Arbejdsmiljø

Tillidsmand: "Det er lidt uvirkeligt for os medarbejdere"

02-03-2022
7 min.
Den københavnske beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), har flere gange givet udtryk for, at hun føler sig udsat for "et karaktermord" efter de anonyme whistleblower-klager over hendes adfærd og ledelsesstil. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i København har været igennem en turbulent periode. Whistleblowere har fortalt om dårligt arbejdsmiljø, og borgmesteren får professionel hjælp til at tøjle sin lederstil. Djøfbladet har spurgt en tillidsrepræsentant, hvordan medarbejderne oplever forløbet.

De seneste måneder har været tumultariske for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune. Både forvaltningen og dens borgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), har jævnligt været forsidestof.

I februar kom det bl.a. frem, at Københavns Kommunes borgerrådgiver, Johan Busse, havde fået en whistleblowerindberetning om borgmesteren. Den var på syv sider og indleveret af en anonym gruppe, som over længere tid havde samlet vidnesbyrd ind fra både medarbejdere og chefer i forvaltningen om borgmesterens adfærd.

Men nu har det vist sig, at Johan Busse, som administrerer Københavns Kommunes whistleblowerordning, har fået seks indberetninger mere om borgmesteren. Altså i alt syv, hvoraf tre er anonyme, og fire er navngivne.

Det fremgår af et notat om sagen, som Johan Busse i slutningen af februar sendte til de fem politikere i kommunens Borgerrådgiverudvalg.

Her skriver Johan Busse, at "indberetningerne indikerer potentielt alvorlige lovovertrædelser og øvrige alvorlige forhold", og at han på denne baggrund er forpligtet til at iværksætte en undersøgelse af de syv indberetninger.

Aksel Nielsen er Djøf- og AC-tillidsrepræsentant i forvaltningen. Over for Djøfbladet understreger han, at det fortsat er usikkert, hvad der er op og ned, idet borgerrådgiver Johan Busse endnu ikke har taget stilling til noget.

"Men når Johan Busse bruger det ordvalg, han gør i en status til politikerne, så tænker jeg, at der i de henvendelser, han har fået, er beskrevet alvorlige forhold. Det er lidt uvirkeligt at være i for os medarbejdere. Vi er faktisk målløse. Alt, hvad vi gør i vores arbejde i dagligdagen, gør vi jo ud fra lovgivningen."

Lonning-Skovgaard: "Karaktermord"

Men hvordan er det kommet så vidt, at embedsmænd har whistleblowet om deres politiske ledelse?

Historien er lang, og du kan læse mere om den i boksen under artiklen.

Men startskuddet gik – i hvert fald i det offentlige rum – da Cecilia Lonning-Skovgaard i oktober reagerede på en kritisk artikel i Berlingske i oktober om, at kommunens jobcentre var for flinke mod de ledige. Hun gik straks ud og de facto fyrede fagdirektøren for jobcentrene, Marianne Sørensen, for 'rullende kameraer'. Medarbejderne protestererede, for det var forkerte oplysninger i medierne og samtidig en meget vellidt direktør, og Djøf og HK kaldte det i strid med alle forvaltnings- og ansættelsesmæssige regler.

Senere kom der anonyme kilder på banen i medierne, som fortalte om dårligt psykisk arbejdsmiljø i forvaltningen på grund af borgmesteren og meget mere.

I januar kulminerede det så med endnu en direktørfyring, nu af forvaltningens adm. direktør, Line Nørbæk - igen protesterede Djøf og HK og kaldte det en 'dybt problematisk ledelsesstil'. Og med den syv sider lange whistleblower-indberetning, som beskrev borgmesterens 'management by fear', krænkende adfærd og mobning – og mulige ulovligheder fra borgmesterens side. Indberetningen blev også sendt til de 12 politikere i kommunens Beskæftigelses- og Integrationsudvalg, herunder Lonning-Skovgaard.

Cecilia Lonning-Skovgaard kaldte indberetningen for "et karaktermord", som indeholdt en række forhold, hun ikke kunne genkende. Hun fortalte samtidig medierne, at hun nu havde søgt professionel hjælp til at håndtere sit stressniveau og sit temperament.

"Uvirkeligt for os medarbejdere"

Det er omkring 200 embedsmænd i centralforvaltningen, som kan have været direkte berørt af borgmesterens angivelige krænkende og mobbende adfærd og mulige ulovlige handlinger.

Men alle 2.200 medarbejdere i BIF er stærkt berørte af sagen, understreger Djøf- og AC-tillidsrepræsentant Aksel Nielsen.

"Vi skal helt tilbage til sommeren 2021, hvor den første negative historie om vores jobcentre bliver bragt i Berlingske, og hvor vores borgmester første gang gik ud og kritiserede medarbejderne i jobcentrene. Vi gør et godt og korrekt stykke arbejde i jobcentrene, så vi forstod ikke, hvorfor vores politiske ledelse havde brug for at undsige os. Det satte dybe spor hos alle, og det fortalte vi borgmesteren dengang i håb om bedring."

Men her otte måneder senere står man så med syv whistleblower-indberetninger om borgmesteren.

Nu har forvaltningen iværksat en undersøgelse af arbejdsmiljøet, som gennemføres af Arbejdsmiljø København. Her er man helt usædvanligt blevet enige om, at alle inde i centralforvaltningen skal spørges specifikt ind til samarbejdet med borgmesteren personligt, og om de har oplevet krænkende adfærd i den forbindelse.

Hele forløbet har tæret så meget på medarbejderne, at forvaltningen har oprettet en hotline til Arbejdsmiljø København om psykologbistand – og forvaltningen spæder til med ekstra penge, hvis det bliver nødvendigt.

"Ja, jeg tror på dialog"

Men nogle vil måske mistænke jer for at være ude i et politisk ærinde for at komme af med en Venstre-borgmester?

"Vi har aldrig sagt eller ment, at det her var et Venstre-problem. Vi har hele tiden gået efter bolden, og bolden er borgmesterens adfærd i medierne, over for medarbejderne og de mulige ulovligheder, som er indberettet af whistleblowerne," siger Aksel Nielsen.

"Vi har også svært ved at se, at en krænkende ledelsesstil skulle være Venstre-politik, og det er heller ikke Venstre-politik, hvis det er rigtigt, som det påstås, at borgmesteren mod bedre vidende har løjet over for medierne om sin egen forvaltning."

Cecilia Lonning-Skovgaard tog 1. januar hul på sin anden borgmesterperiode.

Det er meget svært at komme af med borgmestre, for de kan ikke ligesom ministre væltes ved et almindeligt flertal. De skal enten have begået en dokumenteret ulovlighed, ikke have passet deres embede eller have 90% af byrådet mod sig.

Hvordan kan I få samarbejdet med borgmesteren til at køre igen efter alt det her de næste fire år?

"Problemer kan kun løses ved, at man taler sammen. Så dialog er svaret," siger Aksel Nielsen.

Du tror på, at det kan lade sig gøre?

"Ja, det gør jeg. Det skal jeg tro på som tillidsrepræsentant. Og når man kunne komme videre i Sydafrika efter apartheid med en sandhedskommission, så kan vi også komme videre med en borgmester. Nu er der påbegyndt dialogmøder med vores fællestillidsrepræsentant – Kim Sørensen fra HK – og vi venter på, hvad borgmesteren vil byde ind med her."

Helt ærligt, ville det ikke hjælpe på det hele, hvis der kom en ny borgmester?

"Som kommunalt ansat embedsværk er den til enhver siddende borgmester et vilkår. Vores højeste prioritet som tillidsrepræsentanter lige nu er, at vi skal have et godt samarbejde med vores politiske ledelse."

Endnu en direktør er ude

Der er blevet ansat en ny fagdirektør for jobcentrene, som er rekrutteret internt, og som medarbejderne har tillid til.



Men stolen som adm. direktør står tom, og i medierne har nogle talt om, at en stor skadevirkning ved hele dette forløb er, at det bliver svært at få ansat en topkvalificeret person på posten, som kan hjælpe Cecilia Lonning-Skovgaard ud af krisen.

Deler I den bekymring på medarbejderside?

"Ja, det gør vi. I høj grad endda," siger Aksel Nielsen.

Kort efter vender han tilbage på telefonen for at fortælle, at nu har den konstituerede adm. direktør, Jeppe Bøgh Andersen, netop sagt op for at tiltræde en stilling i Frederiksberg Kommune.

"Det gør ikke situationen lettere," konstaterer Aksel Nielsen.

Resultatet af arbejdsmiljøundersøgelsen offentliggøres 14. marts.

Borgerrådgiver Johan Busse ved ikke, hvornår han bliver færdig med sin undersøgelse af de syv whistleblower indberetninger, men han skriver til politikerne, at sagens behandling vil trække ud.

Djøfbladet har spurgt Cecilia Lonning-Skovgaard, hvad hun vil byde ind med i de dialogmøder, der nu skal køre med tillidsrepræsentanterne.

Cecilia Lonning-Skovgaard svarer i en mail:

"Jeg har været glad for det første møde, vi har afholdt, og jeg vil være åben, lyttende og gøre mit for, at vi kommer videre og ser fremad oven på et hårdt forløb for forvaltningen og sådan set også for mig. Jeg ser frem til møderne, og jeg tror, det er vigtigt, at vi har et fortroligt rum, hvor vi i fællesskab kan skabe fundamentet for et godt og trygt arbejdsmiljø for alle i og omkring forvaltningen." 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.