Brevkasse

Behandling for barnløshed presser mig

6.4.2022

af

Illustration:  Vectorium/Shutterstock

Illustration: Vectorium/Shutterstock

"Min kæreste og jeg er ved at blive undersøgt for ufrivillig barnløshed. Det indebærer en del fravær, som jeg dækker over med fiktive møder i min kalender. Jeg føler, at jeg er illoyal over for min arbejdsgiver og er bange for at blive opdaget."

Min kæreste og jeg er ved at blive undersøgt for ufrivillig barnløshed. Det indebærer en del undersøgelser, der formentlig resulterer i fertilitetsbehandling. Indtil nu har jeg forsøgt at dække over mit fravær ved at placere fiktive møder i min kalender de dage, hvor jeg ikke har kunnet få en tid uden for normal arbejdstid. Jeg føler, at jeg er illoyal over for min arbejdsgiver og er bange for at blive opdaget.

Jeg mener at have hørt, at man har ret til at få fri til undersøgelserne, men jeg er i tvivl om, hvad der skal til? Vores situation og evt. kommende behandling er for mig en meget privat sag, og jeg vil gerne undgå at sige det til min arbejdsgiver.

 

 

Kære medlem

Reglerne om fertilitetsbehandling er komplekse, og det hjælper ikke i en i forvejen svær situation.

Det er rigtigt, at du har ret til fravær med løn, når du undersøges for ufrivillig barnløshed, og det samme har din partner, hvis han skal undersøges. Ender undersøgelserne i en fertilitetsbehandling, har du fortsat ret til fravær under behandlingen. Det gælder, uanset om det er dig, der er årsag til den ufrivillige barnløshed eller din partner. En undersøgelse eller behandling er derfor en forudsætning for retten til fravær – så med andre ord er det den ansatte, der har ret til fravær, når han/hun undersøges.

Selvom du har ret til fravær, skal du forsøge at placere læge-/klinikbesøg uden for arbejdstiden, men det kan i praksis være svært. Jeg vil derfor råde dig til at orientere din chef, hvis du påbegynder fertilitetsbehandling. Jeg forstår til fulde, at det er en privat sag, og at den dialog kræver mod, hvis du beslutter dig for at tage den. Omvendt tror jeg, at du vil opleve, at du slipper den dårlige samvittighed og følelsen af at være ”illoyal”, som du beskriver det. Den energi og de kræfter, du bruger på de tanker, er bedre givet ud et andet sted.

En anden fordel ved at orientere din chef om dit forløb er, at du opnår beskyttelse mod eventuel afskedigelse. Den særlige beskyttelse, der er i ligebehandlingsloven mod afsked på grund af graviditet, gælder også ved fertilitetsbehandling. Beskyttelsen træder dog først i kraft, når selve udredningsfasen er afsluttet, og behandlingen er påbegyndt. Vent derfor med at tale med din chef, indtil en evt. behandling er gået i gang.

Beskyttelsen i ligebehandlingsloven gælder i givet fald også din partner, så han kan med fordel orientere sin arbejdsgiver om jeres fertilitetsbehandling.

Selvom du har ret til frihed, mens du behandles, gælder det ikke for din partner. Hvis han gerne vil deltage i dine undersøgelser mv., må han aftale sig til frihed med hans chef, alternativt bruge afspadsering eller holde ferie. De fleste arbejdspladser tilbyder dog fleksible arbejdstider, og forhåbentlig kan din partner blot arbejde på et andet tidspunkt.

Jeg ønsker jer held og lykke med det videre forløb.

Med venlig hilsen
Christine Stemann Johansen, chefkonsulent, Djøf 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet