Brevkasse

Kan jeg slippe for, at min arbejdsplads bruger fotos af mig?

23.5.2022

af

Illustration: Djøf

Illustration: Djøf

"Jeg har sagt ja at få taget nogle billeder, som min arbejdsgiver vil bruge, men jeg er virkelig ikke tilfreds med dem. Kan jeg sige til min arbejdsgiver, at de ikke må bruge billederne, når jeg nu allerede har sagt ja?"

Jeg har sagt ja at få taget nogle billeder, som min arbejdsgiver vil bruge på virksomhedens hjemmeside og i noget markedsføringsmateriale, vi sender til kunder og samarbejdspartnere. Jeg er virkelig ikke tilfreds med de billeder, der er blevet taget, og efter at have tænkt mig lidt mere om har jeg egentlig heller ikke lyst til at være med i noget materiale, der bliver sendt ud til så mange mennesker. Kan jeg sige til min arbejdsgiver, at de ikke må bruge billederne, når jeg nu allerede har sagt ja?

 

Kære medlem

Din arbejdsgiver må gerne offentliggøre arbejdsrelaterede oplysninger om dig som ansat på sin hjemmeside. Det gælder fx navn, arbejdsområde og kontaktoplysninger, og i tilknytning til den slags oplysninger må de faktisk også gerne offentliggøre et portrætfoto af dig.

Vil firmaet derimod bruge portrætbilleder af dig på en anden måde, kræver det, at du giver samtykke. Som jeg forstår din henvendelse, så har du gjort dette.

Du kan imidlertid altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Tilbagekaldelsen kan kun vedrøre den fremtidige brug af billederne. Hvis du trækker samtykket tilbage, indebærer det altså, at de portrætfotos af dig, som er på hjemmesiden, og som ikke står i forbindelse med arbejdsrelaterede oplysninger om dig som ansat, skal fjernes af din arbejdsgiver. Det samme gælder portrætbilleder i fx pjecer, som ligger som en pdf på hjemmesiden.

Er salgsmaterialet, du nævner, trykt materiale, kan du dog ikke forlange, at det, der allerede er distribueret, tilbagekaldes. Det er endnu uvist, hvad der skal ske med trykt materiale, der ikke er blevet distribueret. Det har Datatilsynet ikke truffet en beslutning om endnu.

Hvis din bekymring primært går på, at du ikke kan lide portrætbillederne, kan du forsøge at spørge din arbejdsgiver, om der kan blive taget nogle nye. Ønsker du slet ikke, at arbejdsgiver benytter portrætbillederne af dig, skal du tilbagekalde dit samtykke.

At du trækker dit samtykke tilbage, må ikke have negative konsekvenser for dig. Arbejdsgiver må fx ikke afskedige dig, på baggrund af at du tilbagekalder brugen af dit portrætbillede.

Hvis din arbejdsgiver ikke stopper med at bruge dit portrætbillede, efter at du har tilbagekaldt samtykket, skal du kontakte Datatilsynet. Du er også meget velkommen til at kontakte Djøf for hjælp i den anledning. 

Med venlig hilsen
Julie Christiansen, chefkonsulent i Djøf 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet