Ferie

Sådan sparer du op til en ekstra lang ferie

24.3.2022

af

Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock

Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock

Nogle gange er en almindelig sommerferie slet ikke nok til at nå dine rejsedrømme. Men ferieloven gør det muligt at spare sammen til en usædvanligt lang ferie. Se her, hvordan du gør. <em>(Rettet 29.3.)</em>

Den store rejse eller en ekstra lang ferie med børnene behøver ikke blive ved drømmen, hvis du planlægger i god tid – og hvis din arbejdsgiver vil være med til det.

Ferieloven giver nemlig mulighed for, at du kan spare ferieuger op hen over flere år. Hvis du fx i to år overfører en af dine fem ferieuger, ender du med at have syv ferieuger det tredje år (se et eksempel og en gennemgang af reglerne i boksen nederst).

Du skal indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om det hvert af årene senest 31. december. Kort sagt: Du får ikke lov til det uden først at have talt med din arbejdsgiver.

Men hvordan griber du det bedst an i forhold til din chef?

Aftalen skal som sagt være lavet senest 31. december, men det er helt sikkert en god idé at tale med din chef om det i god tid, lyder rådet fra Louise Juhl, chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter.

Så meget ferie kan du overføre

Hvert år giver ferieloven dig fem ugers ferie. Du skal afholde mindst fire af de fem ugers ferie i hver ferieafholdelsesperiode, som går fra 1. september det ene år til 31. december det næste år.

Resten kan du som udgangspunkt aftale at overføre.

Mange har desuden forskellige typer af andre feriedage, fx feriefridage og den sjette ferieuge. De er ikke omfattet af ferieloven, så hvordan og hvornår du kan holde dem, afhænger af din ansættelseskontrakt, overenskomst eller personalehåndbog, forklarer Louise Juhl.

På private arbejdspladser vil der typisk være særlige aftaler om overførsel af den ferie, som ligger ud over ferielovens bestemmelser.

Er du offentligt ansat, har du mulighed for at indgå en aftale om overførsel af sjette ferieuge/særlige feriedage til næste ferieafholdelsesperiode (1. maj-30.april).

Indgå en klar aftale

Der er nogle detaljer, du skal være opmærksom på, understreger Louise Juhl

For det første: Hvis du skifter job, inden din opsparede ferie er afholdt, bliver den udbetalt, og du mister dermed retten til at holde den.

Du vil i hvert fald skulle lave en aftale med din nye arbejdsgiver om det.

For det andet: Arbejdsgiver har altid ret til med én måneds varsel at varsle restferie – det var noget, mange ansatte oplevede under covid-hjemsendelserne i foråret 2020.

"Det kan derfor være en rigtig god idé at have nogle helt klare aftaler om, hvornår ferien skal afholdes, så du ikke risikerer at stå i en situation, hvor du bliver varslet at holde ferie på et tidspunkt, der slet ikke passer dig," forklarer Louise Juhl.

Kan arbejdsgiver trække en aftale om at gemme ferieuger tilbage? Eller kan man selv gøre det, hvis der fx pludselig opstår noget uforudset?

"Når du indgår en aftale om at overføre ferie, er det som sagt altid bedst at lave den så konkret som muligt og få skrevet ind i aftalen, hvornår din ferie afvikles. Og det gælder især i de tilfælde, hvor du gemmer ferie til en længerevarende ferierejse," understreger Louise Juhl.

"For er der indgået en aftale om ferieafholdelse på et bestemt tidspunkt, skal der i princippet ret meget til for, at arbejdsgiver kan ændre en sådan aftale."

Det findes der et helt regelsæt om i ferieloven. Du kan finde det i Djøfs ferievejledning under punktet 'ændring af fastlagt ferie'.

Sådan sparer du ferie op

Har du kun afholdt fire ugers ferie, kan du aftale med din arbejdsgiver, at du overfører den femte ferieuge og eventuel øvrig ferie til næste ferieafholdelsesperiode. Det gælder dog kun, hvis du er i job, og dine ansættelsesvilkår gør det muligt.

Hverken du eller din arbejdsgiver kan ensidigt bestemme at overføre din ferie. Det kræver, at I indgår en skriftlig aftale, som skal være indgået senest 31. december ved ferieafholdelsesperiodens udløb. 

Ønsker du at spare flere uger op over de kommende år, kan det også lade sig gøre. Det sker ved, at du hvert år aftaler at overføre en uge fra hvert ferieår til det næstkommende.

  • 2021/2022: Du har ret til 5 ugers ferie, holder 4 uger og overfører 1 uge
  • 2022/2023: Du har ret til 6 ugers ferie, holder 4 uger og overfører 2 uger
  • 2023/2024: Du har ret til 7 ugers ferie, holder 4 uger og overfører 3 uger

Selvom du har overført ferie, har du ikke krav på at afholde en hovedferie på mere end tre sammenhængende uger. Hvis du fx vil opspare din ferie over årene for at kunne tage på en længere rejse, kræver det derfor, at du indgår en specifik aftale om det med din arbejdsgiver.

Når du skal indgå en aftale med din arbejdsgiver om at overføre ferie, bør du være så konkret som muligt:

  • Hvor mange feriedage vil du gerne overføre?
  • Ved du allerede nu, at du gerne vil overføre ferie i de kommende ferieår også?
  • Hvornår vil du gerne afholde de overførte feriedage?
  • Skal aftalen kunne opsiges af dig eller din arbejdsgiver og under hvilke betingelser?

Bemærk, at der gælder særlige regler for overførsel af ferie, hvis du har været forhindret i at afholde din ferie på grund af sygdom eller barsel.

Kilde: Djøf

29. marts: Artiklen er rettet for at præcisere reglerne om overførsel af sjette ferieuge for offentligt ansatte. 
Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Ankestyrelsen
Job
Børne- og Undervisningsministeriet - Styrelsen for It og Læring
Job
Finanstilsynet
Job
Frederiksberg Kommune, Rådhuset
ANNONCE

Kommentarer

Louise Juhl , Djøf
2 år siden
Hej Preben 1. I mange private virksomheder og på det hele offentlige områder kører ferie ud over ferielovens bestemmelser (feriefridage/6. ferieuge/særlige fridage) stadig efter det gamle system med en ferieafholdelsesperiode fra 1. maj til 30. april. 2. Jeg er ikke sikker på, jeg helt forstår dit spørgsmål. Men ja, virksomheder skal hensætte skyldige lønomkostninger og derved også ferie. Det bør ikke give anledning til problemer selvom et regnskabsår afsluttes 30. juni. Bedste hilsner Louise
Preben Johansen
2 år siden
Hej 2 spørgsmål: 1. Kan de passe at der er "gamle" datoer i starten af denne artikel? Gamle som, at de hører til den gamle ferielov med ferieår fra 1. maj til 30. april. (eller har 30. april stadig en rolle i den nye ferielov)? 2. Er der nogen regel om, at virksomheder skal udgiftsføre "ikke afholdt ferie" i regnskaberne? Det kan give store udfordringer hvis virksomheden slutter regnskabsår den 30. juni lige før sommerferietiden.