Udveksling

Helga læser i Tyskland: "Det er næsten som at blive sendt tilbage til gymnasiet"

20.6.2022

af

Foto: Privat

Foto: Privat

Helga Askgaard er på udveksling i Potsdam, og det tyske studieliv er markant anderledes, end hun er vant til. Det kan være hårdt, men også ekstremt lærerigt.

Selv om Danmark og Tyskland på flere måder minder om hinanden, er der alligevel en væsentlig forskel, når det kommer til at studere på universitetet. Det mærker Helga Askgaard, som normalt læser statskundskab på Københavns Universitet (KU), men i dette semester er på udveksling på Universität Potsdam, som ligger lige uden for Berlin.  

”Der er enormt meget studieaktivitet her i Tyskland. Det er næsten som at blive sendt tilbage i gymnasiet. Jeg har præsentationer hver anden uge, og jeg skal skrive små essays og tekstanalyser hele tiden,” fortæller hun.  

Det er noget, som Helga Askgaard – ud over at skulle tiltale sine professorer med De – lige skal vænne sig til. På studiet på KU har hun nemlig primært været vant til at tage til forelæsninger og fokusere på de afsluttende eksamener. Men nu skal hun deltage aktivt, samtidig med at der særligt i ét fag også er fokus på mødepligt.

”Min ene professor har skrevet, at vi ikke må være fraværende mere end to gange, hvis vi skal bestå faget.”

I Danmark oplever jeg, at mange lige skal tage tilløb til at sige noget, fordi man er nervøs for at sige noget forkert

En del af Universität Potsdam, hvor Helga Askgaard studerer, ligger på slottet Sanssouci fra midten af 1700-tallet. Universitetet har dog kun eksisteret i lidt over 30 år.
Foto: Privat
Enorm læring

Helga Askgaard tog til Tyskland for at prøve at bo i et andet land, men også for at få et indblik i, hvordan der bliver undervist i statskundskab i en stormagt som Tyskland. Hun mærker, at hun både fagligt og personligt lærer ekstremt meget hver dag.

”Når jeg bliver tvunget til at være aktiv og deltage, lærer jeg faktisk også mere. Vi bliver tvunget til hver gang at reflektere over pensum og kunne sige noget kvalificeret. Jeg synes, det kan noget, at man skal være aktiv. Men det er også hårdt,” fortæller hun.

Helga Askgaard synes nemlig, at det til tider kan være stressende ofte at skulle aflevere opgaver og forberede sig så grundigt, at man hver gang kan deltage aktivt i timerne.

”I Danmark kan man bedre planlægge på den måde, at man sætter x antal tid af op til eksamen til at terpe. Her bliver man nødt til at terpe hele tiden, men jeg synes alligevel, jeg har fundet en god balance, og jeg kan sagtens holde weekend,” understreger hun.  

Hun oplever, at kulturen om at deltage i timerne er ekstremt god, da de studerende bare kaster sig ud i det, samtidig med det er en integreret del af undervisningen.

”I Danmark oplever jeg, at mange lige skal tage tilløb til at sige noget, fordi man er nervøs for at sige noget forkert. Men det er virkelig gået op for mig, at man får nogle vildt fede diskussioner ved at deltage, og det gør også, at folk er forberedte.”

Studie og fornøjelse

Ud over sine fire fag går Helga Askgaard til et frivilligt tyskkursus på universitetet.

”Mine kurser er på engelsk, så i det faglige bliver jeg ikke bedre til tysk, men jeg bliver bedre til hverdagssproget. Da jeg var turist for to år siden, slog tyskere over i engelsk, når jeg begyndte at tale tysk, men det gør de ikke mere. Så det er da et meget godt tegn,” fortæller Helga Askgaard.

Selv om hun har nok at se til med sine obligatoriske fag og det frivillige sprogkursus, oplever hun alligevel, at hun for første gang når at læse hele pensum undervejs i semesteret.

”Jeg har været vant til at have et studiejob sideløbende. Men da jeg kom herhen, tænkte jeg, det ville være fedt at prøve at studere uden at have et studiejob – for at have tid til at engagere sig. Og det synes jeg også, jeg har fået.”

Men der er også tid til andet end skolebøgerne, og Helga Askgaard har været så heldig at kunne leje en billig lejlighed centralt i Berlin sammen med sin kæreste.

Fra denne base har hun mulighed for at bevæge sig ud i byen og udforske det rige kulturliv, og det gør hun i den grad, hver gang hun kan komme til det.

”Jeg går en masse i operaen, og jeg skal til en festival på Tempelhofer Feld, der er en stor park i en nedlukket lufthavn. Derudover går jeg hver tirsdag morgen til yoga på stand-up-paddleboard i Potsdam. Jeg synes, det er vildt fedt at være her, og jeg får oplevet en masse – både af Potsdam og Berlin.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Sund & Bælt Holding AS
Job
Islands Brygges Sogn
Job
Procesbevillingsnævnet
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet