INFLATION

"Det er vores ansvar at forstå det her"

8.8.2022

af

Pressefoto

Pressefoto

Vicedirektør Thomas Harr forsøger at inspirere medarbejderne i Nationalbanken ved ”at fremhæve den brændende platform”, som inflationen udgør. Djøfbladet har spurgt fire økonomer, hvordan deres arbejdsliv er blevet ændret med inflationen.

Inflationen er kommet til Danmark, og prisstigningerne er de højeste siden de tidlige 80’ere. De påvirker ikke kun vores privatøkonomi, men også arbejdslivet for mange djøfere.

Prisstigninger er lynhurtigt blevet den altoverskyggende samfundsøkonomiske udfordring, som økonomer alle steder på arbejdsmarkedet skal forholde sig til.

For de fleste er det første gang, de ser inflationen andre steder end i lærebøgerne.

Vi har spurgt fire økonomer, hvordan de oplever den nye virkelighed, inflationen har medført.

Her er det vicedirektør Thomas Harr, som er er ansvarlig for flere områder i Nationalbanken, der skal sikre Danmark en sund økonomi. Hans hold af økonomer overvåger og analyserer dansk og international økonomi for at forstå udviklingen og give finanspolitiske anbefalinger.

Hvordan mærker du, at inflationen er så høj?
”Den største forskel for mig er prioriteringen af resurser. Vi har lavet et inflations-cluster på tværs af afdelingerne i Nationalbanken. Inflation er det vigtigste tema både i vores team på dansk og international økonomi. Hvis du ikke forstår det til bunds, så er det svært at forudsige udviklingen. Og det er en af vores opgaver.”

Hvad er det eksempelvis, I analyserer?
”Vi kigger meget på inflationsforventninger, hvor vi blandt andet bruger mikrodata fra husholdningerne i Danmark. Folk tror generelt, inflationen er højere, end den er. Gennemsnittet forventer også højere inflation det næste år, end vi har haft i år. Men når vi korrigerer for, hvor præcise de er til at forudsige, så forventer de ikke lige så høj inflation. Og hvor vigtigt er dét så? Hvis folk forventer høj inflation, det måske ligegyldigt, om de har været gode til at forudsige det. Og sådan kan man spekulere.”

Hvorfor er folks forventninger vigtige?
”Vi har gennem længere tid sagt, at der er plads til højere lønvækst i Danmark. Vi er meget konkurrencedygtige, og arbejdsmarkedet er meget stramt. Nu advarer vi om, at lønstigninger ikke må skyldes forventninger om højere inflation, for så risikerer vi en skrue uden ende. Derfor er det vigtigt at forstå inflationsforventningerne – og hvor meget de betyder for folks lønkrav.”

Hvad ser du som jeres vigtigste bidrag lige nu?
”Vi skal forstå inflationen. Det giver os de bedste forudsætninger for at kunne forudsige den. Og det er vigtigt for vores anbefalinger til økonomisk politik. Inflationen er vel det største makroøkonomiske emne lige nu, og vi bidrager til debatten med vores faglige input. Vi har ikke en politisk holdning, men et neutralt fagligt input, som også er en vigtig rolle.”

Vi har nu et helt andet økonomisk klima, end vi har haft de sidste 30 år. Hvordan føles det er være midt i det?
”Jeg forsøger at inspirere medarbejderne ved at fremhæve den brændende platform. Det er vores ansvar at forstå det her til bunds. Det er en udfordring for hele verden lige nu. Hvis du er makroøkonom, så er det også en spændende situation. Det er nok sådan, vi tænker. Vi prøver virkelig at gøre en forskel og bidrage til at sikre Danmark en robust økonomi.”

 

Læs også, hvordan inflationen har ændret lektor Birthe Larsens tanker om sin undervisning i økonomi på CBS: "Jeg overvejer at ændre i pensum"

Thomas Harr

Vicedirektør i Nationalbanken og chef for afdelingen Økonomi og Pengepolitik

 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet