Studieliv

Louis samler brød, broccoli og bajere for klimaets skyld

08-03-2022
2 min.
En frokosttallerken med nogle af Louis' seneste fund. Privatfoto

Et par gange om ugen skralder Louis Bjerrum Christiansen hos det lokale supermarked. Det giver et plus både i privatøkonomien og på den grønne samvittighed.

Louis Bjerrum Christiansen ville gerne gøre noget godt for klimaet og bekæmpe madspild. Derfor begyndte han i starten af 2021 at skralde. Det tog for alvor fart, da han flyttede hjemmefra og kunne spare penge på madforbruget.

”Jeg køber slet ikke brød, og halvdelen af min frugt- og grøntsagsforsyning kommer fra affaldscontainerne. I 2021 var jeg udelukkende vegetar, men her efter årsskiftet er jeg begyndt at spise kød igen, og alt mit kødforbrug skraldes også,” fortæller Louis Bjerrum Christensen, der læser sociologi på Københavns Universitet.

Samlet set sparer han 300-500 kr. om måneden ved at skralde, hvilket han gør et par gange om ugen. Han går udelukkende på jagt, når klokken har passeret 22, og supermarkederne har lukket ned. Det er nemlig her, at man finder de mest friske råvarer fra dagens udsmidninger.

23 gratis øller

Man ved aldrig helt, hvad man kan forvente, når man åbner supermarkedernes affaldscontainere.

”Da det hele var nyt og spændende, var det virkelig fascinerende, at man kunne skaffe så meget gratis kage. Jeg gik hele tiden og snackede. Til sidst fik jeg dog nok af bake-off-croissanter og andet bagværk,” fortæller han.

Det største fund gjorde han for et halvt år siden.

”Her fandt jeg en hel ramme øl, hvilket virkelig var fedt! Der var godt nok gået hul på én enkelt, så der var ølskum ud over det hele, men jeg gik hjem og skyllede dem, og så havde jeg 23 dejlige, gratis øller.”

Varsom

Det er lovligt at skralde, hvis affaldscontaineren står frit tilgængeligt, og man kun tager til eget forbrug. Det er dog ulovligt, hvis man bevæger sig ind på privat grund – fx ved at bryde gitre og låse op, gå forbi indhegninger eller trænge ind på supermarkedernes lagre for at finde affaldscontainere at stikke snuden ned i.

Louis Bjerrum Christiansen skralder udelukkende fra affaldscontainere, der er frit tilgængelige. Han har ikke mødt fordømmende blikke eller spydige bemærkninger fra personer i det offentlige rum – egentlig kun det modsatte.

”Folk er vitterlig ligeglade med, at jeg skralder lidt blomkål og broccoli. Det er ret hyggeligt, når man møder andre skraldere på sin tur – så længe de ikke har taget alle de gode ting før mig,” siger han.

De kasserede varer kan være fordærvede, så han er forsigtig og bruger sin sunde fornuft. Og han er aldrig blevet syg af at skralde.

”Hvis der er en forsegling på kødpakker, der er brudt, tager jeg det ikke. Derudover er det også altid et godt tegn, hvis der er mange pakker af den samme fødevare, for så er der ikke noget galt med den ene pakke.” 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.