Gråzonejura

Hvem dækker skaden, hvis du falder, mens du arbejder hjemme?

18.5.2022

af

Foto: Andrey Popov/Shutterstock

Foto: Andrey Popov/Shutterstock

Snubler du ned ad trappen, eller spænder en ledning ben for dig, er det arbejdsgivers forsikring, der betaler – hvis det altså sker på din arbejdsplads. Men kommer du til skade, når du arbejder hjemme, er det langt mere tåget, hvem der egentlig har ansvaret.

En kvinde skulle op ad to trappetrin for at komme fra sin hjemmearbejdsplads til toilettet. Hun fik ikke ordentligt fat i gelænderet og faldt derfor bagover. Det fik hun anerkendt som en arbejdsskade.

En mand, der også arbejdede hjemme, gik ud i sin gård efter at have diskuteret et komplekst problem med en kollega på et virtuelt møde. Han havde brug for lige at tænke det igennem. Da han var på vej ind igen for at ringe tilbage til sin kollega, faldt han og kom til skade. Det blev ikke anerkendt som en arbejdsskade.

De to sager har Ankestyrelsen for nylig behandlet

Arbejdsskader skal i første omgang anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der tager stilling til, om det er en arbejdsskade eller ej. Hvis man er uenig i afgørelsen, kan sagen ankes, og så træffer Ankestyrelsen en afgørelse. Hvis den er principiel, bliver den offentliggjort på styrelsens hjemmeside.

En juridisk gråzone

Fordi hjemmearbejde er blevet langt mere udbredt, vil der fremover komme flere anmeldelser om arbejdsskader i hjemmet, forventer Flemming Orth, der er senioradvokat i Djøf.

Men det er ikke til at sige, hvordan sagerne vil falde ud. Definitionen af, hvad der egentlig er en arbejdsskade, er nemlig ikke nær så sort-hvid, når uheldet sker derhjemme.

Når man arbejder hjemmefra, bevæger man sig mere i en gråzone, fordi private og arbejdsmæssige gøremål ofte er knyttet tættere sammen. Derfor er det lidt fra sag til sag, om det bliver betragtet som en arbejdsskade eller ej. Derfor kan flere sager i den kommende tid ende hos Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen skitserer fire episoder, der vil blive vurderet som en arbejdsskade, når de er åbenlyst forbundet med arbejdet:

  • Hvis du kommer til skade, når du er i færd med at hente arbejdsredskaber, fx pc, papir eller kuglepenne.
  • Hvis du falder over ledningerne til arbejdscomputeren.
  • Hvis du kommer til skade i forbindelse med toiletbesøg.
  • Hvis du kommer til skade, når du henter mad og drikke i dit eget hjem.

Til gengæld kan skaden også blive afvist, selv om den tilskadekomnes færden har en naturlig forbindelse til arbejdet, skriver Ankestyrelsen:

  • En skade, der efter konkret vurdering skyldes forhold eller omstændigheder, som tilskadekomne selv har ansvaret for eller har haft indflydelse på eller tilvejebragt, vil ikke være en følge af arbejdet eller de forhold, hvorunder arbejdet foregår. Det kan fx være en situation, hvor tilskadekomne falder over egne genstande i hjemmet.
Begrænset præcedens

Men er det sværere at få anerkendt en arbejdsskade, hvis den sker, mens du arbejder hjemme, end når du er på arbejdspladsen?

Det kan i hvert fald være vanskeligere at løfte bevisbyrden, når uheldet sker i hjemmet, og det er den tilskadekomne, der skal løfte bevisbyrden, siger Flemming Orth.

Men der skal flere afgørelser til, før han tør komme med et bud på, om det betyder, at flere skader bliver afvist som arbejdsskader, når de er sket derhjemme.

Han forventer dog, at der vil komme nogle retssager, hvor enten faglige organisationer eller enkeltpersoner vil udfordre Ankestyrelsens vurdering af, hvor grænsen går. Det vil give noget mere præcedens på området. Men indtil videre er det altså fra sag til sag.

Arbejdsgivers ansvar

Flemming Orth understreger, at arbejdsgiveren i princippet er ansvarlig for, at hjemmearbejdspladsen er forsvarligt indrettet, hvis man arbejder hjemme mere end to dage om ugen. 

”Så hvis arbejdspladsen er direkte uforsvarligt indrettet, taler det jo stærkere for, at der kan være tale om en arbejdsskade. Derfor er det her måske en anledning til at flage for, at man altså skal være opmærksom på, hvordan hjemmearbejdspladsen er indrettet.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet