Ph.d.-studerende

”Surrealistisk at være i panel med nobelprisvindere”

31.8.2022

af

Foto: Christian Flemming/Lindau Nobel Meetings

Foto: Christian Flemming/Lindau Nobel Meetings

Anne Sophie Lassen fra CBS er netop vendt hjem fra en stor konference i den sydtyske by Lindau. Her fik hun mulighed for at gå op og ned ad Nobelprisvindere i en hel uge og debattere med et af hendes forbilleder.

Anne Sophie Lassen arbejder stadig på sin ph.d. i økonomi, men i sidste uge sad hun i en paneldebat med en nobelprisvinder, hvis lærebøger hendes forskning tager udgangspunkt i. 

Til daglig er 30-årige Anne Sophie Lassen ph.d.-studerende på CBS. Men hun er lige hjemvendt fra en tur til den sydtyske by Lindau, hvor hun deltog i den store økonomiske konference Lindau Nobel Laureate Meeting. 

I en hel uge har hun været til seminar med en række Nobelprisvindere i økonomi – blandt andre et af hendes helt store idoler i form af den amerikansk-israelske økonom Jousha Angrist, der fik Nobelprisen i 2021. En vild oplevelse hvis man spørger danskeren. 

”Jeg var i panel med Jousha Angrist, og det var meget surrealistisk at møde ham, da min forskning netop tager udgangspunkt i hans metoder og lærebøger. Han var en medvirkende årsag til, at jeg ville gå i denne specifikke retning (anvendt mikroøkonomi, red.), og så sad jeg lige pludselig og skulle have faglige diskussioner med ham,” forklarer Anne Sophie Lassen. 

Det var Danmarks Frie Forskningsfond, som nominerede Anne Sophie Lassen til at deltage i konferencen, hvor hun, foruden at møde Nobelprisvindere, også var i selskab med i omegnen af 430 unge, talentfulde forskere fra 69 lande. Programmet stod blandt andet på faglig sparring, paneldiskussioner, forelæsninger samt sociale aktiviteter. 

Udvidet horisont

Ikke nok med dét, fik den unge forsker også lov til at blive klogere på andre grene indenfor økonomi. Især en forelæsning af den amerikanske økonom Paul Milgrom, som vandt Nobelprisen i 2020, gjorde et stort indtryk på hende. 

Kort fortalt handlede oplægget om vigtigheden af vandmarkeder i Californien, og hvordan man kan redesigne dem, da der i fremtiden kommer til at være mangel på vand som årsag af klimaforandringerne. 

”Dét er langt fra mit forskningsområde, men det var virkelig interessant at høre om. Jeg fik en følelse af at være på rette hylde i forhold til økonomifaget, da vi netop kan være med til at finde mulige løsninger på de udfordringer, som samfundet eller individer står overfor,” lyder det fra Anne Sophie Lassen. 

Grobund for sund fremtid

Foruden et større netværk, sparring og en bredere faglig horisont, tager Anne Sophie Lassen en optimisme med videre fra opholdet. 

”Økonomi har ry for at have et yderst hårdt forsknings- og seminarmiljø, hvor mange går med spidse albuer, og kritikken ikke altid er lige konstruktiv. Dét var slet ikke tilfældet her. Folk ville gerne dele ud af deres forskning og nyttige tips,” lyder det fra hende, inden hun supplerer.

”Der var virkelig en optimistisk stemning for fagets fremtid. Fx sagde Eric Maskin, der vandt Nobelprisen i 2007: ´Når man bliver ligeså gammel som mig, kan man godt frygte, hvad der vil ske med fremtiden for økonomifaget, men efter at have mødt alle jer unge forskere og jeres idéer, er jeg mere rolig´,” udtaler Anne Sophie Lassen. 

Om en måned afleverer hun sin afhandling, der er en artikelbaseret ph.d. Hun har udarbejdet fire særskilte artikler – men med rod i samme tematik: ligestilling i familielivet samt på arbejdsmarkedet. Der er tidligere forsket i emnet, men Anne Sophie Lassen adskiller sig fra tidligere forskning ved at fokusere på, hvorvidt kønsnormerne i samfundet kan have en indflydelse. 

Hvad fremtiden derefter bringer for Anne Sophie Lassen er uvis, men hvis hun selv kan vælge, vil hun gerne blive i forskningsverden. Hun føler nemlig, at der stadig er mange uopklarede spørgsmål omkring ligestilling i familielivet, på arbejdsmarkedet eller sågar i sundhedsvæsenet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet