Studieliv

Jonas er lige begyndt på universitetet for fjerde gang

28.9.2022

af

Privatfoto

Privatfoto

Jonas Vindahl Christensen var blot et speciale fra at blive økonom, men det føltes ikke rigtigt, så han skiftede studie. Det har han gjort nogle gange, og han fortryder ingen af sine valg.

27-årige Jonas Vindahl Christensen er netop startet på psykologi på Københavns Universitet. Det er hans fjerde uddannelsesstart siden studentereksamen.

”Jeg vil ikke sige, at jeg er commited til at læse fem år på psykologi, men lige nu og her, virker det til at være det rette sted for mig. Jeg er ikke stresset over at skulle have papir på en uddannelse. Jeg lever ikke længere efter, hvad andre tænker, eller hvad man skal gøre ’i samfundets ånd’,” fortæller han.

For bedre at forstå hans historie og mindset er det nødvendigt at skrue tiden lidt tilbage. I sommeren 2014 kunne Jonas Vindahl Christensen nemlig lade champagnepropperne poppe, da han dimitterede fra HHX i Ishøj med skolens højeste gennemsnit. Han kunne sådan set vælge og vrage mellem alle uddannelser.

Men egentlig havde han ikke lyst til at studere. Han ville hellere handle med aktier og valutakurser.

Hans forældre forklarede ham, at enten skulle han læse videre, eller også skulle han skaffe sig et fuldtidsjob i Føtex og betale for at bo hjemme.

”På det tidspunkt var det ikke attraktivt for mig at gå mine egne veje, så jeg valgte at følge med presset fra alle andre om at skulle studere. Jeg havde et højt snit, så jeg valgte International Business på CBS, da det krævede det højeste snit i landet,” forklarer Jonas Vindahl Christensen.

Det var dog et dårligt match. Jonas Vindahl Christensen havde svært ved at tilpasse sig quarter-semester-tilgangen på studiet og savnede en kontinuerlig overbygning på fagene. Derudover brugte han det meste af sin tid på at handle med aktier og valutakurser – også under selve forelæsningerne. I dag kan han godt se, at studiet ikke fik en fair chance, da tankerne var andetsteds.

Efter et halvt år på CBS valgte han at skifte til økonomi på Københavns Universitet. Han skulle jo stadig studere, hvis forældrenes ”trussel” om Føtex-alternativet ikke skulle blive til virkelighed.

Det udskudte speciale

Det gik egentlig ganske godt for Jonas Vindahl Christensen på økonomistudiet. Han blev bachelor og begyndte også på kandidaten med fine karakterer og attraktive studiejobs. Men da han kom til specialeskrivningen på kandidaten, skete der noget.

Under et udvekslingsophold på Harvard var Jonas Vindahl Christensen blevet optaget af, om man kan forklare risikovillighed på de finansielle markeder ud fra hjerneforskning. Dét ville han skrive sit speciale om.

Han havde fået kontakt til et forskningsprogram på CBS og forskningscenteret NRU på Rigshospitalet, som handlede om krydsfeltet mellem neuropsykologi og FRMI (hjernescanninger, red.). Der opstod imidlertid nogle problemer (som pga. fortrolighed ikke kan uddybes), og coronapandemien besværliggjorde processen yderligere.

Det var noget af en bet for Jonas Vindahl Christensen. Han begyndte derfor på et andet speciale, men her fandt han bare ikke den samme gejst og motivation, hvorfor han endte med at udskyde sit speciale og tog orlov fra studiet.

”At nøjes med det dårligere speciale ville ikke give mening. Det var ikke unikt, og jeg ville ikke selv være tilfreds med det. De eneste, som ville være glade, ville være mine forældre og Københavns Universitet, da jeg så ville blive færdig med min uddannelse. Jeg ønskede ikke at leve op til andres forventninger og gøre dem glade, hvis jeg ikke havde mig selv med i processen,” forklarer Jonas Vindahl Christensen.

Jeg fik en øjenåbner om, at livet ikke kun er prestigefyldte jobs og høj løn. På mine tidligere arbejdspladser kunne jeg se, at flere af medarbejderne ikke var lykkelige, selvom de havde dét

Den første kærlighed

Den stålfaste modvilje mod at gå på kompromis med sin egen mening bundede i en trist hændelse.

Jonas Vindahl Christensen havde fået sin første kæreste, men da kæresten slog op, ramte det ham hårdt, og han var vitterlig på bunden af det hele.

Bruddet lærte ham en del, forklarer han.

”Det var første gang, at jeg havde oplevet kærlighed, og lige pludselig var der et tomrum. Dét blev udfyldt af en større spiritualitet, som gjorde mig mere klarsynet. Jeg har ikke tidligere været særlig empatisk, men pludselig begyndte jeg at forstå mine venners problemstillinger, og jeg kunne se, at alt ikke kun handlede om mig. Jeg så mig selv i et nyt lys,” siger han.

Dette sporede Jonas Vindahl Christensen ind på en lidt anderledes retning i livet. Han ville forstå mennesker – hvorfor de er, som de er, og hvorfor de agerer, som de gør. En tvivl om, hvorvidt økonomistudiet var det rette, kom snigende.

”Jeg fik en øjenåbner om, at livet ikke kun er prestigefyldte jobs og høj løn. På mine tidligere arbejdspladser kunne jeg se, at flere af medarbejderne ikke var lykkelige, selvom de havde dét. Jeg har altid været meget ambitiøs, målrettet og struktureret, hvor jeg fx udregnede min mulige indkomst, investeringsrate og opsparingsrate, og hvordan inflationen ville udvikle sig. Min mavefornemmelse sagde, at jeg ikke skulle gå på økonomistudiet,” siger han.

Den nye retning

Jonas Vindahl Christensen valgte atter en gang at sadle om. Han havde fået en stor interesse for filosofi og psykologi, men han vidste ikke helt, hvilken uddannelse det skulle være.

Den tidligere så strukturerede Jonas Vindahl Christensen lod det være op til tilfældighederne.

”Jeg er instruktor på økonomistudiet, så jeg spurgte mine elever, hvilken uddannelse jeg skulle vælge, da jeg selv var meget i tvivl og var egentlig 50/50 omkring det. Flertallet sagde filosofi, hvilket det så blev,” forklarer han.

Han startede på filosofi på Københavns Universitet i sommeren 2021, men de to første semestre gav ham en følelse af, at det måske ikke var den rette hylde alligevel. Der var for mange vestlige filosoffer på pensum, og så savnede han en værktøjskasse til de til tider for abstrakte tanker.

”Mange af filosofierne på pensum havde normative tanker om det ønskværdige for mennesket, men de gav ingen svar på, hvordan man kunne komme derhen,” siger han.

Jonas Vindahl Christensen tænkte derfor, at det var på tide med endnu et skift, hvorfor han netop er startet på psykologiuddannelsen på Københavns Universitet.

”Studiet virker rigtig interessant, og det er nogle spændende diskussioner, jeg har med mine medstuderende. Derudover bliver jeg klogere på livet og andre mennesker, hvilket er målet med min uddannelse,” siger han.

Den store passion

Jonas Vindahl Christensen anno 2022 er en mere rolig og selvsikker version end ham fra 2014. De otte år har ikke været spildt, føler han.

”Jeg fortryder på ingen måde mine valg i livet. Jeg er rigtig tilfreds med dem, da jeg netop har haft mig selv med i de valg. En præst har tidligere sagt til mig, at jeg skal gå med ’lykke’, og alle mine valg om at skifte retning i livet er truffet ud fra, hvad der giver mig lykke, og hvad der i hvert fald ikke gør,” lyder det fra ham.

Han lægger vægt på, at disse skridt har været ganske naturlige, da han bare har fulgt sin mavefornemmelse, og hvad sjælen fortalte ham. Han hviler så meget i sig selv nu, at han ikke tænker over, hvad andre må synes om hans mange skift i livet.

”Jeg lever ud fra den stoicistiske tanke om, at jeg ikke kan kontrollere udefrakommende ting, så jeg gider ikke at bruge energi på andres folks holdninger. Jeg er sikker på, at jeg nok skal ende et godt sted i fremtiden, så det er ikke så vigtigt for mig at have papir på en bestemt uddannelse,” siger han.

Det gode sted i livet er for hans vedkommende at vende tilbage til at handle med aktier og valutakurser.

”En af mine store passioner er investeringer og finansverdenen, og jeg handler aktier hver eneste dag. Min drøm er at kunne leve af dét i fremtiden – samtidig med at jeg formidler viden til andre. Det kan være som underviser som nu eller på sigt i form af at udgive en bog. Jeg er overbevist om, at det kommer til at ske,” siger han. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet