Trives du?

Test din trivsel – og få svaret med det samme

2.3.2022

af

Illustration: VectorMine/Shutterstock

Illustration: VectorMine/Shutterstock

5.000 har gennemført en digital trivselstest lanceret af Djøf. Svarene fortæller om stress, arbejdspres og udfordringerne ved det nye hybride og fleksible arbejdsliv.

Svar på 12 spørgsmål om arbejdsvaner, stressniveau, work-life balance og forholdet til chefen – og find straks ud af, hvordan det går med din trivsel på jobbet.

Det er konceptet bag en såkaldt trivselstest fra Djøf. Den er tilgængelig for både medlemmer og andre interesserede, og indtil nu har knap 5.000 personer taget testen.

Når du har gennemført testen, beregner den din balance og viser, hvor du har lavest balance. Da undertegnede gennemførte testen, viste den fx, at der var plads til forbedring af egne arbejdsvaner, og derfor poppede der en håndfuld trivselsguides op om bl.a. at sætte struktur på arbejdsdagen og med tips til bedre selvledelse.

Grænseløst arbejde

Dykker man ned i de 5.000 besvarelser, er billedet klart: Den største kilde til dårlig trivsel er stress. 'Jeg føler mig stresset i hverdagen' er det parameter, som slår mest ud i testen, forklarer Jakob Sloth Petersen og Pia Ravn, som er chefkonsulenter i Djøfs Karriere og Erhverv.

At det er sådan, flugter fuldstændig med Djøfs undersøgelser blandt medlemmerne, der bekræfter, at de helt generelt oplever et stort arbejdspres.

De, der i testen føler sig stressede i hverdagen, sætter typisk flueben ved udsagnet 'det kan være vanskeligt at nå de planlagte opgaver'. Men næsten lige så mange sætter også hak ved, at 'det kan være svært at afgrænse, hvilke opgaver der ligger inden for mit arbejdsområde'.

Det tyder på, at stressen også kan hænge sammen med et stadig mere grænseløst og hybridt arbejdsliv, pointerer de to chefkonsulenter.

"Vi møder ofte medlemmer, som på den ene side begejstres over den fleksibilitet og indflydelse, der følger med et grænseløst arbejde, hvor man i princippet kan arbejde hvor som helst og når som helst. Men på den anden side har de morderligt svært ved at afgrænse, hvad der er mit ansvar, og hvad der må være andres," forklarer Jakob Sloth Petersen.

Også for chefer

'Få en god relation til chefen' er dét hjælpeværktøj til handling, som flest klikker på, når de har gennemført testen og fået deres balancestatus. Men testen er også relevant for ledere, understreger Pia Ravn og Jakob Sloth Petersen.

Dels fordi ledere også er plaget af for højt arbejdspres og dermed udfordret på deres trivsel. Dels fordi testen udpeger de udfordringer, som ledere er nødt til at sætte ind på i det hybride og fleksible arbejdsliv, hvor man arbejder fra forskellige steder og asynkront.

Her er det vigtigt, at lederne giver medarbejderne et stort handlerum til at løse opgaverne, men samtidig er nærværende og nok også mere opsøgende end før, så medarbejderne får den nødvendige forventningsafstemning og dialog.

Det hybride arbejdsliv går ikke væk, fordi vi nu er på vej tilbage til normalen efter coronaen, påpeger Pia Ravn.

"Tværtimod befinder vi os i en omfattende omstilling af de vante arbejdsformer. Både chefer og medarbejdere har lige nu en enestående mulighed for at finde nogle nye, spændende modeller for, hvordan vi håndterer det hybride og fleksible arbejdsliv. Det må ikke reduceres til kun at være et spørgsmål om, hvorvidt den enkelte må arbejde hjemme tirsdag og torsdag. Der står meget mere på spil. Hvordan ønsker vi at indrette arbejdspladsen og arbejdslivet?" siger hun.

Under alle omstændigheder opfordrer Djøf til, at du tager testen, hvis du har udfordringer med din chef, er træt af corona, ikke rigtig er tilfreds, ikke føler dig udfordret – eller oplever en eller anden form for mistrivsel. Også hvis du er chef. 

Her kan du få mere info om trivsel
  • Du kan finde videoer og guides på djoef.dk
  • Du kan lytte til Djøf-podcasten 'Når stressen rammer' her
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet