Mangfoldighed

"Min generation forventer, at en moderne arbejdsplads afspejler samfundet"

12.5.2022

af

PR-foto: Mino Danmark

PR-foto: Mino Danmark

Diversitet er blevet et buzzword på mange danske arbejdspladser. Men det virker utroværdigt, når ledelsen eller bestyrelsen kun består af mænd over 50, siger CBS-studerende Marek Azoulay.

I en alder af 26 har Marek Azoulay et omfattende CV. Han læser erhvervsøkonomi og projektledelse på CBS, arbejder som studentermedhjælper hos Deloitte og har arbejdet deltid for en række organisationer. Og så er han forperson for organisationen Mino Ung, der arbejder for at styrke minoritetsetniske danskeres muligheder.

Det har krævet dedikation og hårdt arbejde at komme til, hvor han er i dag.

“Jeg har kæmpet hårdt for at få erfaring og opbygge et netværk, siden jeg var teenager. Jeg har brugt lige så lang tid på at netværke og engagere mig i frivilligt arbejde, som jeg har brugt på CBS. Og let’s be honest – det er oftest via netværk, at man får et arbejde efter studietiden,” siger Marek Azoulay. 

Der er alt for meget snak og for lidt handling i erhvervslivet. Man kan ikke kommunikere noget ud, som man ikke gør indadtil

Pres oppefra og nedefra

Selv om han har fået fodfæste på arbejdsmarkedet, taler statistikken sit eget tydelige sprog: Hvis man har et mellemøstligt klingende navn, skal man søge 52% flere ansøgninger end gennemsnittet.

“Og det er endnu værre, hvis man tilhører en minoritetsetnisk grupper, som bærer tørklæde. Der er mange fordomme og biases, der skal aflæres,” siger Marek Azoulay.

I Mino Danmark er han med til at afholde workshops om diversitet hos danske virksomheder og organisationer, ligesom han deltager i paneler og debatter om emnet. Desuden har Mino Danmark et karrierenetværk med mere end 800 minoritetsetniske danskere, der udveksler erfaringer og mødes til netværksmøder et par gange årligt.

“De sidste par år er der kommet mere fokus på, at strukturel diskrimination er et samfundsproblem. Jeg tror, at diskrimination skal bekæmpes på strukturelt plan. Så den bedste måde at løse ulighed og diskrimination er at organisere sig. Men også at gøre det på en inkluderende måde. Hvis vi ikke presser på både oppefra og nedefra, så sker der aldrig noget,” siger Marek Azoulay. 

Ikke bare et buzzword

Flere arbejdspladser har efterhånden fået øjnene op for, at diversitet og mangfoldighed kan bidrage til en positiv udvikling. Selv om Azoulay hilser større mangfoldighed på danske arbejdspladser velkommen, advarer han mod, at diversitet blot bliver et nyt buzzword i en HR-strategi.

“Der er alt for meget snak og for lidt handling i erhvervslivet. Man kan ikke kommunikere noget ud, som man ikke gør indadtil. Hvis en virksomhed taler om diversitet, og ledelsen eller bestyrelsen udelukkende består af mænd over 50 år, klinger det lidt hult. Så er diversitet nok ikke blandt de vigtigste værdier,” siger han.

Men der er ellers god grund til at satse på større mangfoldighed blandt medarbejderne: 

“Al forskning viser, at et team med større diversitet i forhold til køn og etnicitet skaber bedre idéer og overskud på bundlinjen. Så der er ikke nogen undskyldning for ikke at investere i at rekruttere en divers medarbejdergruppe og skabe en inkluderende kultur på arbejdspladsen,” siger Marek Azoulay.

Et andet argument er, at det kan blive en udfordring at rekruttere hans generation, hvis danske arbejdspladser ikke udvikler sig i takt med tiden.

“Mange fra min generation har andre krav og forventninger til deres arbejdsplads end deres forældre. De forventer, at en moderne arbejdsplads selvfølgelig afspejler samfundet,” siger han og tilføjer:

“Kulturen ændrer sig. For 40 år siden stillede man ikke spørgsmål til sammensætningen af bestyrelsen, ledelsen og hvordan virksomheder tog samfundsansvar. Sådan er det ikke mere. I dag vil mange unge gerne arbejde et sted, der matcher deres egne værdier.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
HK Danmark
Frist 18. jun. 2023
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet