprojekt om danskernes syn på den administrative klasse.

Den administrative klasse – det er djøferne – og forstudiet er ikke rar læsning, hvis man drømmer om en velfungerende offentlig sektor med en god administration, fastslår han.

”Image og anerkendelse betyder noget. Min bekymring er, at ellers altruistiske unge djøfere vender sig fra velfærdsstaten mod den private sektor, hvor de også kan få højere løn. For der er jo ingen, der taler dårligt om akademikere i Novos udviklingsafdeling,” siger han.

Hvorfor statskundskaberne tager bundpladsen, har han ikke noget nagelfast svar på.

Kunne det være, fordi folk godt ved, at lovlighed og styr på budgetterne er nødvendigt og dermed også jurister og økonomer, mens de der statskundskabere nok laver overflødige regler?

”Det er en fin hypotese. Men det er noget, vi er nødt til at undersøge nærmere først. Umiddelbart vil jeg selv koble det sammen med, at folk ved, at jurister og økonomer er professioner, hvor man også kan være advokater og bankfolk, mens selve navnet ’statskundskaber’ er koblet til noget med offentlig administration – men uden at det er en profession, som man kender og ved, hvad laver.”

Siden 80’erne har afbureaukratisering været et fast emne i alle valgkampe. Men denne gang er det, som om djøferne er den sovs, som binder alle dårligdommene sammen

Asmus Leth Olsen, professor MSO, Københavns Universitet
Valgkampsløfter taler djøfere ned

En offentligt ansat djøfer kan tjene mindst 20% mere i det private. Men det, der alligevel gør den offentlige sektor attraktiv, er ikke mindst muligheden for at gøre en forskel. Det siger 87% af cheferne og 76% af medarbejderne i en undersøgelse fra juni i år blandt Djøfs offentligt ansatte medlemmer.

”Det bekræfter jo netop, at det er et problem, hvis hverken politikerne eller andre mennesker synes, man gør en positiv forskel,” siger Asmus Leth Olsen.

Hans egen undersøgelse er knap et år gammel, men billedet er formentlig bare blevet værre siden, vurderer han.

I denne valgkamp er djøf-bashing blevet et regulært tema. Partierne står i kø med løfter om, at kolde djøfere uden problemer kan omveksles til varme sygeplejersker.

”Siden 80’erne har afbureaukratisering været et fast emne i alle valgkampe. Men denne gang er det, som om djøferne er den sovs, som binder alle dårligdommene sammen,” som Asmus Leth Olsen formulerer det.

I partilederunderne er det hele blevet flettet sammen, siger han.

”Vores uddannelsessystem er forkert, fordi alt for mange vil læse til noget på et kontor – derfor skal kandidatuddannelserne forkortes. Vores sundhedssystem er i stykker, fordi pengene er gået til administration. Der er inflation, så den offentlige sektor skal holde igen, og det skal man gøre ved at bytte djøfere ud med varme hænder.”

Men løfter om hurtige fix til afbureaukratisering holder ikke, bl.a. fordi politikerne selv driver administrationsmøllen fremad med enkeltsagspolitik, siger han.

”Tag forslaget, der pludselig poppede op, om at borgere med hjemmepleje skal kunne sige nej til SOSU-assistenter med muslimsk tørklæde. Bortset fra at det ville tvinge kommunerne til at administrere ulovligt, er det jo et kongeeksempel på, at så skal der bruges en masse djøf-timer på at få sat sådan en rettighed i system. Jo mere kompliceret, jo mere administration.”

Overadministration findes – måske

Men er fortællingen om overadministration – måske drevet frem af statskundskabere – da helt forkert?”Der har vi et forskningsmæssigt hul. Måske har vi i statskundskabsforskningen forsket for lidt i os selv. Vi har nok haft en blind plet, hvad der også er en kritik af mig selv,” konstaterer Asmus Leth Olsen.

”For det er jo vigtige spørgsmål for forskningen. Kunne man have et hospital, hvor alle var læger og sygeplejersker? Kunne man have et universitet kun med forskere? Som forsker og underviser er jeg kernevelfærd. Jeg er ikke ’djøfer’, det er dem inde i administrationen på Frue Plads, og jeg tænker også selv nogle gange over, om der går for mange penge fra til administration på Københavns Universitet.”

Det er altid fornuftigt med et kritisk øje på administrationen og dem, der sidder på kontorerne i velfærdsstaten, fastslår Asmus Leth Olsen, men vender så tilbage til sin image-analyse med djøferne i bunden.

”Nul kritik er ikke godt. Men 100% kritik hele tiden er heller ikke godt. Så hvor og hvordan finder vi balancen? Det er et vigtigt spørgsmål.”

For glem ikke, at den danske administrative stat er verdens mindst korrupte, den mest digitaliserede og én, som andre lande ser på med misundelse, understreger han.

”Det er den bl.a., fordi altruistiske mennesker med en samfundsvidenskabelig uddannelse arbejder der – og vil arbejde der. Min bekymring er, hvor længe de vil blive ved med det, hvis utak er lønnen.” 

Kommentarer

Michael G. Arentsen

29.10.2022 kl. 14.07

Vi har desværre svære ved at tage nationen som gidsel med det vi laver end sygeplejerskerne. Måske er vi også mere solidariske. Sygeplejerskerne har en deltidskultur, der gør at de fuldtidsansatte må løbe stærkere, mens dem på deltid gerne siger ja til ekstravagter mod gode tillæg. Hertil fører de som gruppe og forbund en skræmmekampagne, der medfører at færre ønsker at arbejde i sektoren. Jeg er ikke sikker på jeg beholdt mit job, hvis jeg opførte mig på samme måde. I dag siger sygeplejerskerne at de hellere vil have mere i løn end bedre forhold.
Så er forholdene tilsyneladende ikke dårligere.
Nu må vores forbund ud og tale vores sag om at vi er kede af bliver DJØF-bashet og forklare, så menig mand kan forstå det, hvad det er vi laver.

0 kommentarer
13
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Thomas Thorninger

29.10.2022 kl. 09.27

Det er også nemt bare at slå på DJØF'erne, når noget ikke virker ret godt. De fleste forstår ikke, hvad det er, vi laver, og hvilken værdi det har. Det gælder også, selvom man selv har været med til at vedtage det, der ikke fungerer.

Det er fuldstændig samme problem som med EU, man skyder altid skylden på det, men undrer sig så over, at folk hader det og ikke gider stemme til valgene.

1 kommentar
7

Peter Brooker

29.10.2022 kl. 12.00

da jeg var fælles-tr for Djøferne i Københavns Amt frem til 2007 undrede jeg mig nogle gange hvorfor en afdelingsøkonom med 5 års anciennitet som DJØFer kunne have en højere løn en afdelingssygeplejersken med måske 10 års anciennitet og ansvar for måske 20 medarbejdere med livsvigtige funktioner. så mon det dårlige ry ikke kan skyldes den meget høje løn i forhold til andre faggrupper

0 kommentarer
9
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Merete

29.10.2022 kl. 05.55

Folketinget vedtager love mv med regler, kontrolforanstaltninger og begrænsninger. Derefter påstår politikerne - uanset ståsted - at det bureaukrati de selv har skabt er alle andres fejl. Faggrupper bliver sat op mod hinanden med begreber som kolde/varme hænder istedet for vi understøtter hinanden. Holdningerne stammer et sted fra og man kan spørge sig selv, hvem der har størst fordel af del og hersk. Jeg har ikke tænkt mig at undskylde for at have taget en uddannelse og bagefter anvende den.

0 kommentarer
13
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Forsker

28.10.2022 kl. 16.11

Det er ikke udelukkende i sammenligningen med privatansatte spørgsmålet løn dukker op.
Forskning og undervisning er i international konkurrence og i stedet for at betale en konkurrencedygtig løn, har folketinget indført forskerskatten.
Kort sagt, jeg for det samme i løn, som mine nye udefrakommende kolleger, men de har en langt større take-home løn. Det er forskelsbehandling og naturligvis et spørgsmål djøf må tage fat i, så fremt djøf stadig vil påstå at varetage interesserne i undervisning og forskning. Jeg har intet det eller hørt fra djøf.

Ps. Undervisning er borgernært.

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lone B.

28.10.2022 kl. 15.20

Jeg er en af de iskolde hænder på et hospital, hvor jeg arbejder med både økonomistyring og diverse planlægningsopgaver. Men der er vel ikke er nogen der tror vi kan drive et hospital med et budget på 2,7 mia. kr. uden at nogen laver en form for opfølgning og planlægning af disse midler. Der skal nok også stadig arrangeres møder mellem klinikere og diverse ledelser hvis de skal drive hospitalet, og laves data der kan understøtte deres planer. I min verden vil det være virkelig dumt at lade sundhedsfagligt personale lave denne slags opgaver. Vi har stærkt brug for dem ude i afdelingerne, og hvis de ledende læger skulle stå for opgaverne, så tjener de altså næsten det dobbelte af min løn. Så det vil da også være hul i hovedet at bruge deres tid på det.

0 kommentarer
5
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Hasse Gårde-Askmose

28.10.2022 kl. 11.04

Udtrykket DJØFFER skal kasseres.

Ingen absolut ingen ved, hvad det er for uddannelser, der falder ind under udtrykket. Hverken medlemmerne af DJØF eller andre. Det er et udtryk, der mere eller mindre blev opfundet af "guruen" Christian Nissen, dengang han husserede på Rigshospitalet. Og har haft en negativ klang siden.

PS.
Før "du" svarer på dette indlæg, så prøv dig selv: Hvilke uddannelser er medlemmer af DJØF?

0 kommentarer
4
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Eva L

28.10.2022 kl. 10.19

Vi er formentlig en del Djøfere, som sidder i den offentlige sektor - eller halvoffentlige sektor - i stillinger, der ikke ligner det "traditionelle" embedsværk, med alle de fordomme der måtte knytte sig til dette. Hvorfor skulle vi ikke have et fremragende og absolut værdiskabende tværfagligt samarbejde med andre faggrupper, både om alverdens praktiske opgaver, kunde-/borgervendte opgaver samt en række rent styringsmæssige opgaver. Vi mangler de gode historier derfra. Og enig, man bliver træt af den politiske retorik, som lægges for dagen nu her.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lars Balle Andersen

28.10.2022 kl. 09.59

DJØF kan gøre en forskel her ved aktivt at tage afstand fra politiseringen af embedsværket med forfremmelser ud fra politisk tæft i stedet for faglighed og saglighed.

Ligeså bør DJØF tage klart afstand fra overtrædelser af Kodeks 7, uanset hvor karrierefremmende disse måtte være.

Skal naturligvis annonceres tydeligt så medlemmer, der overvejer sådant kender betingelserne.

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Ronnie Berlin Wils

28.10.2022 kl. 09.03

Stiller gerne op til interview omkring hvordan man son jurist kan arbejde i et fag og have varme hænder - er afdelingsleder på et botilbud for kriminelle borgere med udviklingshandicap - syns da bestemt at mine varme hænder er med til at gøre en forskel ;-)

0 kommentarer
10
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jacob G.

28.10.2022 kl. 08.34

At kalde Barbara Bertelsen korrupt er jo ikke ligefrem fordrende eller korrekt. Hun har da helt sikkert begået store fejl i minksagen (og sikkert også i FE sagen), men spørgsmålet er vel mere, om den (stigende?) politisering af embedsmændene rykker ved imaget - politikerne er jo også et yndet hadeobjekt.

0 kommentarer
6
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

J. Pedersen

28.10.2022 kl. 07.59

Man bør næppe undervurdere hvad korrupte topembedsmænd, som f.eks. Barbara Bertelsen, har kostet på image-kontoen.

1 kommentar
4

Jakob H.

28.10.2022 kl. 08.17

Nu hælder du jo selv benzin på bålet med dit ordvalg, men ellers ja; skandaler med højtstående embedsmænd i centrum driver helt sikkert djøf-leden i disse år, og det bør komme med i den endelige analyse. Skal man så tage statskundskabernes imageproblem for sig, ser jeg det sådan, at en statskundskaber mange gange kan gøre den som discount-økonom eller -jurist, uden at der går noget tabt af den grund.

0 kommentarer
3
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.