Fleksibelt arbejdsliv

Sonya tager en måneds orlov om året

5.7.2022

af

Foto: Jonas Pryner Andersen

Foto: Jonas Pryner Andersen

Fleksibilitet er nemlig blevet et mantra for Egedal Kommune i kampen for at fastholde og tiltrække medarbejdere. Det betyder, at Sonya Pratt nu kan holde orlov hvert år.

Længslen efter at kunne gå på pension var begyndt at melde sig hyppigere hos Sonya Pratt. Også selv om hun er superglad for sit job som leder af Kultur- og Idrætsfaciliteter i Egedal Kommune, og også selvom hun først når folkepensionsalderen om mindst 15 år.

For ligesom mange andre oplevede hun, at corona-nedlukningerne fik hende til for alvor at tænke over, hvordan hun kan få en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv. Det er noget, hun længe har haft behov for. Hun har bare haft meget svært ved at se løsningen på det.

”Jeg har mit drømmejob. Og jeg har arbejdet rigtig mange år på at komme hertil. Men de seneste år har jeg tænkt meget over, hvordan jeg kan skabe rum til det, jeg har brug for i mit privatliv.”

Sonya Pratt er langtfra den eneste, der gerne vil have et mere balanceret arbejdsliv. Så et udtalt ønske fra medarbejderne om større fleksibilitet er blevet Egedals Kommunes nye mantra i forsøget på at holde på deres medarbejdere og tiltrække nye.

Kommunens medarbejdere har længe haft mulighed for at holde orlov i et vist omfang. Men nu bliver ledere også opfordret til at holde en årlig orlov – i princippet uden loft over. Det skal bare ikke gå ud over ’kernevelfærden eller omsorgen for borgerne’.

Så Sonya Pratt slog til og gik straks i gang med planlægningen. Og i august holder hun en måneds orlov ud over to ugers ferie.

Længsel efter familien

Sonya Pratt er født i Canada og har stadig det meste af sin familie i landet.

I 2019 købte hun en campingvogn, som står på en campingplads i Canada, hvor familien på tværs af generationer samles hvert år i august. Til sommer er det 77 år siden, hendes slægtninge samledes for første gang.

Indtil videre har Sonya klaret sig med sin sommerferie og indimellem juleferien, når hun har skullet være sammen med sin canadiske familie. Men nu har den ene af hendes sønner bosat sig i Canada, og hun vil også gerne kunne hjælpe sin mor, der ikke er ung længere, med at ordne haven og male huset.

Så nu ser hun frem til sin første orlov – og forhåbentlig bliver det den første af mange. Hun har planlagt det sådan, at hun er på arbejdet, mens alle hendes mellemledere holder sommerferie i juli, og hun har også planlagt sin orlov efter, hvornår der ifølge ’årshjulet’ er mindst brug for hende.

”Jeg tror, det sagtens kan lade sig gøre. Jeg har kolleger, der har været væk i rigtig lang tid, fordi de er gået ned med stress, og den udfordring har arbejdspladsen overlevet. Og mit fravær er jo planlagt.”

Foto: Jonas Pryner Andersen

Det her betyder så meget for mig, at jeg ikke engang overvejer at skifte job

En tiltrængt pause for hjernen

Sonya Pratt ser orloven som en kæmpe hjælp til at få større balance i sit liv – og til at nyde flere og længere gode stunder med familien. Men hun tror også, det gavner arbejdspladsen.

”Jeg får en periode, hvor jeg kan komme helt ned i gear og får en mental genopladning på et helt andet plan. I perioder har der været pres på i ekstrem grad i forbindelse med organisationsændringer og i corona-tiden, hvor der konstant var nyt, jeg skulle tage stilling til. Så jeg tror, det er rigtig godt, at min hjerne får en pause.”

Skulle der opstå et problem, som hun bliver nødt til at håndtere, er hun også helt okay med at blive kontaktet.

”Jeg arbejder jo i en politisk organisation, og der kan godt være situationer, hvor der pludselig er behov for mine input. Det kan også være noget akut personalemæssigt. Jeg ved godt, at orlov betyder, at man ikke får løn og derfor ikke er tilgængelig. Men jeg vil gerne bidrage til, at det fungerer. Det hele må jo komme an på en prøve.”

”Det skal jo være en win-win. Og det vil vise sig, hvad der kan opstå af udfordringer, mens jeg er væk, og hvordan vi kan tackle dem.”

Og for hendes skyld vil det også være okay at være online indimellem.

”Det er jo blevet meget tydeligt under Covid-tiden, at man godt kan være nærværende, selv om man ikke er fysisk til stede. Så jeg tænker ikke, at verden går i stå ved, at jeg er væk i en lidt længere periode hvert år.”

For Sonya Pratt er Egedal Kommunes mantra om fleksibilitet et kæmpe plus – også selv om hun selv skal betale for sin ekstra frihed. 

”Hvis en årlig orlov er fremtiden for mig i Egedal Kommune, er det absolut her, jeg bliver. For det er meget mere værd end løn. Jeg har som sagt den stilling, som jeg altid har ønsket mig, men den findes jo også i mange andre kommuner – men det her betyder så meget for mig, at jeg ikke engang overvejer at skifte job.” 

Den fleksible arbejdsplads i Egedal Kommune

Medarbejdere og ledere er blevet enige om at skabe Danmarks mest fleksible arbejdsplads.

Indtil videre har de bl.a. lavet aftaler om:

  • Kortere eller længere arbejdsuger
  • Kortere eller længere arbejdsdage
  • Årlig tilbagevendende orlov
  • Fleksible mødetider
  • Hjemmearbejde – ikke kun for administrativt ansatte
Blå Bog

Sonya Pratt er leder af Egedals Idrætsfaciliteter. Hun har personale- og økonomisk ansvar og står for ledelsen af den tekniske drift og service i blandt andet svømmerhaller, uden- og indendørs idrætsfaciliteter. 

Sonya Pratt er født i Canada men har taget sin uddannelse i Danmark. Hun er Cand.mag. fra Københavns universitet og har en Master i oplevelsesledelse fra RUC.

 

 

Foto: Jonas Pryner Andersen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet