Ferie

Sådan sparer du op til en ekstra lang ferie

24-03-2022
2 min.
Hvis du virkelig vil koble ud fra jobbet og tage en lang ferie, baner ferielovgivningen vejen for at samle ferieuger til bunke. Men du skal have chefen til at sige god for planen. Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock

Nogle gange er en almindelig sommerferie slet ikke nok til at nå dine rejsedrømme. Men ferieloven gør det muligt at spare sammen til en usædvanligt lang ferie. Se her, hvordan du gør. (Rettet 29.3.)

Den store rejse eller en ekstra lang ferie med børnene behøver ikke blive ved drømmen, hvis du planlægger i god tid – og hvis din arbejdsgiver vil være med til det.

Ferieloven giver nemlig mulighed for, at du kan spare ferieuger op hen over flere år. Hvis du fx i to år overfører en af dine fem ferieuger, ender du med at have syv ferieuger det tredje år (se et eksempel og en gennemgang af reglerne i boksen nederst).

Du skal indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om det hvert af årene senest 31. december. Kort sagt: Du får ikke lov til det uden først at have talt med din arbejdsgiver.

Men hvordan griber du det bedst an i forhold til din chef?

Aftalen skal som sagt være lavet senest 31. december, men det er helt sikkert en god idé at tale med din chef om det i god tid, lyder rådet fra Louise Juhl, chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter.

Så meget ferie kan du overføre

Hvert år giver ferieloven dig fem ugers ferie. Du skal afholde mindst fire af de fem ugers ferie i hver ferieafholdelsesperiode, som går fra 1. september det ene år til 31. december det næste år.

Resten kan du som udgangspunkt aftale at overføre.

Mange har desuden forskellige typer af andre feriedage, fx feriefridage og den sjette ferieuge. De er ikke omfattet af ferieloven, så hvordan og hvornår du kan holde dem, afhænger af din ansættelseskontrakt, overenskomst eller personalehåndbog, forklarer Louise Juhl.

På private arbejdspladser vil der typisk være særlige aftaler om overførsel af den ferie, som ligger ud over ferielovens bestemmelser.

Er du offentligt ansat, har du mulighed for at indgå en aftale om overførsel af sjette ferieuge/særlige feriedage til næste ferieafholdelsesperiode (1. maj-30.april).

Indgå en klar aftale

Der er nogle detaljer, du skal være opmærksom på, understreger Louise Juhl

For det første: Hvis du skifter job, inden din opsparede ferie er afholdt, bliver den udbetalt, og du mister dermed retten til at holde den.

Du vil i hvert fald skulle lave en aftale med din nye arbejdsgiver om det.

For det andet: Arbejdsgiver har altid ret til med én måneds varsel at varsle restferie – det var noget, mange ansatte oplevede under covid-hjemsendelserne i foråret 2020."Det kan derfor være en rigtig god idé at have nogle helt klare aftaler om, hvornår ferien skal afholdes, så du ikke risikerer at stå i en situation, hvor du bliver varslet at holde ferie på et tidspunkt, der slet ikke passer dig," forklarer Louise Juhl.

Kan arbejdsgiver trække en aftale om at gemme ferieuger tilbage? Eller kan man selv gøre det, hvis der fx pludselig opstår noget uforudset?

"Når du indgår en aftale om at overføre ferie, er det som sagt altid bedst at lave den så konkret som muligt og få skrevet ind i aftalen, hvornår din ferie afvikles. Og det gælder især i de tilfælde, hvor du gemmer ferie til en længerevarende ferierejse," understreger Louise Juhl.

"For er der indgået en aftale om ferieafholdelse på et bestemt tidspunkt, skal der i princippet ret meget til for, at arbejdsgiver kan ændre en sådan aftale."

Det findes der et helt regelsæt om i ferieloven. Du kan finde det i Djøfs ferievejledning under punktet 'ændring af fastlagt ferie'.

Kommentarer

Louise Juhl , Djøf

28.03.2022 kl. 16.30

Hej Preben

1. I mange private virksomheder og på det hele offentlige områder kører ferie ud over ferielovens bestemmelser (feriefridage/6. ferieuge/særlige fridage) stadig efter det gamle system med en ferieafholdelsesperiode fra 1. maj til 30. april.

2. Jeg er ikke sikker på, jeg helt forstår dit spørgsmål. Men ja, virksomheder skal hensætte skyldige lønomkostninger og derved også ferie. Det bør ikke give anledning til problemer selvom et regnskabsår afsluttes 30. juni.

Bedste hilsner
Louise

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Preben Johansen

28.03.2022 kl. 13.19

Hej

2 spørgsmål:

1. Kan de passe at der er "gamle" datoer i starten af denne artikel? Gamle som, at de hører til den gamle ferielov med ferieår fra 1. maj til 30. april. (eller har 30. april stadig en rolle i den nye ferielov)?

2. Er der nogen regel om, at virksomheder skal udgiftsføre "ikke afholdt ferie" i regnskaberne?
Det kan give store udfordringer hvis virksomheden slutter regnskabsår den 30. juni lige før sommerferietiden.

0 kommentarer
0
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.