Forskning

Vi drikker mere, når vi arbejder hjemme

31.3.2022

af

Foto: Viacheslav Yakobchuk/Shutterstock

Foto: Viacheslav Yakobchuk/Shutterstock

Hvis du arbejder hjemmefra to dage om ugen eller mere, er der en større sandsynlighed for, at du har et højt alkoholforbrug. Akademikere er i risikozonen, påpeger professor.

Klokken er fem – så er det tid til et glas. Er det også blevet en vane for dig at markere overgangen fra arbejdsdag til fyraften med et glas vin med konen eller en sjus med naboen, når du arbejder hjemme?

Hvis du har to hjemmearbejdsdage om ugen eller mere, er der i hvert fald en øget risiko for at have et højt alkoholforbrug. Det viser et studie blandt knap 15.000 norske arbejdstagere. Data er indsamlet mellem 2004 og 2019 – altså før corona-pandemien gjorde hjemmearbejde langt mere udbredt.

Bag studiet står bl.a. arbejdsmiljøforsker Morten Birkeland Nielsen. Han påpeger, at det ikke er sådan, at hjemmearbejde i sig selv fører til alkoholisme. Gennemsnitligt er der ikke tale om en voldsom stigning i alkoholindtag.

”Men den øgede sandsynlighed for at drikke mere, når man arbejder hjemme, kan være en risikofaktor for personer, som allerede har alkoholproblemer,” siger han i en pressemeddelelse fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt i Norge.

Akademikere drikker mest

Anette Søgaard Nielsen, der er professor på Enheden for Klinisk Alkoholforskning på Syddansk Universitet, har nogle bud på, hvorfor vi oftere griber ud efter flasken efter en hjemmearbejdsdag. Hun understreger, at det er hypoteser.

For det første skal vi have i baghovedet, at det ikke er hele befolkningen, der arbejder hjemme og i det hele taget har mulighed for at gøre det.

”Det er typisk højtuddannede, der har skrivebordsarbejde. Og jeg tænker, at blandt dem er alkohol ofte forbundet med livskvalitet og nydelse. Det med at sidde og drikke en ’designer-gin’ med tonic eller et glas vin sidst på dagen er blevet lidt af en kultur.”

Hun peger på, at højtuddannede generelt har et højere alkoholforbrug end andre. Det bekræfter ’Den Nationale Sundhedsprofil 2021’, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde for nylig.

Undersøgelsen viser, at andelen, der drikker mere end 10 genstande i løbet af en typisk uge, er højest blandt dem med en lang videregående uddannelse. Og det gælder særligt de akademikere, der er over 55 år.

Fyraftensfejring

Da det især er højtuddannede, der arbejder hjemme, kan alkohol blive et tegn på overgangen fra arbejde til fritid, siger Anette Søgaard Nielsen.

”Hvis vi har været inde på kontoret, er det hjemtransporten eller den kop kaffe, vi drikker med en kollega på en café efter fyraften, der markerer, at nu har vi fri. Derfor kan det være, at hjemmearbejde pludselig medfører, at vi begynder at drikke en genstand på en tirsdag eller en onsdag, som vi ellers ikke plejer at gøre.”

Forklaringen på de ekstra genstande, der ryger indenbords, når vi arbejder hjemme, kan også ligge i en manglende social kontakt, siger Anette Søgaard Nielsen.

”Hvis du sidder hjemme og arbejder, er der nok en pæn sandsynlighed for, at du ikke får hyggesnakket med dine kolleger i samme grad, som når du sidder på kontoret. Derfor sætter du dig måske i højere grad ned med konen, manden, kæresten eller naboen og får et glas, når du har truffet beslutningen om, at nu er det fyraften.”

Og da især højtuddannede har en tilbøjelighed til at drikke i sociale sammenhænge uden for arbejdstiden, kan det altså også være medvirkende til, at vi drikker mere, hvis vi arbejder meget hjemme, siger Anette Søgaard Nielsen.

Et skråplan for storforbrugere

Så er der også dem, der i forvejen er langt over den anbefalede grænse på nu max ti genstande om ugen til både kvinder og mænd.

”Der er selvfølgelig en risiko for, at du drikker endnu mere, netop fordi der ikke er nogen, som holder øje med dig. Det hele flyder sammen, og der kan måske være dage, hvor du ikke får arbejdet ret meget, fordi du begynder at drikke allerede midt på dagen,” siger Anette Søgaard Nielsen.

Men hun mener dog ikke, at det batter ret meget i det samlede regnskab, for så mange storforbrugere er der heller ikke, som hun siger.

Det er dog en gruppe, vi også skal være opmærksomme på, siger Morten Birkeland Nielsen, arbejdsmiljøforskeren bag den norske undersøgelse.

I det hele taget bør både arbejdsgiverne og vi selv være opmærksomme på, at hjemmearbejde kan påvirke vores livsstilsvaner, siger han. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Københavns Professionshøjskole, Campus Carlsberg
Job
Styrelsen for Patientsikkerhed
Job
GrønlandsBANKEN
Frist 1. mar. 2024
Job
Verisure
Frist 23. mar. 2024
ANNONCE

Kommentarer

Hasse Gårde-Askmose
sidste år
Citat: "...Det med at sidde og drikke en ’designer-gin’ ...." Designer-gin!!!
Hasse Gårde-Askmose
sidste år
Citat: "Hvis vi har været inde på kontoret, er det hjemtransporten eller den kop kaffe, vi drikker med en kollega på en café efter fyraften, der markerer, at nu har vi fri. " ".. eller den kop kaffe, vi drikker me en kollega på en café efter fyraften.." Fra mine relativt unge dage mindes jeg "Hviids Vinstue" og "Queens Pub". Det var IKKE kaffe. En gang imellem måske den irske af slagsen. Og mon det har ændret sig særligt meget i de xx år, der er gået??? Tror jeg ikke.