Første job

Sådan begynder du din karriere i udlandet

23.3.2022

af

Illustration: MarcoVector/Shutterstock

Illustration: MarcoVector/Shutterstock

Flere nyuddannede drømmer om at få et job i udlandet. Men hvordan gør du? Vi har samlet nogle gode råd fra Djøf – og fra Camilla, der lige har begyndt sin karriere i Australien.

For mange studerende er det en drøm at bo og arbejde i udlandet. Det kan nemlig være en måde at kombinere et udlandseventyr med en reel karriere. Men når man lige er blevet færdig på studiet, kan det godt virke uoverskueligt at få hul på en international karriere, for hvor og hvordan starter man egentlig?

Det ved chefkonsulent i Djøf Lone Rank noget om. Hun rådgiver medlemmer, der søger en udlandskarriere eller er på vej hjem fra én. Hun oplever, at også nyuddannede i høj grad henvender sig for at få sparring om, hvordan de begynder deres karriere i udlandet.

”Jeg spørger altid, hvad de egentlig vil med det. Vi skal nemlig være sikre på, at det er kalorierne givet ud på det rigtige. Man skal finde ud af, om græsplænen egentlig er grønnere på den anden side – både på kort og lang sigt – så jeg beder dem også om at tænke lidt fremad,” fortæller Lone Rank.

Begynd herhjemme

Og overraskende nok understreger Lone Rank, at det særligt for nyuddannede kan være en idé at starte den internationale karriere i Danmark.

”Særligt når man søger et job i et andet land, skal man huske, at man også er i konkurrence med mange andre, som måske er mindst lige så gode til det pågældende sprog eller bedre. Derfor kan det være en idé at starte et sted, hvor det danske spiller en væsentlig rolle,” siger hun. 

”En god idé er at kigge efter danske virksomheder, der har kontorer i udlandet. Hvis man gerne vil til et bestemt sted, kan man finde ud af, hvilke virksomheder der har kontorer i de lande. Det kan selvfølgelig tage længere tid, før man reelt kommer til udlandet, men det kan altså være en god måde at starte på.”

Gode råd

Men hvis man nu ikke kan vente med at komme ud over Danmarks grænser, er det ifølge Lone Rank vigtigt at indsnævre, hvor man gerne vil hen. 

”Verden er stor, så man skal skære fra. Jeg vil starte med at tænke i geografi, sprog og kultur. Derefter kan man finde ud af, hvad éns interesseområde egentlig er, og hvilken faglig profil man gerne vil udvikle. På den måde kan man afgrænse det lidt,” fortæller hun.

Særligt kulturen er vigtig, påpeger Lone Rank. De forskellige lande har nemlig hver sin kultur – og det gælder også på arbejdspladserne. Derfor er det vigtigt at overveje, hvor man kan passe ind.

”Man skal lave noget forarbejde for at finde ud af, hvordan kulturen i det pågældende land egentlig er,” siger Lone Rank, der bl.a. anbefaler en undersøgelse fra kulturanalytikeren Geert Hofstede, der har beskrevet en række kendetegn i de forskellige kulturer.

Når det er på plads, er det ifølge Lone Rank vigtigt at bruge sit netværk og forsøge at finde en form for rollemodel. Det kan man bl.a. gøre ved at melde sig som mentee i Djøfs mentorordning, hvor man kan få sparring fra én, der netop har erfaring med en international karriere og det at bo i udlandet.

”Find én, der er lidt længere henne i karrieren, og som har taget den vej, du overvejer. På den måde kan du blive klogere på, om det er det, du vil. På LinkedIn er det meget let at se folks karrierevej, så det er også et godt sted at starte,” fortæller Lone Rank. 

Karrierestart i Australien

Én af dem, der netop har kastet sig ud i en karriere i udlandet, er Camilla Toft. Hun er for nylig fløjet flere timer væk fra Danmark, da hun har valgt at flytte ned til sin australske kæreste i Sydney. Her skal hun begynde sin karriere hos et lille konsulenthus ved navn VIVA! Communications, der laver sundhedskommunikation. Hendes vigtigste råd til andre, der gerne vil starte en karriere i udlandet er: Vær tålmodig!

”Herhjemme har jeg oplevet, at tingene går relativt hurtigt. Her holder man en kaffeaftaledate, og så taler man om eventuelle jobmuligheder. Men når man skal til udlandet, er det altså bare mere omstændeligt. Det skal man tænke på og så undersøge mulighederne, lang tid før man vil af sted,” fortæller hun. 

Camilla Toft blev færdiguddannet fra CBS i 2021. Hun begynder sin karriere i Sydney, og selv om der er meget arbejde med fx at få visum, så har det allerede været indsatsen værd, mener hun. 
Foto: Privatfoto

Camilla Toft er 27 år og blev færdiguddannet i starten af 2021. Hun har en bachelor i erhvervsøkonomi og filosofi fra Copenhagen Business School, mens hun tog en kandidat i Strategic Public Relations på University of Sydney. Både i løbet af sin studietid og mellem sin bachelor og kandidat har hun været i praktik hos virksomheder i Sydney, og hun kender derfor byen og arbejdslivet i Sydney indgående.

Netop det at have arbejdet i landet under sin studietid har vist sig at give pote, for Camilla Toft har kunnet bruge sit netværk til at lande sin første internationale fuldtidsstilling. Hun har tidligere været i praktik hos den virksomhed, som hun nu er blevet ansat hos.

På den måde er hun kommet uden om at skulle søge mange forskellige stillinger, men alligevel har det ikke været helt nemt.

”Generelt har visum virkelig været et stort projekt, der har taget mange timer. Det skal man ikke undervurdere, for der er rigtig mange dokumenter, der skal ordnes,” siger hun og forklarer, at der er dokumenter, som skal certificeres, underskrives og godkendes af forskellige instanser.

Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i det pågældende lands krav, procedurer og andre finurligheder, som opstår undervejs, og dem skal man ikke undervurdere, for selv de mindste detaljer kan have stor betydning for, hvornår godkendelsen går igennem bureaukratiet.

Det vigtige benarbejde

Og netop den research, Camilla Toft peger på, er ifølge Lone Rank vigtig, hvis man overvejer en international karriere.

”Det viser, at man vil det, og at man har styr på virksomheden. Man fremstår mere professionel. Det er en supergod idé at sætte sig ekstra grundigt ind i tingene, før man søger om et job – det gælder både herhjemme og i udlandet.”

Ved et job i udlandet er der dog grund til ekstra forarbejde. Der er nemlig en masse praktiske ting, som skal være på plads, hvilket kan være alt fra visumregler til boligsøgning. Samtidig er det ifølge Lone Rank ekstremt vigtigt, at man sætter sig ind i den lokale rekrutteringskultur, da denne kan være varierende fra land til land.

”Nogle steder er cv det vigtigste, mens det andre steder er selve ansøgningen. Nogle steder skal man sætte billede på ansøgningen, andre steder skal man ikke. Så man skal altså sætte sig ind i, hvordan rekrutteringsvejene foregår i det land, man gerne vil være.”

Forberedelsen starter på studiet

Ifølge Lone Rank er forberedelse altså alfa og omega. Og det kan faktisk give pote at starte denne forberedelse til en international karriere allerede på studiet.

Hun ser selvfølgelig en idé i, at du som studerende tager et udlandsophold, hvis det er muligt – enten i form af praktik eller udveksling – da det i høj grad kan skærpe din internationale profil. Den kan du dog også styrke, mens du studerer i Danmark. 

”Det kan man fx gøre ved at blive mentor for en international studerende. Man kan også sørge for at udvikle sit sprog ved fx at tage sprogkurser, som bliver udbudt på nogle universiteter,” siger Lone Rank og tilføjer:

”Der er ofte en tankegang om, at man skal til udlandet for at tale et andet sprog og få indblik i en anden kultur, men man kan også få noget international kontakt gennem de internationale studerende.”

Spørger man Lone Rank, skal man bestemt tage springet til en karriere i udlandet, hvis det er det, man går og drømmer om. Men man skal huske at være realistisk. 

”Man kan hurtigt opstille et glansbillede, og man skal altså virkelig tænke over, om græsset nu også er grønnere på den anden side. Det er ikke kun siestaen på det lille torv. Der er også meget andet.”

”Jeg har talt med flere, som senere i karrieren sidder og drømmer om det. Men så er der pludselig nogle praktiske ting, som står i vejen, og man har måske fået familie. Derfor er det faktisk et ret fint tidspunkt som nyuddannet at tage af sted.”

Det hele værd

Camilla Toft har altid haft en længsel efter at bo og arbejde i udlandet. Derfor er hun glad for, at hun har fået muligheden, og hun tror på, at den internationale erfaring kan gavne hende i karrieren.

”Rent arbejdsmæssigt tror jeg på, at det kan give mig noget, at jeg har været i udlandet, fordi man netop lærer en ny kultur at kende. Det er en rejse, man kommer på – på flere områder. Man lærer en hel masse rent fagligt og praktisk, men man vokser også som person.”

Selv om det er nervepirrende for Camilla Toft at flytte så langt væk fra sit hjemland, ligger beslutningen helt rigtigt i maven.

”Det kan godt være, at det er megahårdt og stressende nogle gange, men man får lige så meget igen på den anden side. Vi skal arbejde resten af livet, så hvorfor ikke gøre det til en oplevelse at arbejde? Hvorfor ikke gøre det til en del af sin livsstil?” 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Grønlands Handelsskole
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet