Brevkasse

Hvordan forbereder jeg mig til at forhandle løn?

29-03-2022
2 min.

"Min chef og jeg har et fint samarbejde i det daglige, men når det kommer til løn, oplever jeg, at det bliver svært at kommunikere, og jeg kommer sjældent igennem med mine ønsker. Har I nogle gode råd?"

Jeg skal til den årlige lønforhandling med min chef. Vi har et fint samarbejde i det daglige, men når det kommer til løn, oplever jeg, at det bliver svært at kommunikere, og jeg kommer sjældent igennem med mine ønsker. Har I nogle gode råd?

 

Kære medlem

Du står ikke alene med den oplevelse. Mange af vores medlemmer synes, at det er svært at forhandle løn med deres chef.

Hvis du er usikker på, hvordan du skal gribe forhandlingen an, kan du prøve at starte med at tage den lidt ned på jorden. I bund og grund er en lønforhandling blot en samtale mellem dig og din chef om, hvad du skal have i løn på baggrund af dine resultater og din indsats.

Dernæst handler det om forberedelse. Du skal være skarp på, hvad du har bidraget med siden sidste lønforhandling. Det kan fx være: Hvordan har din indsats påvirket din afdeling og din chefs og arbejdspladsens vision og mål? Hvad er det, du kan, som virksomheden har stor gavn af, og hvordan kommer det til udtryk? Det kan også være, der er sket ændringer i dine ansvarsområder eller opgaver. Du er måske en nøglemedarbejder, der sidder med en helt særlig specialviden.

Herefter skal du overveje dit udspil til en lønforhøjelse. Her kan du med fordel undersøge lønudviklingen inden for dit område det seneste år. Brug fx Djøfs online-værktøj 'Tjek din løn', så du kan se, hvor du ligger i forhold til andre med samme profil og stilling som dig.

Du kan også finde nyttig viden om lønudviklingen i vores publikationer for både det private og det offentlige arbejdsmarked. Men husk, at lønstatistik ikke kan stå alene – det er et af flere elementer, der er med til at underbygge dit ønske om mere i løn.

Det kan være en god idé at dele dit udspil, argumenterne bag og lønstatistik med din chef på forhånd. Hvis du sender dem i en mail i god tid inden selve lønforhandlingen, giver du nemlig din chef mulighed for at forberede sig og få undersøgt, om det er muligt at imødekomme dine ønsker, inden I mødes.

Hvis du bliver mødt med et nej til forhandlingen, skal du ikke lade det slå dig ud og give op. Prøv med åbne spørgsmål at undersøge baggrunden for din chefs nej. Det kan give dig vigtig viden om, hvad din chef forventer af dig, og hvordan du kan imødekomme forventningerne og dermed få et bedre afsæt til næste lønforhandling. Skyldes din chefs nej manglende økonomisk råderum, kan der måske i stedet være mulighed for at tale om nye opgaver, ny titel eller mere fleksibilitet eller frihed.

Hvis ikke du får den lønstigning ud af forhandlingen, du havde håbet, så tænk ikke, at den er spildt – prøv at være positiv, og kvittér for det, du har opnået. Se det som starten til næste års forhandling. Det er mindst lige så vigtigt, at du og din chef fortsat har en god relation efter jeres årlige lønforhandling.

Held og lykke – og husk, at du altid er velkommen til at ringe eller skrive til Djøf for at blive klædt på til din forhandling.

Med venlig hilsen
Julie Christiansen, chefkonsulent i Djøf 

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.