Gode råd

Sådan forbereder du dig bedst til at lande et job

1.3.2022

af

Nicolai Foldgast

Foto: Wayhome/Shutterstock

Foto: Wayhome/Shutterstock

Forberedelse er nøglen til succes, når du er på jobjagt. Du skal både researche på arbejdsgiveren og undersøge dig selv. Vi har spurgt en arbejdsgiver og en ekspert, hvordan du gør.

Uanset om du vil lande det perfekte studiejob, eller du som nyuddannet er på jagt efter første job efter studiet, er der især én ting, du kan gøre for at lykkes: Forberedelse, forberedelse og forberedelse.

Det er sådan, du kommer igennem arbejdsmarkedets nåleøje. Dét kan Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøf Karriere og Erhverv, ikke understrege nok.

”Succesraten for at lande drømmejobbet øges betragteligt ved at lave dit forarbejde i form af afgrænsning af dine prioriteter i livet og foretage grundig research på arbejdsgiveren. Det er nemlig i ansøgningen og til jobsamtalen, at det skal skinne igennem, hvorfor du lige præcis vil have jobbet, og hvad du kan bidrage med i forhold til arbejdsopgaverne,” siger han.

Vær bevidst om dine egne behov

Det handler altså først og fremmest om at kende dine prioriteter i livet. Det kan du komme til ved fx at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad er dine karrieremæssige ambitioner?
  • Er det vigtigt med en god løn?
  • Hvilken branche vil du gerne arbejde i?
  • Skal det være i den offentlige eller private sektor?
  • Hvilke værdier er vigtige for dig som person?
  • Hvilke arbejdsopgaver finder du spændende?
  • Hvor vigtigt er det, at du kan have et privat- og familieliv ved siden af?

Har du de overvejelser på plads, er det nemlig langt nemmere at indsnævre din jobsøgning til dét, du gerne vil lave, og være sikker på, at du er godt match med arbejdsgiveren.

Frederik Iuel giver et eksempel ved at pege på to arbejdspladser, der ved første øjekast kan virke ens, men ikke er det.

”Der er stor forskel på at arbejde i Nordea eller Danske Bank, selvom de egentlig befinder sig i samme branche og marked. De to selskaber har forskellige kulturer, historier og tilgange, og dét afspejler sig naturligvis i de to bankers kunder, udfordringer og arbejdsopgaver. Man skal gøre sig klart, hvor man helst vil være og hvorfor. En bank er ikke bare bank,” siger Frederik Iuel.

Den gode ansøgning

Med sådanne overvejelser på plads kan man begynde at udforme den konkrete jobansøgning. Her har Birgitte Brix Bendtsen, HR-chef hos Better Energy, en række fif. Hun har set mange ansøgninger gennem tiden, og hun ved, hvad arbejdsgiverne generelt set kigger efter.

”Det skal brænde igennem, hvorfor man søger jobbet. Grundig research på virksomheden er alfa og omega for at skrive en god ansøgning. Man kan som modtager tydeligt mærke, om personen har sat sig ind i virksomhedens historie, seneste projekter, overordnede værdier samt visioner for fremtiden. Man er slet ikke i tvivl, når man læser en ansøgning fra én, som virkelig brænder for at blive en del af holdet,” siger HR-chefen.

Eksempler på research kan være at dykke ned i virksomhedens Instagram-profil, undersøge placeringen på aktiemarkedet, kigge på øvrige medarbejderes uddannelser eller læse tre-fire af de seneste artikler om virksomheden.

Samtidig er det vigtigt at lægge kræfter i dit cv.

”Det skal være et overskueligt, samlet indtryk af ansøgeren. Relevant studiearbejde, diverse valgfag, studieaktivitet i foreninger, frivilligt arbejde, dyrkelse af elitesport, sprogkompetencer, it-færdigheder og lignende skal være med, da det giver et hurtigt billede af ansøgerens profil,” siger Birgitte Brix Bendtsen.

Forstå opgaverne

Frederik Iuel er helt enig i, at det er centralt at sætte sig ind i virksomheden. Det allervigtigste er dog at være bevidst om, hvilke arbejdsopgaver man kan forvente.

”I et jobopslag skal man som ansøger fokusere på de fem-syv specifikke arbejdsopgaver, der bliver oplistet – ofte er de placeret i midten af opslaget. Man skal virkelig have gjort sig overvejelser om, hvordan man kan løse dem, og om man finder dem interessante,” forklarer han.

Denne afklaring er igen med til at optimere chancerne for at ramme plet – til gavn for ansøger og arbejdsgiver.

Når du frem til en jobsamtale, kan dine forberedelser også gøre en forskel, påpeger Birgitte Brix Bendtsen.

”Det er godt at have tænkt over tre-fire spørgsmål omkring virksomheden, man gerne vil have svar på. Det viser, at man har gjort sit hjemmearbejde, men også at man har en oprigtig interesse for at arbejde dér.” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Vento Energy Support
ANNONCE