Anbefalinger

"Man ser simpelthen menneskers livsstil i et andet lys bagefter"

14-03-2022
2 min.
Christoph Houman Ellersgaard er uddannet sociolog ved Københavns Universitet, hvor han også skrev sin ph.d.-afhandling om magteliten i Danmark.

Også når han holder fri, interesserer CBS-lektor og eliteforsker Christoph Houman Ellersgaard sig for magt og klasseforskelle.

Siden han var sociologistuderende, har Christoph Houman Ellersgaard beskæftiget sig indgående med den danske magtelite. I sin ph.d.-afhandling – der siden blev omskrevet til en bog – kortlagde han de 423 mest magtfulde danskere og deres netværk, og i dag undersøger han fortsat emnet som lektor ved Copenhagen Business School.

 

Hvad læser du for tiden?

”Desværre næsten udelukkende faglitteratur. Jeg er lige blevet færdig med sociologen Mike Savages 'The Return of Inequality', som meget fint viser, hvordan ulighed har rod i meget lange historiske processer. Og så er jeg lige gået i gang med Morten Papes 'I ruiner', som jeg håber at få tid til at læse færdig.”

Er du blevet opslugt af et emne på det seneste?

”Som forsker er det jo nærmest en arbejdsbeskrivelse. I øjeblikket arbejder jeg meget med, hvordan eliter forandrer sig over tid. Det betyder, at jeg beskæftiger mig en masse med patricierfamilier, Grosserersocietetet, Industrirådet og en række andre institutioner, der formede Danmark omkring skiftet mellem 1800- og 1900-tallet.”

 

Hvilke kulturelle perler burde alle kaste sig over?”Mest grundlæggende nok Pierre Bourdieus hovedværk, 'Distinktionen'. Man ser simpelthen menneskers ageren og særligt deres smag og livsstil i et helt andet lys bagefter. At det, vi synes udtrykker vores unikke identitet, i vid udstrækning udtrykker vores specifikke position i og rejse gennem vores samfunds klasselandskab. Det er et blik, man ikke kan aflære sig bagefter.

Tolstojs beskrivelser af det russiske aristokrati og af, hvordan relationerne her former mennesker – apropos Bourdieu – i 'Krig & fred' og 'Anna Karenina' er fantastiske. Dem skylder man sig selv at læse. Lige nu ser jeg – som så mange andre – 'Succession', som giver et spændende blik på økonomisk magt og ikke mindst udfordringer omkring dens reproduktion. Ellers skal man naturligvis kaste sig over det, der i forhold til éns sociale position giver det største afkast på det felt, man befinder sig på… ”

Flow-radio eller podcast?

”Jeg hører stadig mest flow-radio. Jeg er altid lidt for hektisk til at tage mig tid til at finde en god podcast. Til gengæld er det virkelig godt at få dagens nyheder nogenlunde grundigt og kyndigt behandlet i ’Orientering’ på P1, mens man står over de efterhånden mere og mere vegetariske kødgryder et sted mellem 16-18. Jeg savner dog stadig den tid, da programmet var bygget op om reportager frem for værter, så man fik sine daglige nyheder om Frankrig fra ’Jørgen E. Petersen, Paris.’”

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.