Politik

Ved siden af studiet knokler Mathilde og Christina i byrådet

7.6.2022

af

Når de ikke læser til eksamen på statskundskab, er Mathilde Hjorth Bressum og Christina Olumeko blandt de yngste lokalpolitikere i Aarhus og København. Det kan næsten svare til et fuldtidsjob.

Christina Olumeko blev frivillig i Alternativet for tre år siden. Men det var lidt af et tilfælde, at den 25-årige statskundskabsstuderende stillede op for partiet til kommunalvalget i efteråret.

”Min oprindelige plan var at være frivillig under valget. Men så var der en i partiet, der opfordrede mig til at stille op. Efter lidt overvejelse stillede jeg op som kandidat. Jeg regnede kun med at blive suppleant, men jeg endte faktisk med at få næstflest stemmer,« siger Christina Olumeko, der fik 872 personlige stemmer.

Når hun ikke er på studiet, bruger hun det meste af sin tid på at forberede sig på møderne i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, hvor hun har siddet siden januar.
Interessen for politik startede allerede, da hun gik i folkeskole, hvor hun sad i elevrådet.

Jeg er vokset op med forældre, der gik meget op i folketingsvalgene. Jeg synes, det var spændende at følge med i, og det var noget, vi talte om over middagsbordet. Jeg begyndte for alvor at interessere mig for klimaet i gymnasiet. Alternativet var det første parti, der tog klimaet alvorligt og havde en klimadagsorden med til finanslovsforhandlingerne. Det syntes jeg var sejt,” siger Christina Olumeko.

Mangler radikale løsninger

Hun har netop klimaet blandt sine mærkesager sammen med kampen for flere billige almene boliger i København.

”Der er en selvmodsigelse i, at vi gerne vil prioritere klimaet i Københavns Kommune, men samtidig vil byggeriet af Lynetteholmen udlede 350.000 tons CO2. Det hænger ikke sammen. De fleste er enige i, at vi skal gøre mere for at klimaet, men vi mangler radikale forslag, der reelt gør en forskel, som fx at begrænse parkeringspladserne i København eller gøre det dyrere at køre i bil i byen.”

Hvordan er det at arbejde i Teknik- og Miljøforvaltningen?

”Der er kun møder hver anden uge, men rigtig meget læsestof mellem møderne. Jeg tror, der var 1.000 siders læsestof inden sidste møde. Og så er der kaffemøder indimellem. Som lokalpolitiker kan man hurtigt fortabe sig i diverse detaljer, som måske er vigtige for mange borgere – fx hvor i København, der skal være parkeringspladser, eller hvor toilettet skal være placeret på Dronning Louises Bro. Men de gode politikere er dem, der er i stand til at holde fast i visionerne og husker de mærkesager, de gik til valg på,” siger Christina Olumeko.

Efter fem måneder i borgerrepræsentationen er hun er positivt overrasket over opbakningen til en klimavenlig politik i Københavns Kommune.

”Der er generel opbakning til en grøn politik. Og det er ikke svært at få gennemført, at bygge flere vindmøller, eller at Københavns strøm skal være grøn. Når det kommer til adfærdsændringer som færre parkeringspladser og mere kollektiv transport, så er det sværere at politisk opbakning til,” siger Christina Olumeko.

Forelsket i Aarhus

Mathilde Hjort Bressum havde været medlem af Venstres Ungdom i fire år, da hun flyttede til Aarhus for at læse statskundskab. Og da det gik op for hende, at aldersgennemsnittet i byrådet i Aarhus på det tidspunkt var 59 år, besluttede hun sig for at stille op.

”Jeg blev forelsket i Aarhus, da jeg flyttede hertil. Jeg synes, det er Danmarks bedste by, som jeg gerne vil være med til at præge. Jeg vil være de unges repræsentant i byrådet. Jeg gik ind i politik, fordi jeg gerne vil hjælpe andre mennesker,” siger det 23-årige byrådsmedlem.

Hun blev valgt ind i byrådet med 2.003 stemmer og sidder i dag i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børn- og Ungeudvalget. En af hendes mærkesager er mentalt helbred og at bekæmpe ensomhed blandt unge. Derfor har hun været med til at få vedtaget en studiebypolitik i Aarhus, der sikrer en bedre overgang fra uddannelse til arbejdsmarked og har en præventiv indsats mod stress og ensomhed.

”Alt for mange af mine medstuderende mistrives eller har kæmpet med ensomhed. Under corona-pandemien kunne man virkelig mærke, hvor meget det ramte mange studerende. Derfor har jeg været med til at få gennemført, at der bl.a. skal oprettes en hotline for studerende, hvor man kan ringe, hvis man kæmper med mentalt helbred.”

Hvad har overrasket dig mest ved at sidde i byrådet?

 ”At der er et rigtig godt tværpolitisk samarbejde. Fx. samarbejder vi i Venstre meget med Enhedslisten om ældreområdet, selv om vi er politisk uenige på andre områder. Jeg har stor respekt for alle mine kolleger og er positivt overrasket over, hvor samarbejdsvillige alle i byrådet er. Vi har det til fælles, at vi vil gøre en positiv forskel for Aarhus,” siger hun.

P.t. læser Mathilde Hjort Bressum til eksamen på statskundskab, hvor hun læser på kandidaten. Men hun bruger ofte mere tid på det lokalpolitiske arbejde end på studiet. Af samme årsag tager hun på summer school i sommerferien, så hun kan tage lidt færre fag næste semester.

”Jeg har nogle travle uger og bruger ofte over 30 timer på arbejdet i byrådet. Der er meget læsestof og forberedelse. Men det er vildt spændende, og jeg føler, at jeg er med til at gøre en forskel, så det føles ikke som et arbejde.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet