Kontorkultur
31.8.2022
af
Mads Matzon
Pr-foto
Det er ikke alle arbejdspladser, hvor hjemmearbejde er den nye normal. Hos virksomheden JumpStory er de fleste ansatte fysisk på kontoret hver eneste dag, da cheferne mener, det er bedst for både firma og medarbejdere.
Hver torsdag er der kage i virksomheden JumpStory, som ligger syd for Aarhus. Stort set alle 20 medarbejdere er på plads på kontoret, når moren til den ene medstifter serverer den kage, som flest har stemt på i løbet af ugen. Hos JumpStory prioriterer de nemlig, at de ansatte er fysisk på kontoret så meget som muligt.
Under corona arbejdede medarbejderne hjemme i det omfang, lovgivningen krævede det, siger Jonathan Løw, som er medstifter og søn af Tove Madsen, som bager torsdagskagen.
Efter pandemien lagde sig, åbnede mange virksomheder op for større muligheder for hjemmearbejde. Sådan var det ikke hos hos JumpStory.
”Vi ville absolut ikke tage noget med videre fra Covid i forhold til hjemmearbejde. En global epidemi kan ikke ændre på, hvordan vi tror, man bedst skaber godt kollegaskab, trivsel og virksomhedskultur,” siger Jonathan Løw.
Hvis der fx opstår hasteopgaver, og nogle arbejder hjemme, så er det typisk dem på kontoret, der tager dem
Jonathan Løw, medstifter af JumpStory
Han og medstifteren Anders Thiim er ikke alene om at satse på fysisk tilstedeværelse efter corona. I en nylig undersøgelse fra Microsoft svarede 50% af de adspurgte ledere for vidensarbejdere, at deres virksomhed vil fokusere på, at de ansatte kun arbejder fysisk på kontoret det kommende år. Undersøgelsen hedder 2022 Work Trend Index og dækker over 31.000 adspurgte i 31 lande.
For Jonathan Løw bunder det i en grundlæggende tro på, hvordan mennesker spiller bedst sammen. Alt fra at have øjenkontakt til at kunne skabe fællesskaber og sidde over for sine kolleger og lære af dem.
”Det handler om at have lyst til at arbejde tæt sammen med sine kolleger og løfte i flok. Hvis der fx opstår hasteopgaver, og nogle arbejder hjemme, så er det typisk dem på kontoret, der tager dem. Allerede der begynder der at ske en skævvridning.”
I medarbejdernes ansættelseskontrakter står der, at de har ret til to hjemmearbejdsdage om måneden. Det er mest dem med børn, der bruger muligheden en gang i mellem.
Jonathan Løw ser hjemmearbejde som en udfordring af 10.000-vis af års udviklingshistorie om, hvornår mennesker trives bedst. Når vi er fysisk sammen, danner vi relationer og tillid på en måde, der ikke kan gøres digitalt.
”Uanset hvilken branche du er i, eller hvilken type du er, så har vi alle sammen et behov for at føle os hørt, set, forstået og anerkendt. Det er nu engang lettere, når du sidder over for et menneske, end hvis du sidder på en digital platform.”
Hvor meget ville det ødelægge, hvis I fx indførte en enkelt hjemmearbejdsdag om ugen?
”Jeg er ikke sikker på, at det ville ødelægge noget. Jeg forstår bare ikke argumenterne for, hvorfor vi skulle gøre det,” siger han.
Hvis der kommer noget reel forskning om hjemmearbejdets positive virkninger, er han klar at udvide mulighederne for det. Jonathan Løw skyder på, at der kan gå flere år, inden det sker.
”Vi er en virksomhed der lever af at tilpasse os, så vil lytter selvfølgelig til ny viden. Men indtil videre giver det ikke mening, når folk siger, at der er lavet forskning på området. Fænomenet har nærmest lige fundet sted. Man kan ikke bedrive forskning på det grundlag.”
Hvad så med dem, der fordyber sig bedre på hjemmekontoret?
”Hvis man er introvert eller arbejder på en måde, hvor man har brug for meget ro, og man samtidig sidder i et stort åbent lokale med højt støjniveau, så giver det god mening.”
I det tilfælde mener han, at det er mere hensigtsmæssigt at indrette kontoret bedre i stedet for at sende de ansatte på hjemmearbejde. Fx som hos JumpStory hvor de sidder flere sammen på et større kontor. Samtidig har de også nogle mindre lokaler, hvor folk kan gå ind, hvis de har brug for at fordybe sig.
”Jeg har skrevet det danske forord til bogen Deep Work af Cal Newport. Så jeg er optaget af vigtigheden af fordybelse. Men jeg er ikke sikker på, at man nødvendigvis har færre distraktioner, når man sidder derhjemme. Det er bare en anden type.”
Hvis du har to timers transport i Danmark, så har du bosat dig for langt fra dit arbejde
Jonathan Løw, medstifter af JumpStory
Heller ikke argumentet om at slippe for morgentrafikken bider han på. Jonathan Løw har selv arbejdet i Silicon Valley, hvor nogle kører to timer hver vej til jobbet. Der kan han se det fornuftige i at spare fire transporttimer om dagen ved at arbejde hjemme.
”Men hvis du har to timers transport i Danmark, så har du bosat dig for langt fra dit arbejde. Det er en pseudoforklaring, som vi har købt ind på herhjemme, at det skulle være transporttiden, der gør, at vi skal hjemmearbejde.”
Hvad vil du sige til dem der siger, at de trives bedre på hjemmekontoret?
”Jeg skal ikke gøre mig bedrevidende og sige, at jeg ved, hvordan de har det bedst. Hvis de har det på den måde, så er det bare om at finde en arbejdsplads, hvor hjemmearbejde er normen.”
Det eneste argument for hjemmearbejde, der giver mening for Jonathan Løw er, at det kan give mere tid til familien.
”Men det er kun en legitim grund, hvis man har lang pendletid, hvilket de fleste i Danmark, som sagt, ikke har.”
Hvordan tror du, jeres ansatte ser på jeres politik?
”Alle vores medarbejdere er så kvalificerede, at de kunne gå ud og få et andet job i morgen. Hvis de bliver her, gør vi et eller andet rigtigt. Vi er en startup, så er det i hvert fald ikke på lønsedlen. Så må det jo enten være arbejdsopgaver, kultur eller en blanding. Jeg tror det er en blanding.”
Virksomheden JumpStory er fire år gammel. De tilbyder et billed- og videokatalog til små og mellemstore virksomheder, som skal bruge indhold til hjemmeside, nyhedsbreve, blogs osv.
Ledige stillinger